Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

‘Maraba Televole’ daha önemli!..

Yaz gelince sebze, meyve ucuzlayacak ve enflasyon düşecekmiş! Maalesef yine aynı oyunlar oynanıyor ve çiftçinin mahsülü yok fiyatına satılmaya başlandı. Şu anda güney yanıyor; güneşten değil, fiyatlardan! Domates 20 bin lira, salatalık, patlıcan 25 bin, kayısı 150-200 bin lira. Buğdaya tüccarın verdiği fiyat 43 bin lira. Narenciyede ise sonbaharda başlayan felaket hâlâ devam ediyor.

Tarımda bu afetler sürerken acaba diğer kesimlerde durum geriye mi, ileriye mi gitti? Doktor muayene ücretleri arttı, nakliye arttı, tüm sanayi mamülleri fiyatları arttı, zirai ve beşeri ilaç fiyatları arttı, canlı hayvan fiyatları düşük, yem ve et fiyatları yüksek.

Ey bizi yönettiğini zannedenler, fakir bir ülkenin idarecileri olmak size zevk mi veriyor? ‘Baba’ya bir sözüm yok; onun gözünde devletimiz güçlü, devlet bizi şevkatle kucaklıyor, vs...

Gizli işsizliği bağrında barındıran, her türlü sosyal hak ve yaşantıdan mahrum, evladını ülke savunması ve teröre kurban veren hep tarım kesimi... Hasat zamanları göçer gelen tarım işçilerinin naylon çadırlarda yaşantısını görseniz günlerce ağlarsınız, vicdanınız rahatlamaz.

DOMATES TOHUMU 50 MİLYON

Duygu sömürü yapmıyorum, bizleri yok sayanları, seçim zamanı köylü gibi yaşar görüntüsü verip komikleşenleri uyarmak istiyorum. Örgütleniyoruz. İnsanca yaşamak için, üreten ve tüketenin ezilmemesi için, elden ayaktan düşünce yeşil kartlara muhtaç olmamak için, üretenlerin fahiş veya çok düşük fiyatlara gitmemesi için örgütleniyoruz. Tarım kesiminin ürettiği her şey canlıdır. Sanayici gibi üretimi istediği zaman durduramaz. Biz çökersek her kesim zarar görür. Bu ülkede enflasyon bile esnafı kalkındırmak, çiftçiyi ezmek için suni olarak yaratılmıştır. Nasıl olsa çiftçi örgütsüz.

10 gram domates tohumunu ocak ayında 33 milyon liraya aldım. Şu anda 50 milyon liranın üzerinde. Bu kilo değil gram... Ürünün fiyatı ise geçen yılın yarısından da aşağıda. Bunun hesabı mutlaka sorulacak.

Sevgili medya... Ülke nüfusunun % 80'i doğrudan veya dolaylı olarak tarımla ilgiliyken, spora en az 4 sayfa ayırıyorsunuz, bizlere yarım sayfa bile yok... Hatta bizlerin en çok ihtiyaç duyduğu meteoroloji raporları bile çok basit ve ciddiyetten uzak veriliyor. Nasıl olsa ‘Maraba Televole’ sizler için daha önemli!

ÊMustafa LEVENT-SİLİFKE/İÇEL

Beton mikserler ihanet ediyor

Turizmin gözbebeği cennet Antalya, yetkililerin duyarsızlığı yüzünden bir çevre katliamına uğratılmaktadır. Hazır beton taşıyan, mikser denilen beton kamyonları, taşıdıkları betonu inşaatlara boşalttıktan sonra, kasanın içinde kalan betonu sulandırmak suretiyle doğada olur olmaz yere, yeşilliklere ve hatta hiç acımadan çam ağaçlarının diplerine boşaltmaktadırlar. Bunun örnekleri Antalya civarında (Kiriş, Çamyuva, Kemer, Beldibi...) her yerde görülebilir. Bu acımasız çevre katliamına bir son verilmez ise Antalya'da yeşillik ve doğa kalmayacak. Tüm yetkilileri bu çevre katliamına duyarlı olmaya davet ediyorum ve Hazır Betoncular Birliği'ne sesleniyorum. Bu katliama son vermenin zamanı geldi ve de geçmekte... Hamdi TAŞKIN-ANTALYA

Esnafa müjde!

Geçen hafta esnaf ve sanatkârların kullandığı kredi limiti 1 milyar liradan 5 milyar liraya yükseltildi. Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'ın gayretiyle, Meclis bu yasal sınırı kaldırdı. Bunun sonucunda da Halk Bankası kredi miktarını 5 milyar liraya yükseltti. Bundan böyle esnaf kredileri, Bakanlar Kurulu kararıyla artırabilecek. Artık sınır kalmadı. Ecevit'i kutluyoruz, Hüsamettin Özkan artık gerçek bir Esnaf Bakanı'dır.

Demek ki, esnafa sahip çıkmak adamlarına çanak bildiriler çektirerek, ısmarlama yazılar yazdırarak, şov yaparak olmuyor. Bazılarına ders olsun!

D.G.U.-ANKARA

GÜRCİSTAN'DA DA YAĞMUR YAĞDI! Batı Karadeniz'e felaketin geldiği gün, ben de karayolundan Türkgözü sınır kapısından Tiflis'e dört saatte gittim. Yol, Gürcistan'ın Kura nehrini takip ediyordu. Bizim nehirler, toprağı denizlere taşırken, Kura nehri berrak akıyordu. Çünkü her taraf ağaç kaplıydı, erozyon diye bir şey yoktu. Bizim topraklarımız ise denize taşınıyor. 65 milyon olarak çok acil önlemler almamız gerekiyor. Hayrettin Karaca'nın gayretlerinin ne kadar anlamlı olduğunu düşündüm.

Tahsin BAYRAMOĞLU-ANAP İl Genel Meclis üyesi-ERZURUM

BİLECİK Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Hüseyin Gözüyılmaz'dan çağrı: Lisemizin kuruluşunun 49. yıldönümü olan 14 Haziran Pazar günü düzenlediğimiz pilav gününe tüm mezunlarımızı bekliyoruz.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Fransız mallarını boykot edeceğiz.’’

(Türk Kadınları Kültür Derneği Genel Başkanı Sabahat Gülay)













Yazarın Tüm Yazıları