Zorluklara rağmen

Kafkaslar denince aklınıza pek çok kültür geliyor değil mi? Çerkezler, Azeriler, Kırgızlar, Özbekler...

Pek çok yönden Türk kültürüyle özdeşleştirebileceğimiz bu halkların mutfakları ve yeme içme alışkanlıkları da Türk yemek kültüründen ayrılamaz elbette. Hatta o kadar iç içe geçmiştir ki Kafkas kültürüyle Anadolu kültürü; örneğin, Çerkez tavuğu ya da Çerkez peyniri dendiğinde kimsenin aklına yabancı bir yeme içme kültürü gelmez.
Eskiden Kafkas halkları genel olarak tarım ve hayvancılıkla uğraşan köy insanlarından oluşuyordu. Ancak 19’uncu yüzyıldan başlayarak yaşanan siyasi zorlamalarla göç etmek zorunda kaldılar ve bu zorunlu göçün etkisiyle de kendi kültürlerinin bazı öğelerinden vazgeçtiler ya da değiştirdiler.
Yine de yeme içme kültürü bütün bu yaşananlardan fazla etkilenmemiş ve bir kültür öğesi olarak mutfak en az zararla günümüze kadar gelmiştir.
Şimdi, yeme içme kültürünün beşiği olan mekana, mutfağa gidip bakalım, klasik bir Kafkas evinde mutfak nasılmış...
Önceleri evin dışına yapılan mutfaklar, Türk mutfaklarına çok benzer aslında. Ocak, dolaplar ve raflar... Bir de mutfağa çok yakın yapılmış bir kiler vardır Kafkas evlerinde. 1940’lardan itibarense mutfaklar evlerin içine alınmaya başlanmış ama kiler kültürü vazgeçilmez bir unsur olarak kalmıştır.
Kafkas mutfaklarının enteresan bir özelliği daha vardır. Mutfağın bir köşesinde su dolu bir kuyu bulunur. Ve bu kuyunun üzerine ızgara yapılır. Bu ızgaraya üzerleri örtülü şekilde konan yemekler bu şekilde korunur.

SÜTLÜCE REVANİSİ

12 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 25 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 35 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 2 su bardağı tozşeker
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 su bardağı ılık süt
* 1 adet limonun kabuğunun rendesi
* 2 su bardağı irmik
* 2 su bardağı un
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için;
* 4 su bardağı tozşeker
* 3 su bardağı su
* 2 su bardağı süt

YAPILIŞI
Oda sıcaklığında bekleyen yoğurdu ve tozşekeri mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika çırpın. Üzerine ılık süt, rendelenmiş limon kabuğu ve vanilyayı ilave edip 1-2 dakika daha çırpın.
Un, irmik ve kabartma tozunu bir başka derin kapta karıştırıp yoğurtlu karışımın üzerine aktarın. Bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla hamuru iyice karıştırın.
Boza kıvamındaki hamuru orta boy bir fırın kalıbına aktarın. Revaniyi 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 35-40 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirin.
Şerbeti hazırlamak için süt, tozşeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarın. Kısık ateşte, ara sıra karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin.
Soğuk haldeki şerbeti fırından çıkardığınız sıcak revaninin üzerine gezdirin. Revaninin şerbeti çekmesi için yarım saat kadar bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Üzerine kaymak, dondurma, çikolatalı sos, çekilmiş badem koyarak da ikram edebilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI BEZELYELİ PİLAV
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ: 25 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
* 2 su bardağı pirinç
* 3 su bardağı sıcak su
* 1/2 su bardağı zeytinyağı
* 150 gr taze bezelye (Konserve bezelye de kullanabilirsiniz.)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 2 demet dereotu
YAPILIŞI
Pirinci sıcak suyun altında iyice yıkayıp tel süzgece koyarak süzün. Taze ya da dondurulmuş bezelye kullanacaksanız, kaynar tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp süzün. (Dondurulmuş bezelyenin çözülmesini beklemeden kaynar suya atabilirsiniz.) Konserve bezelye kullanacaksanız, haşlanmadan bir kenarda bekletin.
Zeytinyağını geniş bir teflon tenceresine ya da pilav tenceresinde kızdırıp süzdüğünüz pirinci tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun.
Üzerine sıcak suyu ve haşlanmış bezelye ya da suyu süzülmüş konserve bezelyeyi aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirin.
Pilav suyunu çeker çekmez ocağın altını kısıp pilavı kısık ateşte 5 dakika pişirerek ocaktan alın. Tencerenin kapağını açıp incecik doğradığınız dere otunu üzerine serpiştirin.
Kapağını tekrar kapattıktan 20 dakika kadar dinlendirin. Karıştırarak ılık olarak servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları