Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Doğayı bu zihniyet çöp deposu yapıyor

Çamburnu beldesi; dört köyün birleşmesiyle oluşan, Trabzon Sürmene'ye bağlı bir belediyedir. Çamburnu, Sürmene ile Of arasında sahilde yer alan, Orman Bakanlığı'nın en güzel mesire yerine sahip olan, Türkiye denizlerinde gördüğünüz balıkçı teknelerinin yarısından fazlasının yapıldığı tersanesi bulunan, çaycılık yapılan bir yeşillikler beldesidir.

Beldemiz, Denizcilik Teknolojisi Fakültesi'ni barındırmakla da ayrıca gurur duymaktadır.

Bu beldede Karadeniz Bakır İşletmeleri'ne bağlı olarak bir bakır madeni yaklaşık 15 yıl kadar işletilmiş, 1966 yılında işletme kapatılmıştır. Bu 15 yıl içinde bakır işletmesi atıkları belde içinden geçmekte olan ve bir zamanlar alabalıkların barındığı dereye verilmiş, güzelim dere ve denize kavuştuğu bölge kirli maden atıkları ile simsiyah olmuştur. İşletmenin kapatılması sonucu tabiat kendi kendini temizlemeye başlamış, dere yavaş yavaş eski haline dönmeye yüz tutmuştur.

Beldemizde bu çevre felaketi yetmiyormuş gibi, şimdi de bakır işletmesi tarafından açılmış çukurların Trabzon ve diğer çevre belediyelerin çöp çukuru olarak kullanılacağı öğrenilmiştir.

Çevre ve insan sağlığı açısından anlaşılmaz ve inanılmaz olan bu karara kimlerin hangi düşüncelerle vardıkları bilinmemektedir. Bahse konu arazi etrafında yerleşim alanları mevcuttur. Yerleşim alanlarında ekili tarım yapılmaktadır. Çöplük olarak kullanılması düşünülen arazinin altından dere geçmektedir. Bölge devamlı yağış alan bir bölgedir, yağmur sularının çevreye bulaşıcı hastalıklar yayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Tam çevre-yeşil konusunda uyanmaya başladık derken, vurdumduymaz bir kararla çevre kirliliğine kucak açılmaktadır.

Fikirleri dahi alınmayan vatandaşlar bu işe karşıdır. Dayatma bir karar sonucu uygulamaya geçilmesi halinde sert tepki gösterebilecektir.

Trabzon il hudutları içerisinde bu maksatla başka bir yer yok mudur?

Sabahattin AYDIN-Dz.İs.Kd.Albay-Taşkızak Tersanesi-HASKÖY/İSTANBUL

Trafik ‘ucuz’ ceza peşinde...

DEVLETİN bütçe açığını kapatmak için zaman zaman yaygın bir şekilde trafik cezası kesme yöntemine başvurduğu artık herkesçe malum olan bir şey. Her ne hikmetse bunu da, alkollü araç kullanmak veya kırmızı ışıkta geçmek gibi asıl vahim olan suçlarda kontrol yapıp uygulamak yerine pazar veya tatil günleri trafiğin yoğun olmadığı zamanlarda daha tali suçlardan yaygın bir şekilde ceza kesmek suretiyle uygulamaktadırlar.

Bunlardan biri de Kurban Bayramı'nın 2. günü Ankara'da Kocatepe Camii'nin yanındaki Dr. Mediha Eldem Sokağı'nda cereyan etmiştir. Birkaç yıldır bu sokaktan sola Olgunlar Sokağı'na sapmak suretiyle Tunalı Hilmi Caddesi'ne, Seyran Bağları ve Esat yönüne akmakta olan trafik yönü, ani bir kararla sürücülere duyurum yapılmaksızın değiştirilmiştir. Dr. Mediha Eldem/Olgunlar Sokak kavşağına sadece bir sola dönülmez işareti konulduktan sonra bir ekip otosu -06 A 5542- Tunalı Hilmi/Olgunlar Sokak köşesine pusuya yatarak, söz konusu yön değişiminden habersiz, köşeye konulan işareti görmeyen ve aylarca bu güzergâhtan gitmeye alışmış yüzlerce araç sürücüsünü avlamaya başlamıştır.

Sanıyorum bu olay, bu güzergâhtan gitmeye alışmış sürücüler durumu anlayana kadar devam edecektir. Şeriatın kestiği parmak acımaz diye bir ifade vardır. Ancak bu şekilde basit uygulamalara tevessül eden bir devletin de vatandaşın gözünde saygınlığını yitirerek soyguncu hüviyeti kazandığı, bu tip uygulamaları devlet adına yapan veya yaptıran yöneticilerce unutulmamalıdır.

Hasan ŞAHİN/ANKARA

Nuri Alagöz'e...

AÇIK yüreklilikle samimi açıklamalarınızı izliyorum. Fakat mektupların alıcısına daha çabuk ulaştırılmasını sağlamak için optik okuyucularla okunarak ayrım-dağıtım yapıldığını biliyoruz. Ve de optik okuyucunun özellikle alıcı posta alan kodunu esas aldığı da ortada. İyi de neden alıcı ya da gönderici adresinin posta alan kodunun halk tarafından öğrenilmesi ve alışkanlık kültürüne dönüşmesi için 119 telefonunu bedava yapmıyorsunuz?

Neden bunu akıl etmiyorsunuz. Sonra da mektupların geç ulaşmasından sorumlu değiliz diyorsunuz. Mantığı anlamak mümkün değil.

Nurettin KAPTAN-Gerede/BOLU

TRAKYA Topraklarını Kurtarma Kampanyası çercevesinde düzenlenen ‘‘Tertemiz Trakya, pırıl pırıl Ergene’’ mitingi bugün 12.00'de Kırklareli'ne bağlı Pehlivanköy ilçesinde... Pehlivanköy, E-5 üzerinde Babaeski'yi biraz geçtikten sonra solda, içerde, yaklaşık 20 km. uzaklıkta... TEM'den Babaeski sapağından da gidilebilir.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Vakıf kiralarının artırılması siyasi hayatıma mal olsa da, karar değişmeyecek.’’

(Devlet Bakanı Metin Gürdere)













Yazarın Tüm Yazıları