Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Allah akıl fikir versin Türkiyem!

Almanya, Friedrichshafen'den İsmet Aksan, gönderdiği ‘‘Akıllara durgunluk veren gelişmeler’’ başlıklı bir yazısında ‘‘Teknoloji akıllara durgunluk getirecek ilerlemeler kaydediyor, insanın hizmetine yenilikler getiriyor ve habire çağ atlıyor’’ diyor. 27.2.1999 günü Bavyera Eyaleti'ndeki 'B5 Aktüel' radyosunu dinlerken, Frankfurt Uluslararası Fuarı'nda artık konuşan cihaz ve aletlerin sergilendiği anlatıyormuş. 'Akıllara durgunluk getiren bu cihaz ve aletlerin bundan sonra nasıl bir görev yapacağını' okurlarımıza aktarıyor:

‘‘Buzdolabı konuşuyor; soğuk derecesini filan noktaya getirin, filan yiyecek maddesi bozulmak üzeredir, tüketin veya filan yiyecek maddesi bozuldu, yemeyin...

Fırın konuşuyor; göstergeyi filan noktaya getirin, artık yemek pişti...

Bulaşık makinesi konuşuyor; bulaşık suyunu az koyun, fazla bulaşık doldurdun, göstergeyi şu ayara getir...

Mikrodalga konuşuyor; ısıtılacak yemeğe ve ısınma derecesine göre ayar yapın... (Yakın gelecekte de yemeklerin nasıl yapılacağı fırın tarafından ev sahibine söylenecek ve yemek yapma bilgisi verecektir. Yani 'yemek kitaplı fırın' çıkacaktır.)

Çamaşır makinesi konuşuyor; fazla çamaşır yükledin, çamaşır tozunu az koydun, ayarı şu noktaya getir...

Çamaşır kurutma makinesi konuşuyor; çamaşır çok mu, az mı kurusun vs.

İşin daha ilginç yanı, yakında motorlu araçlara da, uçaklardaki gibi 'karakutu' konulacak; trafik hataları ve meydana getirdiği kazanın nedenleri kaydedilecek.’’

İsmet Aksan, bu gelişmeleri aktarırken Türkiye'de seçim arifesinde tartışılan konuları sıralayarak şöyle diyor:

‘‘Jet-Pa, Süleymancılar, Çiller, tarikatçı adaylar, Kubilay Uygun, para karşılığında listelere konulma, Erbakan, Şevket Kazan, ANAP listelerine sızanlar, barajı CHP mi, MHP mi aşacak, YSK, ordudan atılan subayların listelere alınması, türban, çember sakal, imam hatip okulları ve öcüye dönmüş acayip giysililer vs... Koltuklarını bırakmamak için akıllara durgunluk veren bu tartışmalar üzerinden siyaset yapan Türkiye, konuşan beyaz eşyanın cihaz ve aletlerini icat eden, bunları insanların hizmetine sunan teknoloji ülkelerini görmüyor mu? Bu ülkelerin yaptığı siyaseti Türkiye hiç mi duymuyor?

Yoksa bunlar bir 'siyasi icat' mı?

Allah akıl fikir versin Türkiyem. Amin.’’

Aşiret reisleri

DOĞU ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde seçimler için, DYP 13, ANAP 13, FP 11, MHP 2, DSP 3 ve CHP 3 aşiret liderini milletvekili adayı göstermiş. Diğerlerini anladık ama DSP ve CHP gibi ‘sol’ olduklarını iddia eden partilerin aşiret liderleriyle ne işi olabilir? Hele ‘feodal’ unsurlarla mücadeleden dem vuran Bülent Ecevit nasıl açıklar bu durumu?

Nuri VURAL-İSTANBUL

Köylü neyimizdir?

ERZURUM Ilıca Ziraat Odası Başkanı Nazmi Ilıcalı'nın dünkü köşemizde yer alan tarım ve hayvancılıkla ilgili çarpıcı değerlendirmeleri yankı uyandırdı.

Balıkesir'den bir okurumuz, ‘‘Atatürk köylüye efendimiz derken, bugünümüzün iktidarlarının çiftçiyi tohum, gübre, mazot alamaz hale düşürdüğünü’’ söylüyor. Ve onların okuması için Atatürk'ün şu sözlerine yer vermemizi istiyor:

‘‘Türkiye'nin hakiki sahibi, efendisi, hakiki müstahsil olan köylüdür. O halde, her gün daha çok refah ve saadete müstahak ve layık olan köylüdür.

TBMM hükümetinin iktisadi siyaseti bu asli gayeyi istihsale matuftur. Yedi asırdan beri cihanın dört köşesine sevk ederek kanlarını akıttığımız, kemiklerini yabancı topraklarda bıraktığımız ve yedi asırdan beri emeklerini ellerinden alıp israf eylediğimiz ve buna mukabil; daima tahkir, terzil ile mukabele ettiğimiz ve bunca fedakârlıklarına ve ihsanlarına karşı nankörlük, küstahlık ve cebbarlıkla uşak menzilesine indirmek istediğimiz bu asil sahibin huzurunda, bugün ihtiramla hakiki vaziyetimizi alalım.’’

Anlayan kim?

İZMİR Adnan Menderes Havaalanı'nın iç hatları gecekondu gibi. VIP salonu ise muhteşem! Türkiye'nin üçüncü büyük kentine THY'nin iç hatları hiç yakışmıyor. Acaba ilgililer ne düşünüyor?

Çetin BETONER-İZMİR



Yazarın Tüm Yazıları