Yerel köftelerden biri

Bir keresinde bir dergi için “Türkiye’nin Köfteleri” konu başlıklı araştırmalar yapmış ve okuyuculara yurdumuzun dört bir yanından derlediğim köfte tarifleri vermiştim.

Doğrusu bir yemekçi olarak ben bile şaşırmıştım, elde ettiğim köfte sayısına. Sonuçta o kadar çoktu ki yerel köfte sayısı; yayınlanacak tarifleri belirlemek için bir eleme yapmak zorunda kalmıştım.
İşte o derginin içinde yer alan köftelerden biriydi Tire köftesi. Ne zaman İzmir’den ya da yakınlarından geçsek mutlaka yemeye çalıştığım Tire köftesinin tarifini okuyucularımla paylaşmaktan da büyük zevk almıştım. Bakmayın, “tarifini paylaşmak” dediğime. Hemen bütün yöresel yemekler için geçerli olduğu üzere, istediğiniz kadar tarifini bilin, Tire köftesinin yapımı ustalık işidir. Yoksa biz lezzet meraklıları, neden köfte yemek için ta İzmir’e gidelim değil mi?

Un kavurmalı kete
10 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 60 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 40 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
? 1 su bardağı ılık süt
? 1 çorba kaşığı tozşeker
? 1 yemek kaşığı kuru toz maya
(42 gramlık yaş maya da kullanabilirsiniz.)
? Alabildiği kadar un
? 100 gr margarin
İç harcı için;
? 8 yemek kaşığı un
? 150 gr tereyağı
? 2 yumurtanın sarısı

YAPILIŞI: Hamuru hazırlamak için; ılık sütü bir kaseye aktarıp üzerine toz mayayı ekleyin. Mayayı yaklaşık 5 dakika süreyle ara sıra karıştırarak eritin. Üzerine, tuz ve tozşekeri ilave edip elinizle karıştırın. Önce 1 su bardağı dolusu un ekleyip yoğurmaya başlayın. Elde ettiğiniz pürüzsüz hamurun üzerini hafif nemli bir peçetesiyle kapatıp hamuru, oda sıcaklığında en az 1 saat kadar bekletin. Diğer taraftan, ketenin iç harcını hazırlamak için; tereyağını orta boy bir tavada eritip üzerine unu ilave edin. Unu, orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, hafifçe sararıncaya kadar kavurun. Yaklaşık 8-10 dakika sonra unun kokusu kaybolacak ve iri taneler şeklinde topaklanacaktır. Bu hale gelen unu ocaktan alıp iyice soğuması için bir kenarda bekletin. Kabaran hamurdan eşit büyüklükte 10 adet beze yapıp her birini yuvarlayın. Hamurları, merdane ya da oklava yardımıyla unlanmış tezgahın üzerinde yemek tabağı büyüklüğünde açın. Yaklaşık 23-25 santim çapındaki yuvarlak yufkaların üzerine, eritip ılıttığınız margarini fırçayla sürün. Üzerlerine, soğuyan kavrulmuş unu serpiştirin. Yufkaları uçlarından başlayarak sıkıca sarıp rulo haline getirin. Sonra bu ruloları kendi etraflarında çevirerek sarın. Üzerlerine elinizle bastırarak yassı hale getirin. Keteleri yağlanmış fırın tepsisine, aralarında epey mesafe bırakarak yerleştirip yaklaşık 30 dakika dinlendirin. Üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürdüğünüz keteleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri iyice sararıncaya kadar, en az 40-45 dakika pişirin. Keteleri fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.

Saadet pastası
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 15 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
? 1 adet kakaolu veya sade kek
(pastaban)
? 1 su bardağı dolusu vişne kompostusu
(Vişne reçelinin tanelerini de kullanabilirsiniz.)
? 1 su bardağı ılık su
? 1 yemek kaşığı dolsusu neskafe
? 2 yemek kaşığı dolusu tozşeker
? varsa 2 yemek kaşığı dolusu konyak veya viski
Krema için;
? 4 su bardağı süt
? 2 yemek kaşığı dolusu un
? 6 yemek kaşığı tozşeker
? 2 paket vanilya
? 3 adet yumurtanın sarısı
? 1 paket labne peynir (200 gr)

YAPILIŞI : Kalp şeklinde bir karton hazırlayıp iki parçalı hazır keki kalp şeklinde kesin. Keki ıslatmak için; 1 su bardağı ılık suyun içine tozşeker ve neskafeyi koyup karıştırın. Varsa konyak ya da viskiyi de ilave edip şeker eriyinceye kadar karıştırın. Kekin iki parçasını da bu neskafeli karışımla ıslatıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kremayı hazırlamak için; süt ve unu küçük bir tencereye aktarın. Üzerine tozşeker ve vanilyayı ekleyip karıştırdıktan sonra tencereyi kısık ateşin üzerine oturtun.
Tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak krema koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken yumurta sarılarını teker teker ekleyerek mikserin yüksek devriyle çırpın. Üzerine 1 paket labne peyniri de ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Islak haldeki kekin bir parçasını servis tabağına yerleştirin. Üzerine 6-7 yemek kaşığı kadar krema sürün. Vişne tanelerini kremanın üzerine sıraladıktan sonra kekin ikinci parçasını üzerine kapatın. Kalan kremayı kekin üzerine ve kenarlarına sürün. Pastanın üzerini şekerlemelerle ya da kakao tozuyla süsleyip sevgiyle servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları