GeriSeyahat 36 saatte Ho Chi Minh
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Ho Chi Minh

36 saatte Ho Chi Minh

Vietnam’ın en büyük kenti hep canlı. Caddelerden akan motosikletler, birbiri ardına açılan barlar, restoranlar. Belirgin bir gençlik enerjisi, yaratıcı atmosfer. İlginç kafeler, restoranlardaki yenilikçi mönüler, özgün tasarımlar sunan butikler... Ne de olsa sekiz milyon nüfusunun yarısından fazlası 35 yaşın altında. Sessizlik, huzur aradığınızda sömürge döneminden kalma tarihi yapılar, sanat galerileri size beklediğinizden fazlasını sunacak.

Cuma
15.00
Partiye kim daldı
Girişimci Saygonluları durdurmak sanki imkansız. Fakat geçmişte böyle değildi durum. Birleşme Sarayı (giriş 4 TL), 30 Nisan 1975’teki görünümünü koruyor. O gün Kuzey Vietnam tankları kapısını kırıp 20 yıllık zalim iktidara son vermişti. Makam odalarındaki iddialı ipek döşemelerden oyun odasındaki likör takımlarına pek çok ayrıntı özenle korunmuş. Binanın altındaki beton sığınaklar savaş ihtimaline karşı haritalarla dolu. Bir kenarda özel telefon hatları, karikatürlerdeki kadar büyük radyolar dikkat çekiyor.

17.30

36 saatte Ho Chi Minh
Sipariş hazır
Cuma günü iş çıkışı saatlerdeki telaştan uzaklaşıp, en yeni gökdelenlerden birinin terasındaki bara atın kendinizi. Kentin en yüksek binası Bitexco Financial Tower’ın 52’nci katında Eon Heli Bar’a. Neyse ki happy hour sırasında içki fiyatları daha makul düzeyde. Basil Gimlet (cin, Cointreau, taze fesleğen) yüzde 50 indirimli 30 TL. Zamane zenginlerin buluşma mekanı ise Chill Sky Bar. Miksolog Le Thanh Tung, açıkhavadaki ışıklandırılmış barda hazırlıyor içkileri. 23’üncü kattaki Shri ise az biliniyor. Terastaki masaları saksılı paravanlar, kuş sesleriyle birbirinden ayrılmış. Rezervasyonsuz ve şıpıdık terliklerle gitmeyin.

19.00
Köy yemekleri
Eski tahta masaları, eski romanlarla dolu kitaplığı, LP’leriyle şehrin sıradan silüetine renk getiriyor Cuc Gach Quan. Sahibi, mimar Tran Binh, Fransız sömürge mimarisi örneği olan binayı babaannesinin yazlık evinden esinlenerek dekore etmiş. Yerel Vietnam mutfağının ürünleri sunulan nostaljik restoranın mönüsünde 35 çeşit sebze bulunuyor. Fritözde kızartılmış tofu, limon otu ve çarkıfelek soslu levrek (20 TL) diğer seçeneklerden. Birkaç cadde ilerideki kardeş restoranı Cuc Gach Café, geçen yüzyılın ortasından kalma dekorasyonu, her gün değişen mönüsü (20 TL) ve meyve salatalarıyla meşhur.

22.30
Kutsal ezgiler
Gündüz popüler bir kafe olan La Fenêtre Soleil hafta sonunda akşamları modern bir parti mekanına dönüşüyor. Sahneye çıkan gruplar, DJ’ler ska’dan 1960’ların Asya pop müziğine kadar her şeyi çalıyor. Dev pencereli, koltuklu, altın kaplama aynalı, duvarları geyik boynuzlu mekanı 20-30 yaş grubundan gece kuşları, sanatçılar, turistler dolduruyor. Yeni açılan Observatory şehrin alternatif kültür mekanı. Gündüz okuma seansları, akşam konserler, DJ şovları, sergi açılışları var. Partiler geç saatlere, kimi zaman gün doğumuna kadar sürüyor.

Cumartesi

08.00
Vrıın, vırrn

Vietnam Vespa Adventures, sizi motosikletle şehrin az bilinen bölgelerinde gezdiriyor. Tatlı dilli yerel rehber eşliğindeki “Yerlisinden Saygon” turu (130 TL) yarım gün sürüyor. 1963’te budist rahip Thich Quang Duc’un, Güney Vietnam hükümetinin rahiplere karşı tavrını protesto amacıyla kendini yaktığı meydan da tur rotasında. Cholon Mahallesi’ne giderseniz tütsülerin yakıldığı tarihi tapınakları, ötücü kuş sahiplerinin cumartesi günleri ellerinde kafeslerle bir araya geldiği parkı görün.

12.30
Müzevazı mutluluklar
Saygon’da 1 ya da 100 TL ödediğiniz yemekten aynı zevki alabilirsiniz. Ara sokaklar, pazar yerleri, geleneksel restoranlarda keşfedecek pek çok yetenekli aşçı var. Quan Hoa Dong, Ben Thanh Pazarı’nın kuzeyinde, birkaç sokak ötedeki pervaneyle serinletilen bir mekan. Anne-kız aşçıların elinde ızgara domuz harika bir lezzet alıyor. Bun-thit-nuong (12 TL), pirinçli mantılar, kızartılmış sebzeli börekler ve taze baharatlarla harikalar yaratıyor. Yakınlardaki Thanh Binh ise yengeçleriyle ünlü. Yengeç kıskaçlarını tapioca noodle çorbası (12 TL) ya da tamarind sosuyla (66 TL) deneyebilirsiniz. Geniş mönü güneyin klasik yemekleri üzerine kurulmuş. Midenizde biraz boş yer bırakın. 15 dakikalık yürüyüş mesafesindeki Che My’da uzun bardakta tatlı che thap cam (2,5 TL) tadın. Kırılmış buz, hindistan cevizi sütü, tapioca armutu dilimleri ve taze yeşil fasulyeden yapılan kokteylin bardağı 4 TL.

14.00
Yerli malı alalım
Klasik mandarin yakalı ao dai tunikler size cazip mi geldi? Neden hediye olarak bir dostunuza almıyorsunuz? Ginkgo Concept Store, alışverişe başlamak için iyi bir nokta. Mağazada yerel tasarımcıların elinden çıkmış, çevre dostu ürünler bulacaksınız. Linda Mai Phung’ın pamuk ve ipekli tasarımlarına gözatın. Vietnam’ın tek tür yerel kakaodan üretilmiş ilk butik çikolatası Marou lezzeti kadar şık ambalajıyla da iddialı. Mai Lam, kentin alışveriş caddelerinden Dong Khoi’de geleneksel Vietnam giysilerini avand garde yorumlar, özenli dikiş ve kaliteli hammaddeyle sunuyor. Anna Vo, Milano’da eğitim gören Saygonlu modacının mini etekleri, zarif ceketleriyle dolu.

16.00
Sanat çıkışta
Hanoi, Vietnam’ın kültür merkezi olarak bilinse de Ho Chi Minh City yenilikçi, liberal atmosferiyle genç yaratıcılara ev sahipliği yapıyor. Çağdaş sanat galerisi Galerie Quynh eski bir fabrikada. Yılda birkaç kez burada kapsamlı sergiler açılıyor. Bir vakıf olan San Art, deneysel çalışmaları destekliyor. Craig Thomas Gallery’yi ise 10 yıldan fazla süredir yerel sanatla ilgilenen bir Amerikalı işletiyor.

19.00
Dünya lezzetleri
Şehrin hızlı gelişimi, yeni lezzet arayışlarını da artırdı. Turistlerin damağına uygun ürünler sunan restoranlar çoğalıyor. Pizza 4P’s, Tokyolu dört arkadaş tarafından kurulmuş. Japon ciddiyetiyle hazırlanan ince hamurlu margaritalar kendi ürünleri mozzarella peyniriyle lezzetleniyor. Japon börekleri, kalamar ve yosunlu pizzaları (20 TL’den başlıyor) odun ateşinde pişiriliyor. Eski afyon arıtma atölyesindeki Blanchy Street, Londra’daki Nobu’da yetişmiş şef Martin Brito ve Yogo Oba tarafından kurulmuş. Karo kaplı duvarlar, ahşap masalarla dekore edilen restoranda Güney Amerika ve Japon lezzetlerini buluşturuyor. Spesyaliteleri jalapeno soslu ahtapot karpaçyo (36 TL) ve suşi.

22.30

Güzel halk
Park Hyatt’ın 2 Lam Son barı, geçmişle bugünü buluşturuyor. Cam balondan ışıklandırmaları, ızgara panelli ekranları, duvarlarındaki Richard Nixon, Napolyon portreleri, zencefilli martini’siyle (45 TL) ilgi çeken barda, cam kenarında bir masaya oturun. Çevreyi seyrederken içkinizi yudumlayın. Cuma, cumartesi günleri DJ şovu var. Modern bir Vietnam restoranı da içeren Xu, görmek ve görünmek isteyen yüksek topuklu, kısa şortlu genç kızları, şık delikanlıları kendisine çekiyor. Şekerkamışı suyu ve kamkat meyvesiyle hazırlanan kokteyllere (24 TL), sarsıcı bir müzik eşlik ediyor.

Pazar

10.30
Avrupai kafe
Fransız sömürgesi yıllarından iki önemli kültürel etki kalmış günümüze: Mimari ve kahve. Her ikisini bir arada görmek için uğramanız gereken kafe L’Usine. Kentte yaşayan yabancılardan 30 arkadaş Dong Khoi’deki 1890’dan kalma Hotel de Saigon binasını restore ettirmiş. Kemerli pencereler, döküm demirden süslü sütunlar, yerel dokuyu yansıtan dekorasyonuyla bu ışıklı salonda kahvenizi yudumlarken, Ho Chi Minh City’nin efsanevi geçmişi ve parlak geleceği gözlerinizin önünden geçecek.

False