Yurtdışına 100 Euro gönderdi 95 Euro’su ‘masraf’ sayıldı

İnternet üzerinden EFT ya da SWIFT yöntemiyle yurtdışına gönderilen her 100 Euro’dan 95 Euro’su komisyon olarak yurt dışındaki muhabir bankalar tarafından kesilebiliyor. Ayrıca, Türkiye’deki bankada masraf ve vergi olarak 31.5 TL alıyor. Alıcının hesabına sadece 5 Euro yatıyor. Oysa, Western Union sisteminde aynı miktardaki para için gönderen sadece 15 Euro ödüyor.

Haberin Devamı

BANKALARIN internet şubeleri üzerinden yurtdışına gönderilen her 100 Euro’dan sadece 5 Euro’nun alıcıların hesabına aktarıldığının, aradaki farkın yurt dışındaki muhabir bankalarının kasasına gittiğinin ortaya çıkması, yeni bir tartışmanın da başlamasına yol açtı. Türkiye’den yapılan yurt dışı para transferlerinde “en cazip yöntem hangisi?” sorusunu gündeme getiren bu tartışmaya da, Gökhan Güvenç’in yaşadığı gibi yurt dışına gönderilen 100 Euro’nun 95 Euro’sunun muhabir bankalar tarafından komisyon olarak kesilmesi yol açıyor.
Öğrenciye 5 Euro kaldı
Gökhan Güvenç, Finansbank’ın internet bankacılığı üzerinden Portekiz’deki bir öğrencinin banka hesabına SWIFT işlemiyle 100 Euro gönderdi. Finansbank, 100 Euro’luk bu işlemin karşılığında gönderenin hesabından masraf olarak BSMV dahil 31,50 TL kesinti yaptı. Ancak, yapılan bu kesinti sadece gönderenle kalmadı. Para transferine aracılık eden yurt dışındaki muhabir bankaların tamamı kesinti yaptı. Bu 100 Euro’luk transfere, aracılık eden üç yabancı bankadan ilki 35 Euro, ikincisi 41,5 Euro ve sonuncusu da 18,45 Euro olmak üzere toplam 94.95 Euro komisyon ücreti tahsil etti. Durum böyle olunca da Türkiye’den 100 Euro gelecek diye bekleyen Lizbon’daki öğrenci, hesabına yatan 5 Euro’yla yetinmek zorunda kaldı.
En cazip yöntem
Oysa, aynı para transferi internet bankacılığında uygulanan SWIFT sistemi yerine 200’den fazla ülkede 400 binden fazla noktada hizmet veren Western Union üzerinden gerçekleştirilmiş olsaydı, ödenecek toplam komisyon miktarı 15 Euro seviyesinde kalacaktı. Üstelik bu komisyon işlem sırasında sadece gönderene yansıtıldığı için alıcı transfer bedelini eksiksiz alma imkanı doğacaktı. Hızlı çalışan, havale tutarını alıcıya kısa sürede ulaştırılmasını sağlayan bu sistemde de yüklü miktarlarda para transfere izin vermiyor. Bir günde en fazla sadece 7 bin 500 dolar ya da 5 bin 900 Euro’nun transfer edilmesine imkan sağlıyor. Bu nedeniyle düşük miktarlardaki para transferlerinde tercih edilmesi gerekiyor. Sistemde müşteriler, komisyon dışında herhangi bir başka bedel ödemek zorunda kalmıyor. Ancak, yüklü miktarlarda yapılan para transferlerinde işleme aracılık eden muhabir bankaların komisyonları sabit kaldığı için EFT ya da SWIFT yöntemi tercih nedeni olabiliyor.
Müşteriyi uyarıyoruz
Finansbank’ın Gökhan Güvenç’in başvurusuyla ilgili yaptığı açıklamada da küçük miktarlardaki yurtdışı para transferlerinde internet üzerinden gerçekleştirilen EFT ve SWIFT yöntemlerinin cazip olmadığına dikkat çekiliyor. Açıklamada, “Gökhan Güvenç’de gerçekleştirdiği bu işlemi kendisine önerildiği gibi Western Union sistemiyle yapıyor olsaydı, sadece 15 Euro seviyesinde bir komisyon ödeyecek, lehdara yapılan ödeme sırasında da, havale tutarından herhangi bir muhabir banka komisyonu kesintisi de söz konusu olmayacaktı” denildi. Western Union sistemini Türkiye’de aralarında Yapı Kredi, Türkiye Finans, Finansbank, Ziraat, T-Bank, Şekerbank, Garanti, ING’nin de bulundunduğu 12 banka ve PTT şubeleri uyguluyor. Bu işlemlerde de sadece gönderene masraf yansıtılıyor, alıcı herhangi bir komisyon ödemek
zorunda kalmıyor.

Yazarın Tüm Yazıları