Yurdumun peynirleri -2

Bu topraklarda, bu güzel havada yetişen hayvanların sütünden pek çok peynir çeşidi yapılıyor.

Haberin Devamı

Her biri birbirinden lezzetli bu peynirleri anlatmaya kalksak günlerce peynirden söz etmemiz gerekebilir. ışte bu yüzden biz de yurdumuzun birbirinden eşsiz peynirlerinin sadece belli başlılarından söz etmeye karar vermiş ve buna da dün birkaç peynir çeşidiyle başlamıştık.
Bugün bahsedeceğimiz ilk peynirimizse kaynamış sütten yapılan Urfa peyniri. Bu lezzetli peynir, “taze peynir” çeşitleri arasında yer alıyor.
Zenginliğini içinde bulunan otlara borçlu olan bir peynir var sırada. ıçerdiği çeşitli otlara bağlı olarak lezzeti ve görünümü değişir Van’ın otlu peynirinin. Başka bir deyişle “ne kadar çok ot, o kadar lezzet.”
Benim, Diyarbakır’ın kendisine çok benzettiğim, tıpkı o toprakların insanı gibi, iç içe geçerek ve birbirine sarılarak yapılan örgü peynirinin bidonlara basılarak hazırlandığını duyduğumda çok şaşırmıştım.
Sivas’ın (Suşehri) çökelek peynirinden de bahsettikten sonra sırayı yöresel peynirler alır. Ancak burada yöresel peynirlerimizden tek tek bahsetmeye kalkarsak bir değil, onlarca yazı daha yazmamız gerekir.
Eğer siz de benim gibi peynir meraklısıysanız, eminim bu saydığım peynirlerden pek çoğunu zaten biliyorsunuzdur. Yok eğer “peynirle o kadar da yakından ilgilenmiyorum” diyorsanız, tavsiyem, bu zengin topraklarda yetişmiş olan hayvanlardan alınan sütle yapılan her çeşit peynirin en azından tadına bakmanız.

Haberin Devamı

· 6 adet büyük boy kemer patlıcan
· 6 adet yeşil sivri biber
· 1 çay bardağı sıvıyağ
Köfte harcı için;
· 250 gr yağsız kıyma
· 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Yemeğin sosu için;
· 3 adet orta boy domates
(tavla zarı formunda doğranmış)
· 2 yemek kaşığı sıvıyağ
· 3 diş sarımsak (incecik dilimlenmiş)
· 1 yemek kaşığı biber salçası
· 2 tatlı kaşığı tozşeker
· 2 su bardağı su
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kazan kebabı

YAPILIşI
Köfteyi hazırlamak için kıyma, soğan, tuz ve karabiberi derin bir kaba aktarıp iyice yoğurun. Köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra parçaları avuçlarınız arasında yassı hale getirin.
Diğer taraftan, patlıcanların saplarını kesip alacalı formda (çizgili) soyun. Sonra da patlıcanları saplarından başlayarak iki parmak aralıklarla dikine yarın. Dikkat etmeniz gereken nokta, parçaların saplardan ayrılmamasıdır.
Patlıcanları kızgın yağda hafifçe kızartıp kağıt havlunun üzerine alın. Aynı yağda sivri biberleri de kızartıp çıkarın. Hazırladığınız köfteleri patlıcanların yarık kısımlarına yerleştirip karnıyarıkları geniş bir tencereye yan yana yerleştirin. Aralarına kızarmış biberleri sıralayın.
Sıvıyağ, incecik doğradığınız domates, sarımsak, biber salçası, tozşeker, su, tuz ve karabiberi bir kaseye aktarıp iyice karıştırın. Hazırladığınız bu sosu tenceredeki patlıcanların üzerine gezdirin. Orta ısılı ateşte 25 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları