Yerli ekmekler

Dünyanın en çok ekmek tüketen ülkelerinden biri Türkiye. Özellikle Avrupa ve Amerika’yla kıyaslandığında ekmek tüketimimiz dikkat çekici boyutlarda.

Buna paralel olarak Türkiye dünyanın en çok buğday üreten üreten ülkelerinden biri.
Ancak, Türkiye’deki ekmek çeşitliliğini sadece çok ekmek tüketmekle açıklayamayız. Coğrafi koşullar, iklim çeşitliliği ve bunlara bağlı olarak yetiştirilen tarım ürünleri ekmeğin de çeşitlenmesine neden olmuştur.
şimdi yurdumuzun çeşitli yörelerine uğrayalım ve sofralara gelen ekmeklere kısaca göz atalım.
Uğrayacağımız ilk yöre Karadeniz yöresi. Yörenin beslenme şekline damgasını vuran mısırdan yapılır mısır ekmeği. Karadenizli olanlar ya da etrafında Karadeniz yemeklerini başarıyla uygulayan birileri bulunanlar, iyi yapılmış bir mısır ekmeğinin yoğurtla, lahana yemeğiyle ya da hamsiyle yaratacağı lezzetin ne kadar damak çatlatıcı olabileceğini bilirler.
Mısır ekmeği şehirlerde tavada ya da fırında, köylerde ise kül ateşinde pişirilir ve Karadeniz’de en çok yenen ekmeklerden biridir. Yarın ekmek tadım işine Karadeniz’den başlayarak devam edeceğiz ve Türkiye’nin ekmeklerine kısaca göz atacağız.

Reyhanlı kabak dolması

6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişme süresi 55 dakika

Malzeme listesi
· 1,5 kg dolmalık orta boy yeşil kabak
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
harcı için;
· 300-400 gr az yağlı dana kıyma
· 2 yemek kaşığı pirinç
· 2 yemek kaşığı kalın bulgur
· 3 adet orta boy kuru soğan
· 3 tatlı kaşığı domates salçası
· varsa 2 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, yenibahar
· 1 yemek kaşığı kuru nane ve kuru reyhan
· 25-30 gr tereyağı
· 1 demet dereotu
· ½ su bardağı ılık su

Sos için;
· 1 yemek kaşığı domates salçası
· 5 su bardağı sıcak su
· 2 çay kaşığı tuz
· 25-30 gr tereyağı

Yapılışı
Kabakları ayıklayıp dışını kazıdıktan sonra yıkayarak ortadan ikiye bölün. Dolma oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla içlerini oyun. Tuz ve karabiberi küçük bir kapta harmanlayıp karışımı elinizle kabakların içine ve dışına sürüp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, dolma harcını hazırlamak için; kıymayı derin bir kaba koyun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve bulguru üzerine ekleyip incecik yemeklik doğradığınız kuru soğanları ilave edin.
Domates ve biber salçasını aktarıp tuz, karabiber, kimyon, kuru nane, yenibahar ve kuru reyhanı serpin. Üzerine yumuşamış tereyağını ekleyip yoğurduktan sonra ılık suyu da katıp tekrar yoğurun. ıncecik kıydığınız dereotunu da ilave edip tekrar karıştırın. Dolmanın sosunu hazırlamak için; sıcak su ve salçayı derin bir kapta karıştırın. Tuzu da serpiştirin. Hazırladığınız kıymalı harcı kabakların içine bastırarak doldurun. Dolmaları ağız kısımları yukarıya bakacak şekilde geniş bir tencereye yerleştirin. Tencerenin kenarından hazırladığınız salçalı sosu aktarın. Tereyağını fındık büyüklüğünde parçalara ayırıp dağıtın. Üzerini porselen bir tabakla kapatın.
Orta ısılı ateşte, tencerenin kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Dolma kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp dolmaları kısık ateşte, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar 35-40 dakika pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Not; Aynı dolma harcını patlıcan, domates, asma ya da pazı yaprağı ile de kullanabilirsiniz
Yazarın Tüm Yazıları