Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Capitol rahatsız oldu!

‘Kınıyor ve ayıplıyorum’ başlıklı L. Billur Özbay'ın yazısı büyük yankı uyandırdı. Birçok okurumuz, Capitol'un tutumunu kınadılar. Ancak Capitol Alışveriş Merkezi Müdürü Lütfü Bayram, yazılanların gerçeği yansıtmadığını, aslında bu okula her türlü maddi ve manevi desteği esirgemediklerini söyledi. Bu konudaki açıklamasında, Atatürk Haftası etkinliklerine çeşitli okulları, bu arada komşuları olan Özel Kalfayan Yatılı Kız İlkokulu'nu da davet ettiklerini belirterek özetle şöyle dedi: ‘‘Onlar, öğrenci azlığından program hazırlayamayacaklarını, ama izleyici olarak geleceklerini bildirdiler. Nitekim, bu öğrenciler izleyici olarak mutlu şekilde gösteriden ayrılmışlardır. Öğretmen ve öğrencilere özel olarak yaptırdığımız Kristal Atatürk panolarından armağan ettik. Kişilerin kendi görüşlerini toplum huzurunu bozacak şekilde yansıtmaları ve kurumları hedef almaları bizi son derece üzmüştür.’’

Aynı şekilde okulun Türk Müdür Yardımcısı Zerda Yurtözü, Capitol'un açıklamasındaki bilgileri aktardıktan sonra, olay günü yanlarına gelen bir hanımın gazetede yazdığı görüşleri aktardığını, ancak kendilerinin buna itiraz ettiklerini, ancak kişisel görüşlerinin komşu iki kurumun ilişkilerini bozacak nitelikte olduğunu savundu. Yurtözü, ‘‘Capitol her vesile ile okulumuza yardımcı olmakta, öğrencilerimize ücretsiz sinema ve eğlence imkânı tanımaktadır.’’ dedi. Kim ne derse desin, karşıt görüşlere de saygılı olmak gerekiyor.

Bakan talimatını dinlemeyen vali

Çevre Bakanı İmren Aykut, geçen ay Tekirdağ Valisi Zeki Şanal'dan, Ergene Nehri'ni kirleten Çorlu, Muratlı ve Çerkezköy'deki 37 fabrika ve sanayi kuruluşunun kapatılmasını istemişti.

Bu yörede 400'e yakın tekstil, deri, boya ve yağ fabrikaları bulunuyor. Atıklarını Çorlu deresinden başlayarak Ergene'ye salıyorlar. Ergene, Uzunköprü havzasında ulaştığında kirlilikten adeta bir ‘‘kimyasal atık nehrine’’ dönüşüyor.

Ergene yöresinde yaşayan halk, 26 bin 466 imzalı bir dilekçeyi geçenlerde Cumhurbaşkanı Demirel'e sundu. Yeniköy Beldesi Belediye Başkanı Hünkar Özkan, sanayiye karşı olmadıklarını, ancak sanayiden kaynaklanan kirlenme de istemediklerini belirterek şöyle diyor:

‘‘Ergene Nehri çevresinde arıtma tesisi yapılmadan kurulan sanayi tesisleri, bu nehri biyolojik çeşitlilik bakımından tamamen öldürmüş, suları da tarımda bile kullanılmaz hale getirmiştir.’’

Bu gelişmelerden önce Başbakan Mesut Yılmaz, üç ay önce Uzunköprü'de yaptığı konuşmada, arıtma tesisi olmayan, olup da çalıştırmayan tesislerin kapatılması için ‘‘namus sözü’’ vermişti.

İstanbul'dan Trakya'ya taşınan bu tesisler, Su Kirliliğini Kontrol Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda arıtma tesisi kurmaları yönünde uyarılmalarına karşın hiçbir önlem almıyorlar.

HEDİYE MERCEDES

Tekirdağ Valisi Zeki Şanal, bir bakanın talimatını dinleyip işlem yapmıyor. Vali, devletin gücünü göstermiyor. Yoksa, Çerkezköylü sanayicilerin Tekirdağ Valiliği'ne armağan ettikleri balina kasa Mercedes'in bedelini mi ödemek istiyor? (Bakanın yazılı talimatı karşısında zor duruma düşen Şanal, Ecevit'in yerli arabaya bineceği yolundaki demeçinden sonra Mercedes'i garajda tutuyor.)

Sanayiciler şimdi arıtma tesislerini kurmak ya da çalıştırmak için yeniden ek süre istiyorlar. Allah aşkına bu kaçıncı süredir, vurdumduymazlıktır.

İmren Aykut, ‘‘baskılara’’ boyun eğmez, çevre duyarsızlarına karşı ilk kez bir Çevre Bakanı olarak bayrağı elinde tutar. Yoksa, birkaç yıl sonra Trakya bölgesinde yeraltı sularından içenlerin çeşitli hastalıklara yakalanacaklarını hep birlikte göreceğiz.

DOĞAYI MAHVEDENLER

Trakya bölgesinde atıklarını dere ve çataklara boşaltıkları için Çevre Bakanlığı tarafından haklarında ‘‘kapatma’’ kararı verilen tesisler şunlar: Narin Tekstil, A.T.K. Tekstil, Canlar Tekstil, Özer Tekstil, Susal Boya, Emateks Yün ve İplik, Çalışkan Tekstil, Adan Tekstil, Akman Tekstil, Karboy Tekstil, Nessa Tekstil, Trakya Kâğıt, Ecesoy Tekstil, Çağdaş Tekstil, Migiboy, Sertler Örme, Hamboya, Bükücü, Buyruk Tekstil, Tübaş Tekstil, Pehlivanoğlu Kâğıt, Akateks, Polstar, Sancak Boya, Handy Lastik, Tunç Tekstil, Barış Ticaret, Baysallar Tekstil, Öztek Tekstil, Erak Giyim, Arta Tekstil, Maksan (Coca Cola), Erenko Tekstil, Şalteks, Vip Empirme, Mebal Tekstil, Atakan Yazgan Pamuk Boya

TÜRKSAT, ATASAT olsun

Biliyorsunuz, yakında ikinci uydumuz TÜRKSAT-2C'yi uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Ben isterim ki, Mustafa Kemal Atatürk'ün ismi bu uyduya verilebilseydi, bu uydunun adı ATASAT olabilseydi. Ben istedim ki, ulu önderimizin adı göklere, uzaya yazılsaydı, sevgili atamızın ismi Avrupa'ya uzansaydı. Gene ben isterdim ki, ‘‘Atam bu uyduyu bizler yaptık’’ diyebilseydim. Özgür ÖZDEN-İSTANBUL

MESAJ PANOSU

ANITKABİR'e 10 Kasım günü saat 16.00 sıralarında gittiğimde sokulmadık. Kenan Evren geleceğinden tören yapılacağı söylendi. Yüzlerce kişi ayazda, ellerimizde çiçek bekledik. Ardından gelmeyeceğine karar verdiler ki, içeri aldılar. Atamızı görmekten bizi kim mahrum edebilir? Sayın Evren neden sabah resmi törene katılmadı da, kendi için ayrı bir tören istedi?

Burcu AYDINALP-ANKARA

Yazarın Tüm Yazıları