Yeter!Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Kapıkule havuzu!

SAYIN Rifat Serdaroğlu... Kapıkule Gümrüğü'nde Futbol Federasyonu'nun havuzu gibi 'Kapıkule havuzu' vardır. Bunun ne anlama geldiğini sanıyorum biliyorsunuz.

Edirne Kapıkule'den Türkiye'ye dönen bir okurumuz, yaşadıklarını bize şöyle anlatıyor:

‘‘Kapıkule'ye her gün permili ortalama 40-50 otomobil girmektedir. Otomobil ithalatı için giriş yapan araçlara iç gümrüğe sevk irsaliyesi düzenlemek için yapılan işlemlerin tarifesi şudur:

Motor ve şaşe numarasının tespiti 500 DM, 'ilgili kişiye' 100 DM, evrakların fotokopi çekimi 30 DM'dir... Dahası var, getirdiğiniz aracın deri koltuk, klima, renkli cam ve hava yastığı varsa, onun da bedeli 500 DM'dir... Gümrükçü 'yazalım mı, yazmayalım mı' diye sorup da yazmayın dediğinizde bu rüşveti ödemek zorundasınız. Sonuçta, bir araba getirmenin 'Kapıkule bedeli' 1000 DM'yi bulmaktadır.

Bu araçlar daha sonra Yeşilköy gümrük sundurmasına gitmektedir. Kapıkule'de evrağa neler yazıldıysa, ona göre gümrük vergisi ödenmektedir.

Bu paralar kimlerin cebine girmektedir? Gümrükçüler, bu işi o kadar aleni yaptıklarına göre 8 yıl zorunlu eğitime bir katkıları olmakta mıdır?

Kapıkule Yolcu Gümrük Salonu Müdürlüğü'ne hiç el atmayacak mısınız? Altı ayda bir değişmesi gereken müdürlerin, 1.5 yıldır hâlâ yerinde olduklarını Gümrük Müsteşarı Ramazan Uludağ -Gümrükler eski Genel Müdürü- size haber vermiyor mu?’’

Kars'ı, 'cazibe' merkezi yapalım

ÜNİVERSİTEMİZİN önderliğinde Kars halkıyla el ele vererek kurduğumuz Kars ve Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı ile barış düzleminde Kars ve yöresinin kalkınmasını sağlamak, bu doğrultuda üretilecek projeleri uygulamaya sokmayı öngörüyoruz.

Vakfımız, işadamı ve sanayicilerimizin maddi ve manevi desteğini almak, Kars'a yatırım yapmalarını sağlamak için haftalık bir ekonomi dergisinin çalışmalarından yola çıkarak, Kars Dışında Yaşayan İşadamları ile 'Türkiye'nin en zengin 200 kişisinden Kars ve Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı'na Destek' adlı bir kampanya başlatmıştır. 30.10.1997 günü Sayın Cumhurbaşkanımızın aralıksız olarak 5. kez teşrif edeceği Kars'ın kurtuluşunun 77. yıldönümü törenlerinde, kendilerine vakıf çalışmalarıyla ilgili olarak bilgi sunulacak, şükranlarımız iletilecektir.

Bu vakıfla, Batı'da örnekleri görülen bu uygulamaya Türkiye'de ilk kez başlanılacak, ‘Üniversite ve Bölgesel Kalkınma Modeli’ temelinde yörenin gelişmesi sağlanacaktır. Destek bulunduğu takdirde Kars'ın yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun geri kalmış yörelerinin kalkınmasında da yeni seçenekler ortaya çıkacaktır. (Tel: 0474-212 55 87-88, Faks: 223 38 99)

Prof. Nihat BAYŞU-Vakıf Başkanı ve Kafkas Üniversitesi Rektörü

Karagözlüklülere!

SOĞUKSU-K.Çekmece arasındaki demiryolunda bir altgeçit var ki, evlere şenlik. Eskiden karanlıktan geçilmezdi, şimdi yağmurdan... TCDD Yedikule atölyesi bakımından sorumluymuş. İlettik gelmediler. Su motorları arızalıymış. İnsanlar geçidin üstünden raylardan geçiyor, parmaklıklara tutunuyor, duvardan atlıyor. 13 gündür tren kazası olmadı. Dua ediyorum olmasın... Çalıştığım yerden gece 00.02'de geliyorum, 10 yaşındaki oğlum sabah 00.07'de okula giderken raylardan tek geçmesin diye kalkıp onunla gidiyorum. Gelip tekrar yatıyorum. Öğlen de 70 yaşındaki babaannesi raylardan geçirip getiriyor.

İnsanların neler yaşadığını görün!

Ercüment KURTAR-K.ÇEKMECE

Eyüp'ün egemenleri

EYÜPSULTAN'daki kurban kesim yerinin organizasyonunu güzel ve temiz bulan bir okurumuzdan... ‘‘Kestirdiğim kurbanın postunu, yeşil sarıklı, cüppeli genç, Kuran kursu ve imam hatipliler için istedi. Tabii vermedim, içerde makbuz karşılığı görevlilere teslim ettim. Postu satıp aşevine gelir sağlıyorlarmış. Giriş kapısının önünde bu kulübeye izin veren kimseye soruyorum; THY, Kızılay, ÇEK veya TEV'e yardım kulübeleri de orada olsaydı, vatandaş istediğini seçseydi. Daha adaletli olmaz mıydı?’’

MESAJ PANOSU

SN. SELAMİ Öztürk'e: İşbilir sevimli Belediye Başkanımız. İki ay önce bizim ve komşu sokakları kanalizasyon için açtılar. İşler bitti. Ama bu kış kıyamette çukurları doldurmadan kaçtılar. Çetele tutmadık ama, köstebek yuvalarına, hele geceleri düşen otolar size rahmet okuttu. Allah rızası için şu sokaklara bir ağırlığını koy. Duamızı alırsınız.

Ziverbey, Hakkı Manço Sokağı sakinleri-Kadıköy-İST.

KİTAPÇILAR Derneği Başkanı Ahmet Polat, okullar açıldığı sırada bazı okul yöneticileri ve öğretmenlerin, bakanlık genelgesine rağmen kendi belirledikleri kitapları almaları için velileri zorladıklarını, velilerin seçtikleri bazı ders kitaplarının da okul kantinleri ve kooperatiflerinde satıldığını köşemizden uyarmıştı (24.9.1997). Meğer Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, yazıdan bir gün sonra ivedi bir genelge yayınlayarak, bakanlığın emirlerine uymayanlar hakkında soruşturma açılması talimatını vermiş. Polat, böyle bir önlem aldığı için Balıbey'e teşekkür ediyor.

MODA Anadolu Meslek Lisesi'nde montlarıyla ders izlemeye çalışan öğrenciler kaloriferleri yanmazsa, pis tuvaletlere gidemezse, ihtiyaçları eksikse nasıl verimli olacaklardır? Yetkililer, bağışları iyi değerlendirsinler.

N.Ö.-ERENKÖY

KABLOLU TV, oturduğumuz Orta Sokak'ta son haftalarda her gün 3-4 saat kesiliyor. İlgililerle görüşmemize rağmen bugüne kadar hiçbir çözüm getirilmiyor.

Yücel TENGİZER-ERENKÖY

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Yılmaz hükümeti Susurluk'u çözecek iradeye sahip değildir.’’

(İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek)

Yazarın Tüm Yazıları