GeriSeyahat 36 saatte Napa Vadisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Napa Vadisi

36 saatte Napa Vadisi

Amerikalıların ‘Şarap Ülkesi’ olarak adlandırdıkları Napa Vadisi, Kaliforniya Eyaleti’nde, San Francisco’nun kuzeyinde bulunuyor.

Üzüm bağlarıyla süslü vadi, doğal güzellikleri ve varlıklı kasabalarıyla tam bir yeryüzü cenneti.

Çeviren: Ceren Arseven

The New York Times


CUMA

16.00
Her gün alışveriş

Napa’nın baştan çıkartıcı yemek kültürüne hızlı bir giriş yapmanın en güzel yolu, şehrin tam merkezinde yer alan devasa Oxbow Public Market’a uğramaktan geçiyor (oxbowpublicmarket.com). Burada Hog Island İstiridye Barı’nda hayatınızda yediğiniz en lezzetli tatlı su istiridyelerini tadabilirsiniz (hogislandoysters.com). Tatlı içinse önerimiz ya organik dondurmalarıyla öne çıkan Three Twins (threetwinsicecream.com) ya da birbirinden lezzetli cupcake’leriyle Kara’s Cupcakes (karascupcakes.com). Bu kadar çok yedikten sonra alışveriş merkezinin koridorlarını arşınlayıp yediklerinizi biraz yakmakta fayda var.

18.00
Aperitif zamanı

Kuzeydeki şirin kasaba Yountville’e gitmek için araba kiralamanız gerekiyor. Ama inanın bundan asla pişman olmayacaksınız. Burada ünlü aşçı Michael Chiarello’nun 2008’de açtığı Bottega Ristorante’nin terasında bulunan şöminenin başında lezzetli şaraplar yudumlayabilirsiniz (botteganapavalley.com). İkinci önerimizse yakın zamanda elden geçirilen Meadowood (therestaurantatmeadowood.com). Kaliforniya’nın en pahalı tadım mönüsüne sahip bu restoranda şarap dahil kişi başı ödemeniz gereken tutar 500 dolar. Bu iki seçenek size hitap etmediyse bölgenin 3 Michelin yıldızlı tek restoranı French Laundry’yi deneyebilirsiniz.

21.00
Gece hızlanırken

Restoranlar yavaş yavaş kapanırken gençler ve turistler özellikle bir mekânda masa kapabilmek için birbirleriyle yarışıyor: Carpe Diem Wine Bar (carpediemwinebar.com). Geçmişte otel olarak kullanılan bu barda 63 çeşit kadeh şarap bulunuyor. Eğer burada yer bulamazsanız diğer bir seçenek Uptown Theater (uptowntheatrenapa.com). Art Deco tarzı bu yapının içinde şarabınızı içerken adeta geçmişe doğru bir yolculuğa çıkacaksınız.

CUMARTESİ

09.00
Sağlam bir kahvaltı

Gecenin yorgunluğunu üzerinizden atmak için 100 yıllık bir geçmişe sahip olan Model Bakery’nin dev muffin’lerinin tadına bakabilirsiniz (themodelbakery.com). Muffin fikri hoşunuza gitmediyse Kuzey Kaliforniya’ya özgü ekşi hamurla yapılan ekmeklerden alıp hemen yandaki şarküteriye uğrayabilirsiniz. Fatted Calf onlarca çeşit şarküteri ürünüyle size gönlünüzce bir sandviç yapma imkânı sağlıyor (fattedcalf.com).

10.00
Sanat evi

Arabaya atlayıp Carneros Tepeleri’ne doğru gittiğinizde sizi şaşırtıcı bir sanat sürprizi bekliyor. Genç sanatçıların işlerine verdiği destekle tanınan koleksiyoncu Rene di Rosa’nın eski evi, sanatseverler için adeta bir mabet. Tavuskuşları, heykellerle süslü tepeleri ve gölüyle Di Rosa (dirosaart.org) hem kalıcı hem de geçici sergilere ev sahipliği yapıyor. İki saat süren turlara katılabilir ya da devasa sanat mekânında gönlünüzce kaybolabilirsiniz.

13.00
Seyyar restoranlar

Şık restoranlarıyla ünlü bölgede farklı bir alternatif peşinde koşuyorsanız küçük kamyonetlerdeki seyyar restoranları deneyebilirsiniz. Crossroad Chicken (crossroadchix.com) odun fırınında yaptığı mozarellalı ve tavuklu sandviçleriyle, Mark’s the Spot Truck (marksthespottruck.com) kızarmış tavuklu sandviçleriyle ve La Esperanza takolarıyla tanınıyor.

14.30
Mutfağa siz de girin

Amerika Mutfak Sanatları Akademisi, Athony Bourdain, Roy Choi ve Grant Achatz gibi ülkenin en ünlü şeflerinin mezun olduğu okul. Eğer hayaliniz profesyonel olmak değilse okulun hafta sonları düzenlediği iki saatlik atölyelere katılıp İtalyan ya da İspanyol mutfağının spesiyalitelerinden birkaçını öğrenebilirsiniz. Kurslar yaklaşık 100 dolar. Akademinin içindeki müze de görmeye değer.

15.45
Zeytinyağı tadımı

St. Helena’ya yolunuz düşerse bölgenin bir diğer ünlü lezzetiyle tanışma şansı yakalayabilirsiniz. St. Helena Zeytinyağı Fabrikası farklı yörelerden zeytinyağı, acı biber ve portakal aromalı yağlar ve şarap sirkeleri satıyor. Eskiden banka olarak kullanılan binanın kasası bu günlerde tadım odası olarak hizmet veriyor. Burada yağları tadabilir ve hangi yemek için hangi yağın kullanılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

19.00
Deniz ürünleri ziyafeti

Morimoto Napa (morimotonapa.com), 2010’dan beri Napa’da nehir kenarında müşterilerini ağırlıyor. İncelikli tasarımı ve bitmek bilmeyen enerjisiyle kentin sakin atmosferine hareket katan mekânın mönüsünde geniş yelpazede seçenek sunuluyor. Çok para harcamadan suşiye doymak ya da deniz ürünleri ziyafeti çekmek istiyorsanız rezervasyon yaparak restoranı ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

22.00
Cumartesi gecesi dansı

Şehrin en ünlü Latin Amerika mekânlarından biri olan Bistro Sabor’da (bistrosabor.com) yemek servisi tamamlandıktan sonra masa ve sandalyeler toplanıyor ve geniş alan kısa sürede dans pistine dönüşüyor. Mekânın ortaklarından aynı zamanda bir şarap üreticisi olan Ariel Ceja, isteyenlere salsa başta olmak üzere pek çok farklı türde ders veriyor. Hem de ücretsiz olarak. Farklı bir gece geçirip birkaç figür öğrenmek isterseniz Bistro Sabor’a muhakkak uğrayın.


PAZAR

10.00
Şarapsız olmaz

St. Helena’da bulunan çok amaçlı mekân Velo Vino’ya bir göz atmadan Napa’dan dönerseniz pişman olacağınıza eminiz. Burası bir kafe, şarap tadım mekânı, bisiklet kiralayan bir bisikletçi, şarap ve benzeri ürünler satan bir market. Bisikletle gerçekleştirilen şarap tadımı gezilerinin yıldızı son dönemde giderek parlıyor. Dikkat edilmesi gereken nokta, şarabı fazla kaçırıp dikkat düzeyini düşürmemek.

12.30
Paylaşılan ziyafet

Vadinin kuzey ucunda kulübeyi andıran havasıyla Solbar adlı restoran, üzeri çiçeklerle süslü rengârenk salatalar yapıyor (solagecalistoga.com/dining). Mönünün yıldızıysa kuşkusuz fırında ağır ateşte pişen bir et yemeği. Uzun bir şarap listesinin yanı sıra restoranda değişik kokteyllerden oluşan bir de ‘happy hour’ mönüsü var. Restoranın bir başka özelliği de mutfakta kullanılan sebze ve otların arka bahçede yetiştiriliyor olması.

Nasıl gidilir

Napa Vadisi’ne en yakın merkez San Francisco. Buradaki havaalanına THY ve diğer birçok havayolu ile uçabilirsiniz. Ekimin ilk haftası İstanbul’dan THY ile gidiş dönüş bilet fiyatı 3000 TL’den başlıyor. San Francisco’dan Napa Vadisi’ne karayoluyla yaklaşık bir buçuk saatte ulaşılıyor.

Nerede kalınır

2009’da açılan otel Bardessono (bardessono.com) Kaliforniya’nın ilk Platin LEED Sertifikalı oteli ve sorunsuz bir seyahat planlamak isteyenler için ideal. Konaklama için önerilen bir başka seçenek de AVIA Napa (avianapa.hyatt.com). 141 odalı bu otel şehir merkezinde ve terasında bir şömine bulunuyor.

False