Yoğurt tozu

Biz Türklerin çok sevdiği içeceklerden biridir ayran.

Haberin Devamı

Ancak özellikle gençler tarafından çok tüketilen asitli içeceklere nazaran çok masum olan ayranı yeterince tükettiğimizi düşünmüyorum ve istatistikler de beni destekliyor.
Ayranın yurtdışında ve ülkemizde daha çok tüketilmesi, tüketiminin ve ticaretinin kolaylaştırılması için yeni bir çalışmaya imza atılmış.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı KOBİ’lerle ortak bir çalışma yürüterek ayranı toz haline getirmeyi başarmış. Yani proje ürün haline gelip piyasaya sunulunca yoğurdu toz halinde satın alıp ayran haline getirebileceğiz.
Bu da hem ayranı taşımayı, dolayısıyla ihracatını, hem de tüketmeyi kolay hale getirecek.

Etli paça çorbası

Tavla zarı formunda doğranmış et düdüklü tencereye koyulup üzerine 2 adet orta boy kuru soğan dörde bölünerek ilave edilir. Etin üzerine 8-9 su bardağı sıcak su eklenip et haşlanır. İyice yumuşayan et ocaktan alınıp ılık hale gelmesi beklenir. Ilık hale gelen etler sudan çıkarılıp bir tabakta toplanır. Zeytinyağı ya da tereyağı orta boy bir tencereye aktarılıp hafifçe kızdırıldıktan hemen sonra dövülmüş sarmısak ve un ilave edilir.
Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika, un önce köpüklenip sonra hafifçe sararıncaya kadar kavrulur. Üzerine ılık haldeki et suyu yavaş yavaş eklenerek karıştırılmaya devam edilir. (Çorba suyunun topaklanmaması, pürüzsüz kıvamda olması gerekir.) Çorbanın suyu koyulaşıp tarhana çorbası kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırılarak kaynatılır. Diğer taraftan, yumurta sarıları ve sirke bir kaseye aktarılıp çatal yardımıyla iyice çırpılır. Kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe kadar alınıp sos ılık hale getirilir ve bir yandan çorba sürekli karıştırılarak içine aktarılır.
Son olarak, etler çorbaya ilave edilip tuz ve karabiber serpilir. Arada sırada karıştırılarak kısık ateşte 7-8 dakika daha kaynatılan çorba ocaktan alınır. Kırmızı pul biber serpiştirilip sıcak sıcak servise sunulur.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

400-500 gr kuzu kuşbaşı eti
(tavla zarı formunda doğranmış olmalı)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
(1 yemek kaşığı tereyağı da kullanılabilir)
3 diş sarmısak (dövülmüş)
2 yemek kaşığı dolusu un
7 su bardağı ılık et suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 adet yumurtanın sarısı
2 yemek kaşığı üzüm ya da elma sirkesi
1-2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yazarın Tüm Yazıları