Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Sağlığa, Malki'nin transferi kadar bütçe verilmedi

Türkiye'de sağlık sektörünün sorunları hemen herkesin kendi açısından yaşadığı tanıklıklarla yakından bilinmektedir. Türkiye sağlık göstergeleri açısından ne bu ülkede yaşayanların, ne de bu hizmeti sunmaya çalışanların layık olmadığı bir duruma işaret etmektedir.

Sağlık ortamına ilişkin birçok sorun başlığı ve çözüm önerileri dile getirilebilir. Biz Türk Tabipleri Birliği olarak temel vurgunun sağlık hakkı-sağlıklı yaşam hakkının doğuştan kazanılmış bir hak olduğu ve toplumun, toplumu oluşturan bireylerin bu hakkı talep etmesine yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bir başka ifadeyle bu noktanın arkasında önemli bu kuvvetin yer alması ve ısrarı sorun başlıklarının tartışılması ve adım adım çözülmesinin ana dinamiği olacaktır.

Ne yazık ki Türkiye'de yaşayanlar -bir ölçüde biz hekimlerin de ister istemez katkısıyla- artık bu hakkın hemen tümüyle parası olanlar için geçerli olduğunu kanıksamışlardır. Hükümetin yıllardır izlediği çizgiyle devlet bu alandaki sorumluluğunu adım adım terk etmiştir. Bunun son olarak en somut örneği 1999 için önerilen Sağlık Bakanlığı Bütçesi'dir. 1999 yılı için yapılan öneri 700 trilyonu bile bulmamaktadır. Oysa ki olması gereken, genel bütçenin en az % 10'udur. Elbette tek sorun bütçenin miktarı değildir. Çünkü Türkiye'de sağlığa ayrılan kaynaklar da iyi kullanılmamaktadır. Daha da ötesi, bu bütçeye asıl kaynağı oluşturan neredeyse yalnızca çalışanlardan kesilen vergilerdir. İşin doğrusu vergi gelirlerinin bugün bütün toplum olarak vergi almak yerine borç alıp faiz ödediğimiz kesintilerden toplanmasıdır. Bunlar sorunun bileşenleridir.

Özetle söylersek, çalışanların sırtına yüklenmeyen adil bir vergilendirme ile kaynak oluşturulması, bu kaynak içerisinden en az % 10'unun sağlığa ayrılması gerekmektedir.

Sizin de hak vereceğiniz gibi yukarıdaki paragraftaki istek ile şu an içerisinde bulunduğumuz durum arasında bir uçurum vardır. Hürriyet Gazetesi'nin 20.10.1998 tarihli manşetinde ‘‘Başbakan'dan şok açıklama: Malki cinayetinde bir günde 700 trilyon el değiştirdi’’ denilmektedir. 1999 için Sağlık Bakanlığı'nın önerilen bütçesi ise 663 trilyondur.

Anlaşılıyor ki 1999 Sağlık Bütçesi bir Malki cinayeti etmemektedir.

Öncelikle bu utanç verici duruma itiraz etmek, kabullenmemek gerekir. Türk Tabipleri Birliği olarak bu itirazımızı ‘‘sağlıklı yaşam hakkı’’ başlığı altında önümüzdeki günlerde dile getireceğiz.

Dr.Eriş BİLALOĞLU-TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri

BAŞSAĞLIĞI

Hafize Teyze, Jale, Ragıp ve Sema'nın başı sağolsun. Ragıp (Duran) Amca, Türk İdare Hukuku'nda bir anıt isimdi. Hukuk dünyası ve bizler kendisini çok arayacağız.

Ceyhun'a yanıt

‘Yeter Söz Milletin’ köşenizde Demirtaş Ceyhun'un yazısını okudum. Bu vesileyle Ceyhun'a bazı şeyler hatırlatmak istiyorum.

Vaktiyle hazret Boğaz Köprüsü'ne itiraz etmiş, otomotiv endüstrisini de ‘montaj sanayii’ diye küçümsemişti. Bu hayır nidalarını hiç unutmadık.

Tuttuğu rejimin yaprak gibi döküldüğünü gördükten sonra bile servet düşmanlığı, çalışan ve kazananlara karşı kıskançlığını sürdürüyor.

Boğaz köprülerinin ne kadar faydalı ve güzel olduğunu gördü. ‘Montaj sanayii’nin dünyaca ünlü dev müesseselere dönüştüğünü gördü.

Şimdi, kentlerde inşa edilen sitelere aklını takmış. Yasalara uygun tabiatı bozmayan, yeniden yetiştirilen ağaçlarıyla, çiçekleriyle kentleri güzelleştiren bu sitelerin kime zararı var.

Yeter artık, biraz da yapıcı olalım.

A.Kazım ERBİL-İSTANBUL

İki dönem yeter

Anayasamızın 101. maddesi gereğince, ‘‘...bir kimse iki defa cumhurbaşkanı seçilemez...’’ Oysa milletvekilleri, belediye başkanları, parti genel başkanları ve parti delegeleri ömür boyu seçilebiliyor.

Öyle ki, bu kişilerden bazılarını 25 yıldan fazla ve 65 yaşından sonra da TV'lerde görmek ve gazetelerde okumak olanaklıdır. Geçmişe dönük baktığımızda, bu kişilerden birçoğunun ülke ve toplum için önemli bir kazanım vermedikleri de görülmektedir.

Öyle ise, yukarıda yazılı görevlerin de cumhurbaşkanı gibi sınırlandırılması çok yerinde olacaktır. Yaşam boyu bu kişileri görmek ve boş vaatlerini dinlemek zorunda mıyız?

Taze kan ve yenilik için yapılacak iş, seçilme hakkının iki dönem ile sınırlandırılmasıdır.

Y.Necati TARHAN-Ekonomist ve emekli bürokrat-ADANA

ÜNİVERSİTELİLERE... İstanbul Mecidiyeköy'de posta kutusu adresi vererek 7.5 milyon isteyerek burs sağlayacağını bildiren Doğancan Şirketler Topluluğu'na inanmayınız. Garanti Bankası Avcılar Şubesi'ne gönderilen paralar bloke edildi, savcılık da soruşturma açtı.



Yazarın Tüm Yazıları