Zarafetle yaşlanmak için ne yapmak gerek

Yaşlanma evrensel bir süreçtir. Vücudunuz zamanın yıpratıcı etkisiyle dönüşü olmayan yapısal ve işlevsel bazı değişiklikleri mutlaka yaşayacaktır.

Bu değişimlerin sonucunda ruhunuz ve bedeniniz olması gereken bazı değişimleri, siz ne yaparsanız yapın, geçirecektir. Ama yaşlanmak, keyifli, kaliteli bir hayat geçirmek için bir engel değildir. Bazı sağlık kurallarına uymak şartıyla...

YAŞLANDIKÇA vücut direnciniz azalacak, boyunuz kısalacak, saçlarınız kırlaşıp, cildiniz kırışacaktır. Bu biyolojik ve doğal süreci asla durduramazsınız. Yaşlanmanın en üzücü yanı; onun bir kayıplar ve çöküşler süreci gibi algılanmasıdır. Doğrudur: Çocukluk, ergenlik, genç-yetişkinlik dönemlerinde sürekli gelişen, büyüyen vücudunuz yaşlandıkça zayıflamakta, küçülüp ufalmaktadır. Yaşlı insanlar daha sık hastalanmakta, süregen hastalıklara daha kolay yakalanmakta ve daha zor atlatmaktadır.

DÜNYAYI SİNDİRMEK

Yaşlanırken de keyifli, kaliteli bir hayat sürmek için sadece yediklerinize, içtiklerinize dikkat etmeniz, uykunuza, egzersiz ve strese önem göstermeniz yetmez. İyi yaşlanmak için yaşadığı dünyayı iyi sindirmiş, yıllarını huzurla, keyifle geçirmiş biri olmak da gerekiyor.

Eğer zarafetle yaşlanmayı becerebilirseniz, yaşınız ne olursa olsun, başarılı ve üretken biri olarak kalacaksınız. Yaşlandıkça sivriliklerinizi törpüleyecek, fazlalıklarınızdan, ağırlıklarınızdan kurtulacaksınız.

Araştırmalar gösteriyor ki, "sosyal kelebekler" hem daha uzun yaşıyor, hem de daha az hastalanıyor. Bunlar çok renkli kelebekler. Renk renk hobileri, farklı renkte dostlukları, çevreleri, gökkuşağı kadar çekici ve olumlu düşünceleri, güçlü bir dost çevreleri var. Hayatın içinde değil, neredeyse tam çekirdeğinde yer alıyorlar. Çevrelerinde olan bitene müthiş duyarlılar.

İLİŞKİ DETOKSLARI/images/100/0x0/55eae47af018fbb8f89d68ce

İyi yaşlanmak iyi alışkanlıklar edinmeyi de zorunlu kılıyor. Zerafetle yaşlananlar, iyi alışkanlıkların bulaşıcı olduğunu iyi biliyor. İyi yaşlanmanın önemli kurallarından biri de zaman zaman "ilişki detoksları" yapmaktır. Gerektiğinde zorlanmış, yıpranmış, faydasız ilişkileri bırakmak, yeni, yapıcı, keyifli ilişkiler oluşturmaktır. Huzurlu, keyifli ve mutlu bir yaşlı olmak istiyorsanız öncelikleri beyniniz ve kalbinize vermelisiniz.

YAŞLANMAYI HIZLANDIRAN ETKENLER

1- Kötü beslenmek

2- Sigara ve alkol

3- Egzersiz yetersizliği

4- Diyabet, hipertansiyon, damar sertliği gibi kronik hastalıklar

5- Yoğun stres

6- Uyku problemleri

7- Kas ve eklem sorunları

8- Güvensizlik duygusu

9- Yalnızlık

10- Aidiyet duygusunun yetersizliği

Duygu antrenmanları yapın

Yaşlanırken ne yapıp edip yalnız "anılar" değil "umutlar" da biriktirmeli, "erdem"in hoşgörüyle, "güven"in dostluk ve bilgelikle iç içe olduğu, sağlıklı bir beyin-kalp ilişkisini gerçekleştirmelisiniz. Beyninizin kaslarınız gibi çalıştığını unutmamalı, ona sık sık "faydalı duygu antrenmanları" yaptırmalısınız. Okumalı, öğrenmeli, düşünmeli, sevmeli, gülmeli, kızmalı -ama hiddetlenmemeli- ağlamalısınız. Yeni şeylerden hoşlanmalı, yeniliklere hazır olmalısınız.

İyi yaşlanmak istiyorsanız iyimser biri olmaya ve öyle kalmaya özellikle dikkat etmelisiniz. İyimser olmanın her şeye iyi geldiğini, her şeyi iyileştirdiğini bilmelisiniz. İyimserliğin dış görünüşünüzü bile etkileyeceğinden, sizi daha mutlu ve güzel göstereceğinden şüphe etmemelisiniz. İyimser olanların kalp-damar sağlıklarının, cinsel yaşamlarının daha sağlıklı olduğunu gösteren çalışmalar var.

Evli çiftler daha uzun yaşıyor

7Eğer zarafetle yaşlanmakta kararlıysanız mutlaka evlenmeye, evliyseniz onu mutlulukla sürdürmeye çalışın. Araştırmalar evliliğin hayatı uzattığını gösteriyor. Evli insanlar, bekarlara göre hem daha uzun, hem de daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürüyor. Evliliğin yaşlılığın süresi ve kalitesine olan etkisinden tam doz faydalanmak istiyorsanız birlikte yaşamakta yetmiyor. Nikahta keramet var!

Maneviyatınızı güçlendirin

7Maneviyat iyi bir yaşlılığın giriş kapısıdır. Manevi bağları güçlü olan yaşlılar, kendilerini daha huzurlu ve güvende hissediyor. Endişeden, korkudan uzak bir hayat sürüyor. Maneviyat ne kadar erken yaşlarda güçlendirilirse etkisi o kadar belirginleşiyor. Bir yere, bir şeye, bir inanç, duygu ve düşünceye ait olduğunu hissedenler stresle daha kolay baş ediyor. Bu insanlar daha az hastalanıyor, hastalanınca da hızla iyileşiyor.

Aile bağlarınızı çok sıkı tutun

7Yaşlılığını ruh ve beden sağlığı içinde huzurla geçirenlerin neredeyse tamamı güçlü aile bağları olan insanlardır. Bu bağlar onlara güven ve umut veriyor. Her ne şekilde sağlanırsa sağlansın "aidiyet duygusu" yaşlılık yolculuğunun en geçerli biletidir. Her zaman, her koşulda ve her yerde geçmektedir.

Az eleştirin bol bol övün

7İyi yaşlanan insanların ortak bir özellikleri de "Marifet iltifata tabidir" deyimine sıkı sıkıya bağlı olmalarıdır. Bunların çoğu "eleştiride kıskanç övgüde cömert" insanlardır. Kolay kolay eleştirmezler eleştirirken dövmezler. Küçük başarıları bile alkışlamaktan asla vazgeçmezler. Yüreklendirirler, teşvik ederler, güç verirler ama bunları yaparken asla yalan da söylemezler. Eğer zarafetle yaşlanan biri olmakta hálá kararlıysanız sadece "ne yiyelim, ne içelim, ne kadar yürüyelim, ne sürelim" dörtlemesinin içine takılıp kalmayın.
Yazarın Tüm Yazıları