YEREL SEÇİMLER VE KENT ESTETİĞİ

Bu hafta köşemizde ressam tanıtımı yok. Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle kent estetiği konusuna dikkat çekmek istedim.

Haberin Devamı

Türkiye ne yazık ki, kent estetiğinden yoksun bir ülke. Maalesef bu yoksunluktan başkent Ankara da epeyce nasibini almış durumda. Özellikle son yıllarda başkentin zaten az olan tarihi dokusu, insana önem veren şehircilik anlayışı iyice terk edildi. Kimse bana Çukurambar’da birbiriyle uyumsuz, görgüsüz Arap şeyhlerinin mimari yapısına uygun gökdelenleri başkentin modern yüzü olarak göstermesin. Ya da İncek’te Amerika özentili Türk usulü yapılaşmayı...Örnekler çoğaltılabilir.
Başkentte en fazla kültür ve sanat etkinliğinin yapıldığı Çankaya’nın on yıllardır süren bakımsızlığı, ruhsuzluğu, estetikten yoksun oluşu ise Ankaralı’nın sürekli yarayan kanasıdır. Kimse kusura bakmasın, Çankaya’nın bu hale gelmesinde CHP’nin, “odun koysam” seçilir mantığı birinci etkendir.
CHP’nin Çankaya Belediye Başkan Adayı Alper Taşdelen, geçmişindeki gazetecilik mesleğinden dolayı yakın arkadaşım. Aday gösterilince kendisiyle uzun bir konuşmamız oldu. Çankaya Belediye Başkanı’nın, “Gökçek yapmamıza izin vermiyor” bahanesine saklanma lüksü olmadığını ona söyledim.
Ara sokakların araçlara lastik patlatan delik deşikliğini (Örneğin Kızılay- Selanik Sokak), sokak lambalarının yanmayışını, sokak köpeklerinin geceleri insanlar için ciddi tehlike olmaya başladığını, ancak bundan kurtulmanın çeresinin hayvanları zehirlemek olmadığını, özellikle yeni yıldan bir ay önce-madem Cinnah Caddesi, Atakule Meydanı, Genelkurmay Kavşağı gibi ana arterleri Melih bey aydınlatmıyor- ara sokakların aynı Batı’da olduğu gibi ışıklarla süslenmesi gerektiğini, aydınlığın insana yaşama sevinci vereceğini, Çankaya’da galerilerin yoğun olduğu Hilal Mahallesi’nde sokaklara taşan sanat şenlikleri düzenlenebileceğini, kısacası Çankaya’nın Ankara’nın diğer ilçelerine de örnek olacak, önceliği insan yaşamı için her türlü kolaylığı getiren örnek bir ilçe olması gerektiğini Alper Taşdelen’e ayrıntılı örneklerle anlattım.
Taşdelen, genç kuşak bir siyasetçi olarak tüm bu anlattıklarıma hak verdi. Kendisinin de benzer düşüncelere sahip olduğunu ve seçilmesi halinde bu eksiklikleri ortadan kaldırmak, vatandaşın Çankaya’daki değişikliğe çıplak gözle şahit olabilecek düzeyde görmesi için yoğun şekilde çalışacağı sözünü verdi. Kimse şüphe duymasın, eğer seçilirse Taşdelen’e verdiği sözleri hatırlatmak görevimiz olacak.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Teknik nedenlerle yerimizde biraz daralma var. Elimizden geldiğince kentteki sergileri duyurmaya buradan devam edeceğiz. Ancak kimi zaman duyuru göremediğinizde de şaşırmayın. Bu haftaki bazı duyurularımız şöyle:
Gülin-Emre Dökmeci Çağdaş Sanat Koleksiyonu (27 Şubat’ta açılacak-CerModern), Necla Rüzgar (1 Mart’a kadar-Galeri Nev/GOP), Rengin Saltık (16 Mart’a kadar-M1886/TepePrime AVM), Orhan Umut (22 Şubat’ta açıldı-Platform A/Taurus AVM), Şahin Paksoy (7 Mart’a kadar-Nurol Sanat/Güvenevler), Salim Başyiğit (Arda Sanat/Hilal Mah.), Altan Çelem ve genç sanatçılar karma sergi (1 Mart’a kadar-KAV Sanat/Yıldız), Birsen Çeken (11 Mart’a kadar-Kursart/Dikmen), Ozan Bilginer (8 Mart’a kadar-AG Sanat/Çayyolu), Özer Çağlar (28 Şubat’ta açılacak-Stillife/Hilal Mah.)

Yazarın Tüm Yazıları