Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Asgari ücretli ölmüş de ağlayanı yok!

Asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan birisiyim. Elime ayda net 11 milyon 400 bin lira geçiyor. Her gün 9 saat çalışıyorum. Haftada bir gün izin kullanırım. Senelik iznim hiç yok, bayram ve resmi tatiller hariç...

Bu parayla eşim ve 5.5 ve 1.5 yaşlarındaki iki çocuğumu geçindirmek zorundayım. Benim gibi bu ücretle çalışanlar da var.

Buna rağmen sigortamızın da düzenli yatırılıp yatırılmadığından haberimiz yoktur. Bunları sormaya kalkarsam, beni işten çıkarırlar.

Bizleri eli kolu bağlı 'çağdaş köle' yapan, şimdiye kadar başımızdaki yöneticilerdir. Asgari ücretle çalışanlar kimlerin günahını çekiyor?

Maaşlarımız neden bu kadar düşük? Sorulduğunda inanın utancımdan söyleyemiyorum.

11.4 milyonla ne yenir, ne içilir, nasıl giyinilir, nasıl yaşanır?

Bu satırları yazarken, yeminle söylüyorum ağladım.

Çünkü, benim çocuklarım da bir baba olarak benden bazı şeyler almamı istiyorlar. Her seferinde paramızın olmadığını söylüyorum.

Sayın büyüklerimize sesleniyorum... Önce kendinizi biz asgari ücretlilerin yerine koyun ve bizlere sahip çıkın.

Bizim yaşam koşullarımızı gelip gözlerinizle görün.

Kısaca, biz asgari ücretliler ölmüşüz de ağlayanımız yok.

(Sayın Bayer, adımı ve adresimi yazmayınız. İşimden olurum diye çekiniyorum. Selamlar.)

Telekom aboneleri fena kazıklıyor

Telekom'dan bir kaynağımız arayarak, devletin nasıl haksız para aldığını anlatıyor: ‘‘Telefon konuşmalarının ücreti her ayın 26'sında kontürlerin fotolarının alınmasıyla belirlenir. Yüzde 50 oranındaki yeni zammın 14 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe gireceği açıklandığına göre, zammın başlangıç tarihi 26 Haziran'dan itibaren geçerli olacaktır. Başka bir çare de yoktur hesaplamak için... Bu, telefon kullanıcılarının 18 gün fazla ödeme yapacağı anlamına gelecektir. Büyük bir haksızlıktır.''

Dostumuz, Çillerler'in, Erbakanlar'ın ve bakanların telefon borçlarının milyarların üzerinde olduğunu, bunların Telekom'a hiç ödenmediğini ve bu açığın telefona zam yapılarak kapatıldığını söylüyor.

‘‘Vergi daireleri nasıl yüzsüzleri açıklıyorsa, Telekom da 'Telefon Yüzsüzleri'ni de açıklamalıdır.''

Bir de örnek veriyor:

‘‘Nahit Menteşe'nin 30 milyonluk telefon borcunun faizi 300 milyar lira çıktı. Şimdi bu parayı kendisinden alacaklar mı diye merak ediyorum.''

Telekom, her okurumuzun telefonla ilgili şikâyetlerine hemen yanıt gönderir. Bu iddiaları da yanıtlarsa okurlarımız adına seviniriz.

Tayyip Bey'in 'Ada' cezası

Biz Adalar'da yaz-kış oturanlar olarak zaman zaman kullandığımız deniz otobüsleri ücretlerinin yüksekliğinden şikâyetçiyiz. Özellikle Büyükada-Kabataş hattında ulaşım, diğer hatlara göre fazladır. Örneğin, aynı mesafedeki Bostancı-Kabataş, Bostancı-Bakırköy gidiş-geliş 600.000, Yalova-Kabataş 1.500.000 TL -iki misli mesafe- iken, Büyükada-Kabataş 1.200.000 TL olarak tespit edilmiş.

Acaba, Büyükşehir Belediye Başkanı, Adalılar'ı cezalandırıyor mu?

Ulaşımda bu çarpıklığı göstermek için Ada Dostları Derneği olarak 1.500 imza topladık. Umarız bu imzaların getirdiği ses büyük gürültü arasında Erdoğan'ın kulağına çalınır. Sıdıka DERMANCI/Erol YAZMAN Ada Dostları Derneği adına

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘(Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait araçlar için) Sürek avına çıkıldığı gibi, ben de kayıp araç avına çıktım.''

(Devlet Bakanı Metin Gürdere)

KİTAPLAR...

Oktay Ekinci, Çağdaş Yayınları (Tel: 0212-514 01 646) arasında çıkan ‘‘Bütün Yönleriyle Taksim Camii Belgeseli'' kitabında, ‘‘Bu projenin tarihçesi, aynı anda Türkiye'eki dinci çevrelerin ve bu çevrelere -siyasal desteklerini almak için- ödün verenlerin, bir kente, bir topluma, bir ülkeye ve kısaca uygarlığa bakış acılarınıda sergiliyor'' diyor. 'Türkiye Tatil Rehberi Gezi'nin 97 baskısı çıktı. Gezi, Türkiye'nin gezilip görülebilecek tüm yerlerini fotoğrafları ve rehber bilgileriyle tanıtıyor. (Ekin Yazım Merkezi, Tel: 0212-233 97 54), Turgut Yarkent, 100'den fazla şiiri Türk Sanat Müziği'ne güfte olan bir şair. Yeni şiir kitabı ‘‘Gönlünüzün Aynası'' Kayı Yayıncılık'ca (Tel: 0216-333 27 14) yayınlandı. Ayvalıklı kültür adamı Ahmet Yorulmaz, 1948'de Ayvalık'ta ölen bir Girit göçmeninin bıraktığı üç defterdeki anılarından yola çıkarak ilk romanı ‘‘Savaşın Çocukları-Girit'ten sonra Ayvalık''ı yayınladı. (Belge Yayınları, Tel/Faks: 0212-517 44 53) Gazeteci Erol Dallı, beklenen gazetecilik anılarını ve hikayelerini yazmaya başladı. İlk kitabı ‘‘Nereden Nereye'' de (Dünya Yayınları, Tel: 0212-629 08 08) bizleri 1950'lerden bugüne getirirken, bir sürü tanıdık isimle karşılaşıyor, keyif alıyorsunuz.

AÇIKLAMA...

THY Genel Müdür Yardımcısı İlknur Ezgü'yü, görevinden azledilen ve karara karşı direnmeye çalışan Ümit Utku'nun adamı göstermiştik. Gerçi Utku, işine geldiği ölçüde THY'deki üst düzey yöneticileriyle bağlantılarını her zaman iyi dengelemesini bilmiştir. Ancak bugün Ezgü'nün Utku ile bir yakınlığının olmadığını öğrenirken, 'azil' kararında imzasının da bulunduğunu hatırlatmak isteriz.

Yazarın Tüm Yazıları