4 bin bebeğe kamera takibi

Güncelleme Tarihi:

4 bin bebeğe kamera takibi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 00:00

Zekai Tahir Çocuk Hastanesi’nde bebeklerin bulunduğu odalar 30 kamera ile izleniyor. Ailelerin de LED televizyonlardan takip edebildiği görüntüler sayesinde, çocuk ölümleri ve hırsızlıkların önüne geçildi.

TÜRKİYE’nin en büyük yeni doğan çocuk ünitesinin bulunduğu Zekai Tahir Çocuk Hastanesi’nde erken doğan çocukların bulunduğu odalar 30 kamera ile izleniyor. Hastane yönetimi sistemle hem çalışanlarını denetleyip hem de ailelere bebeklerini LED televizyonlardan izleme imkanı sunuyor.

Yılda 25 bin doğumun gerçekleştiği, 4 bin çocuğun da tedavi gördüğü Zekai Tahir Çocuk Hastanesi’nde yönetim çocukların kaldığı odalara 30 kamera koyarak şeffaf hale getirdi. Çalışma sayesinde çocuk ölümleri ve hırsızlıklarının önüne geçildi.

Teksas Hastanesi’nden sonra ikinci büyük

Yeni Doğan Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Uğur Dilman, uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, Zekai Tahir Hastanesi’nin batıda uygulanan tedavileri ülkeye getiren bir merkez olmadığını, ürettiği bilgiyi batıya transfer ettiğini söyledi. Hastanelerinin ABD’deki Teksas Hastanesi’nden sonra dünyada ikinci büyük hastane olduğunu ifade eden Dilman şunları söyledi:

“Burası hizmet sunan bir yer değil, bilimsel anlamda üst düzey hizmet sunuluyor. Yoğun bakım ünitesi 10 ayrı üniteden oluşuyor. 150 yataklı bir merkez olmasına rağmen aile merkezli bakım sunan bir merkez. Aile merkezli bakım, bebekle aileyi birbirinden ayırmayan bir yer. Yoğun bakımda olan bebeklere müdahale ediyoruz. O canlı varlığın annesi ve babası var. O bebeğin her birine ihtiyacı var. Aileden başkaları görmek istiyor. Günlük 300 kişi gelmiyor. Anneanne, babaanne, halalar. Dışarıda kurulan LED televizyon sistemi ile ailelerin çocukları rahatça görebilme imkanı var. Aileler bebeklerini oradan görebiliyor. İsminizi bildirdiğinizde kamera bebeğinize fokuslanarak görebiliyorsunuz.

Bebek kaçırılmasına karşı çok güvenli

Çocukların kaldığı odalara koyduğumuz kameralar bir denetim mekanizması. O kameralarda bebeklere yapılan bakımları hissettirmeden denetliyoruz. Enfeksiyon komitemiz o kameralar üzerine yaptığı izlenimlerle bizlere rapor yazabiliyor. Bu hemşire bebeğe iyi bakıyor, o hemşire bebeğe iyi bakamıyor. Biz de o hemşireyi yanımıza alarak neler yapabileceğini söylüyoruz. Ekip bu denetimin yapıldığını biliyor. Bu kameralar ile kendi kendimizi denetleyebiliyoruz. Ünitemizde yaşanmadı ama bebek kaçırma olayları oldu. Bu hastane bebek kaçırma olaylarına karşı güvenlidir.”

MİT’te bile bu kadar denetim yok

DİLMAN, MİT’te görevli bir hastasının “Ben MİT’e girerken bile bu kadar denetimden geçmedim” dediğini aktararak şunları söyledi: “Her altı hastaya fokslanabilir kamera var. Her ünitede dört kamera var. 30 tane kamera sistemi ile çocuklar izlenebiliyor. Güvenlik açısından kameralar 24 saat kayıt altına alınıyor. Bebek kaçırma, hırsızlık dahil her türlü denetim yapılıyor. Ünite sadece hasta bakmıyor, Türkiye’de ilkleri yapıyor. Ünitemizde 150 bebeğin anne sütünün nasıl saklandığını gerçekleştirdik. Batıdan problemlerin çözümünü almıyoruz. Bizim sistemimize uygun özel buzdolapları ve kodlama sistemi yaptık. AB’li meslektaşlarımız burayı çok beğendi.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!