Yeter! Söz Mİlletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Sahipsiz kent: Edirne...

Türkiye'de bazı gerçeklerin ortaya çıkması için Susurluk'ta olduğu gibi Mercedes'in kamyona çarpması ya da Edirne'de olduğu gibi silahların patlaması gerekiyor. Nitekim Edirne'de silahlar patlayınca ortalığa neler döküldüğü görülüyor. Ama bunlar aysbergin su yüzündekiler.

Edirne kamuoyu bunları biliyor. Devletin, 'çete'ye karşı suskunluğuna isyan ediyor. Medyada inanılmaz haberler yer almasına karşın Valinin, Emniyet Müdürü'nün hâlâ nasıl görevde tutulduğuna bir anlam veremiyor.

Kısa başlıklarla Edirne'de dolaşan iddiaları İçişleri Bakanı Başesgioğlu'nun bilgisine sunalım:

- Edirne'de 20'ye yakın genelev vardır. Çalışan kadınların ille de rüşvet karşılığında mı Edirne'yi terk etmesi gerekiyor? Ahlak Büro Amirliği'nde, gizli genelev patronu Alaattin Karaca ile yakın ilişki içinde olanlar kimdir? Genelev işletenlerden kendilerine yapılan baskılar karşısında Valiliğe yaptıkları şikâyetler hakkında ne gibi bir işlem yapıldı?

- Cezaevinde kalan, Kapıkule nedeniyle Edirne'yi mekân seçen birçok kaçakçı kimden güvence alıyorlar? Eski Cumhuriyet Savcısı A. Sami Arlı'nın polise gönderdiği 'bunları kontrol edin' yazısı niye önemsenmedi? Uyuşturucu kaçakçısı Mustafa Acar'ın adamları savcıyı neden dövdürttü. Bu konuda neden bir soruşturma açılmadı?

- Av meraklısı olan Edirne Emniyet Müdürü Ömer Tüzel'in -1. MİT raporunda adı geçiyor, İstanbul eski Asayiş Şube Müdürü- zaman zaman ava giderken kullandığı kaçak Lada cipin onarım parası hangi fasıldan karşılandı?

CANSEVEN'İN HABERİ YOK MU!

- Edirne Valisi Mehmet Canseven'in konutunun yakınında hangi polis şefi silah sıktı? Olay 'çocuklar maytap atmış' şeklinde mi rapor edildi?

- Edirne Emniyet Müdür Yardımcısı Şükrü Kadir, annesini resmi makam aracı ile İstanbul'da hastaneye götürdükten sonra dönüşte Lüleburgaz'da trafik kazası geçirdi. Aracın onarım masrafları genelev patronlarınca mı karşılandı? Vali, olaydan sonra polise 'görevli' yazısı çıkarttı mı?

- Son dönemde polis ekiplerinin ring seferi yapması, uyuşturucusu, kaçakçısı, imtiyazlı mahkûmu Edirne'de cirit atsın diye mi kaldırıldı?

- Uluslararası uyuşturucu trafiğinin geçiş noktası olmasına karşın Edirne polisi hangi başarıyı göstermiştir? Bu mallar neden hep İstanbul veya Kapıkule gümrüğünce yakalanmaktadır?

- 10 Nisan Polis Günü'ne gelen Nurdan Torun ve saz arkadaşlarından fatura karşılığında ücret isteyen Park Otel neden cezalandırıldı? Otele iki genelev kadınını sokup, sonra basan polis nasıl 'burada fuhuş yapılıyor' diye Sağlık Müdürlüğü'ne rapor hazırlattı? (Otel sahipleri daha sonra mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldı.) Muazzez Ersoy'un Kervansaray'da silahlı saldırıya uğramasıyla ilgili olayın faturası, neden sadece cezaevi yönetimine çıkartıldı? Polis, bu mahkûmların son model BMV ve Mercedes'lerle ev tuttuğunu, işyeri açtığını, barlarda lise öğrencileriyle buluştuğunu bilmiyor mu? Ersoy'a silah atan Melih Yıldız, daha önce aynı otelin barındakileri silah zoruyla dışarı çıkartmasına karşın hakkında neden işlem yapılmadı?

EDİRNE ÇETE'SİNE NEŞTER

- Kızlara aşk teklifi yapan polis şefiyle ilgili olarak alınan ifade tutanakları neden işleme konulmuyor? Mahkûmların, lise öğrencileriyle ilişkilerine neden engel olunmuyor?

- Emniyet Müdürlüğü Genel Bilgi Toplama Dairesi'nden, Fikret Ergin Özalp ve Özden Bilgin Özalp hakkındaki bilgileri ne için istendi? 25 suçtan arandıkları öğrenildiğine göre, bu kişiler hâlâ neden yakalanamadılar? Yoksa bu bilgiler birisine mi aktarıldı?

Edirne'de olan bitenler bununla kalmıyor. Polis kökenli Vali Mehmet Canseven'in bunlardan haberdar olmaması olanaksız. O zaman neden üzerine gidilmiyor?

'Çete'nin cirit attığı Edirne, acilen mercek altına alınmalıdır. Bize bunları anlatanlar, soruşturmanın Mülkiye veya Başbakanlık müfettişlerince yapılmasını özellikle istiyorlar. ‘‘O müfettişlere sade vatandaşlar ve gerçek görev yapan polisler neler anlatacaklardır neler... Kapatılan dosyalar dudak uçuklatacaktır.’’ diyorlar.

Biliniz ki, Edirne'de hava temiz kalan çok sayıda polis var.

Torpilsiz sınav...

'BATMAN' gazetesinde ilginç bir haber:

‘‘Torpil, rüşvet ve mark karşılığında alıştığımız sınavlardan farklı olarak Milli Savunma Bakanlığı'nın askerlik şubeleri için açtığı sınav lise mezunlarının umudu oldu. Batman'ın bağlı bulunduğu Tatvan Askerlik Şubesi ve diğer il ve ilçelerde görevlendirilmek üzere toplam 60 kişinin kadroya alınacağı açıklanırken, sınavın 7 Temmuz'da Diyarbakır'da yapılacağı bildirildi.’’

Bu kupürü gönderen okuyucumuz ‘‘ Güneydoğu'da işe alınanlardan, parti yöneticilerinin ne avantalar aldığı sağır sultanın bildiği bir şeydir.’’ diyerek, ‘‘Sizler böyle bir sınavı özlemediniz mi?’’ diye soruyor.













Yazarın Tüm Yazıları