2016'da gezegenimizde ve uzayda neler oldu?

Güncelleme Tarihi:

2016da gezegenimizde ve uzayda neler oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2016 17:02

Evet acısıyla tatlısıyla bir yılın daha sonuna geldik. Barış anlamında bir ilerleme göstermek yerine daha da gerileyen Dünya, uzay bilim ve teknolojilerinde ilerlemesini sürdürdü. Bu yazıda 2016 yılına damga vuran, gezegenimiz Dünya ve uzayla alakalı bilimsel gelişmelerin özetini bulacaksınız.

Haberin Devamı

Beş maddeden oluşan listemizi saymaya başlamadan önce hem bu beş önemli bilimsel gelişmeyi hem de 2016'nın daha birçok önemli gelişmesini izlemek isteyenler için hazırladığım video aşağıda.



Evet o halde listemizi 5'ten 1'e doğru saymaya başlayalım.

5) Bu yıl içerisinde gezegenimizi ve onun üzerinde yaşayan canlıları yakından ilgilendiren önemli bir gelişme oldu. Dünya’nın giderek ısındığını gösteren bilimsel çalışmalara şahit olduk. Buzullar hiç olmadığı kadar fazla eridi. Küresel ısınmanın gezegeni ciddi anlamda tehdit etmeye başladığını daha iyi anladık. Tabii bunu yaşadığı gezegeni önemseyen siz ve ben anladık. Dilerim oraya buraya beton dikmekten ve doğayı kirletmekten başka bir şey bilmeyenler de anlamıştır.

Â

2016da gezegenimizde ve uzayda neler oldu

Haberin Devamı

Â

2016da gezegenimizde ve uzayda neler oldu

4) Evren fırına atılmış üzümlü bir ekmek gibi genişler. Bu gösterimde üzümler arasındaki hamur uzayı üzümler ise galaksi kümelerini temsil etmektedir. 1927’den beri evrenin genişlediğini biliyoruz. 1998 yılındaki bir çalışma ise Evren’in ivmelenerek genişlediğini önermiş ve 2011 yılında nobele layık görülmüştü. Ancak bu yıl içerisinde Oxford üniversitesinden bir grubun yayınladığı ve daha fazla sayıda süpernova patlamasına dayanan çalışma evrenin ivmelenerek genişlemiyor olabileceğini gösterdi. Görünen o ki bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

2016da gezegenimizde ve uzayda neler oldu

2016da gezegenimizde ve uzayda neler oldu


2016da gezegenimizde ve uzayda neler oldu


3) Hubble’ın gözlemleri Jüpiter’in uydusu Europa’nın buzlu yüzeyinin altında okyanuslar olduğunu işaret eden fışkırmalar gözledi. 2018’de faaliyete geçmesi planlanan Hubble’ın varisi James Webb uzay teleskobunun bir görevi de Europa’yı daha yakından incelemek olacak. Acaba yüzeyin altında aşina olduğumuz gibi okyanuslar mı var? Bekleyelim ve görelim.


2016da gezegenimizde ve uzayda neler oldu



Haberin Devamı

2) SpaceX Mars yolculuk planını açıkladı. Elon Musk Mars’a 200 kişilik seyahatler düzenlemeyi planlıyor. Bu sayede kişi başı bilet fiyatını 100bin dolara düşürmek istese de birçoğumuz için bu hala uçuk kaçık bir tutar. Diğer yandan kalabalık bir seyahat olacağı için ne yazık ki yanınıza pek fazla bavul alamayacaksınız. Evet 1969 yılında Ay’da yürüyen insanoğlunun sıradaki ayak basmak istediği yer Mars (Ay'a gerçekten gidildi mi?). Bir gün insanoğlu Mars’ta yürüyecek. Kuşkunuz olmasın (Mars Hakkında Bilmeniz Gerekenler)



2016da gezegenimizde ve uzayda neler oldu


1) Ve listemizin 1 numarası! Bu yılın başında açıklanan ve sadece bu yılın değil son 100 yılın en önemli bilimsel olayı bence uzay-zaman dalgalanmasının keşfiydi. Evet Einstein yine haklı çıktı. Bu keşif sayesinde evreni artık sadece elektromanyetik radyasyon vasıtasıyla değil uzay-zaman dalgalanması yoluyla da inceleyebiliyoruz. Bu keşiften sonra birkaç kez daha belirlenen bu dalgalanmanın farklı kullanım alanları ile astrofiziğin ve kozmolojinin önemli soruları cevaplanmaya çalışılıyor. Uzay-zaman dalgalanması nedir diye merak ediyorsanız işte kısa açıklaması: Uzay-Zaman Dalgalanması

Haberin Devamı

2016da gezegenimizde ve uzayda neler oldu


Evet 2016 yılının gezegenimiz ve uzayla alakalı önemli bilimsel gelişmeleri bunlardı. İnsanoğlu durmaksızın teknoloji ve bilimde ilerlemeye devam ediyor. Ancak ne yazık ki bu ilerlemeye paralel olarak daha insancıl olamıyoruz bir türlü. 2016 savaşlar ve ölümlerle dolu bir yıl oldu. Dilerim 2017 Dünya'ya öncelikle barış getirir. Gezegenimizin buna acilen ihtiyacımız var.

Dilerim 2017 yılında sağlık, mutluluk ve huzur gezegenin en ücra köşesine bile ulaşır. Hepinize harika bir 2017 diliyorum! 

Bilim, mantık ve sevgi yol göstericiniz olsun,
@astronomTurk

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!