4 Şubat Dünya Kanser Günü

Güncelleme Tarihi:

4 Şubat Dünya Kanser Günü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 17:23

Haberin Devamı

KIRŞEHİR (AA) - Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birinin önlenebileceği bildirildi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, kanserin hem dünyada hem de Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olduğu belirtildi.

Kanserin önemli halk sağlığı sorunu olduğu anımsatılan açıklamada, özellikle ortaya çıkışı önlenebilen, erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alındığında korunmanın öneminin daha da arttığı vurgulandı.

Açıklamada, kanserli olguların yaklaşık üçte ikisinin erkeklerde görüldüğüne, önemli kısmının sigara ve obezite ile ilişkisi bulunduğuna işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

"Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun yüzde 90-95'inden sorumludur. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azalır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatılabilir."

Açıklamada, Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı hizmet veren KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde "erken teşhis hayat kurtarır" prensibiyle 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 30-65 yaş arasındakilere rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere bağırsak kanserine karşı tarama hizmetlerinin ücretsiz verildiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!