2,5 TL gözüküyor 4,5 TL ödeniyor

Güncelleme Tarihi:

2,5 TL gözüküyor 4,5 TL ödeniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2017 14:22

Başkent’te toplu taşıma ile seyahat eden bir vatandaşın 2 transfer yaptığında toplam 4,5 TL ücret ödediğine dikkat çeken Ankara Milletvekili Aylin Nazılaka, Ankara’daki toplu taşımada uygulanan aktarma ücretlerini TBMM gündemine getirdi.

Haberin Devamı

Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara’da toplu taşıma araçlarındaki aktarma ücretlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Başkent’in toplu taşımanın en pahalı olduğu illerin başında geldiğini vurgulayan Nazlıaka, “Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşım araçlarında her yapılan yeni biniş için vatandaşlardan 1 TL transfer ücreti alınmaktadır. Yani toplu taşım ücreti tam binişte 2,5 TL gibi gözükse de 4,5 TL’ye kadar yükselmektedir. Aktarma ücretleri toplu taşımın astronomik fiyatlara ulaşmasına neden olmaktadır” dedi.

ANKARALI GÜNLÜK ULAŞIMINA 9 TL VERİYOR

On binlerce vatandaşın iş yerleri ile oturdukları semtin farklı olması nedeniyle toplu taşımada aktarma yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Nazlıaka, “Çakırlar semtinde ikamet eden bir vatandaşımız işi gereği Dikmen, Ayrancı, Gaziosmanpaşa gibi semtlere gitmek zorunda ise önce 2,5 TL tam bilet ücreti ödemekte, Batıkent metrosuna bindiğinde 1 TL, Kızılay’dan gideceği semte biniş yaptığında ise ek 1 TL daha transfer ücreti vermektedir. Kısacası yukarıda ifade edilen güzergah benzeri bir mesafeyi kullanan bir Ankaralının ulaşım için cebinden 4,5 TL çıkmaktadır. Bu durumda olan bir Ankaralı günlük ulaşımına 9 TL vermektedir. Vatandaş toplu taşımın yüksek ücreti ve zorlukları nedeniyle özel aracıyla trafiğe çıkmayı göze almaktadır. Bu durum ciddi bir ekonomik kayba ve trafik sorununa neden olmaktadır” diye konuştu.

YÜKSEK TRANSFER ÜCRETİNİ KALDIRACAK MISINIZ?

Haberin Devamı

Nazlıaka, TBMM Başkanlığı’na Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yer verdi:
“Ankara’da ulaşım fiyatlarını astronomik noktaya çeken yüksek transfer ücretlerini kaldırmayı düşünüyor musunuz? Ankara’da 2016, 2017 yılında tahsil edilen toplam aktarma ücreti ne kadardır? İzmir’de (dış ilçeler hariç) Büyükşehir Belediyesi’ne ait her türlü toplu taşım aracına 1,5 saat boyunca aktarma ücreti alınmadan yolculuk yapılmaktadır. Ankara’da mazot ya da toplu taşım araçlarının kullandığı diğer enerji türleri daha mı pahalıdır? Arada bir fark yoksa neden Ankara’da benzeri hat ve mesafede bir katı daha fazla ücret alınmaktadır?”

 

Haberin Devamı

AYNI GÜZERGAH İZMİR’DE 2.6 TL

Ankara Milletvekili Nazlıaka, Başkent’te transfer süresinin 75 olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“75 dakika içinde vatandaşın iki transfer hakkı bulunmakta, üçüncü binişte tam bilet parası alınmaktadır. Oysaki İzmir’de toplu taşım ücreti tam bilet fiyatı 2,60 TL olup bu ücreti ödeyen yolcu, 1,5 saat boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüs, metro, vapur/banliyö vb. ulaşım araçlarına istediği kadar binmekte, sınırsız transfer hakkından ücretsiz olarak yaralanmaktadır. Bir kıyaslama yaparsak; İzmirlilerin 2,6 TL’ye yolculuk ettiği benzer güzergah ve mesafe için Ankaralılar 4,5 TL ödemektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!