Zeytinyağında gerçek hedef

“İdeal bir kızartmalık yağdan beklenen en önemli özellik, tütme derecesinin, yani yağın moleküler yapısının bozulmaya, içindeki maddelerin yanmaya başladığı derecenin olabildiğince yüksek olması.

Zeytinyağının tütme derecesini araştırdığımda, diğer yağlardan daha yüksek olduğunu, türüne göre 190 ile 210 derece arasında değiştiğini gördüm. Zeytinyağının kızartmaya uygun olmadığı önyargısı, tamamen dayanaktan yoksun.
******
...kızartma en sağlıklı pişirme yöntemi olmayabilir. Ama bundan vazgeçemiyorsanız, o zaman mutlaka en sağlıklı kızartmalık yağ olan rafine zeytinyağını tercih edin derim.
....kızartmaya en uygun yağın rafine zeytinyağı olduğu gerçeğinin kampanyayla halka duyurulmasının, rafine zeytinyağının ‘kızartmalık zeytinyağı’ olarak tescil edilebilmesi için gerekli yasal işlemlerin başlatılmasının, bu ürünün üretim ve pazarlamasının artırılmasının tüm zeytinyağı üreticileri açısından yararlı olduğu kanısındayım.”
******
Bu görüş, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un. Neden mi aktardım? Hafta sonunda 5. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri’ndeydim. Ok’un bu görüşü de bize verilen dosyadan çıktı. Ayvalık, zeytin ve zeytinyağı konusunda uyumlu bir güçbirliğinde. Ve etkinlik, giderek daha fazla alkışlanacak hale geliyor. Ticaret Odası bu etkinlikte kaymakamlık ve belediyeden tam destek alıyor.
******
Ve şimdi Ayvalıklılar zeytin ve zeytinyağı tüketiminin artırılmasına çabalıyor. Türkiye’de kişibaşına zeytinyağı tüketimi birden 1,5 kiloya çıkmış. Ama Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, Murateli Köyü’ndeki hasat sonrasındaki konuşmasında, “Yetmez” dedi. İşte küçük bir özet:
******
“Her gün zeytin, zeytinyağına kanalize olmalı, iç tüketimi artırmak için çabalamalıyız. Önce kendimiz yemeliyiz. Çabamız bu olmalı. Yoksa zeytinyağı sektörünü geçimsiz bir grup olarak göstermek yararsız.”
******
Gençer, doğru bir noktaya dikkat çekti. Nitekim önceki bir söyleşide de, “Zeytinyağı üreticisinin, ihracatçısının sorunlarının sektör dışındakileri, yani tüketicileri hiç ilgilendirmediği” vurgulandı. Bence de önemli olan zeytin ve zeytinyağı tüketiminin artırılmasına odaklanmak. Ve, Gençer’in aktardığı bir dilekle nokta koyalım:
******
“Zeytin ağacı kadar uzun ömürlü, zeytin tanesi kadar bereketli, zeytinyağı kadar sağlıklı bir yaşam dilerim.”
Yazarın Tüm Yazıları