Yenilikçi İzmir’e yenilikçi AKP

Haberin Devamı

ÇARŞAMBA günü yayımlanan ‘İktidarın kara sevdası İzmir’ başlıklı yazım üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay aradı. Hafta sonu İzmir’de AK Parti’li gençlere hitaben yaptığı konuşmasından alıntılar yaparak yaptığım değerlendirmelere katıldığını, ama bir cümleye itirazı olduğunu söyledi.
“Hangi cümleye itirazınız var sayın Bakan?” diye sorduğumda, “Ben Türkiye’de bütün milliyetçi hareketler İzmir’de şekillendi değil, bütün ‘yenilikçi’ hareketler İzmir’de şekillendi demiştim” dedi. Sonra da, “Demokrat Parti hareketi, 27 Mayıs’a tepki, Ecevit hareketi, Özal hareketi önce İzmir’den gelişmiştir. AK Parti de yenilikçi bir parti olduğu için yenilikçi İzmir’in partisi olacaktır” dedi. Böylece, “AK Parti hareketi bu seçimde İzmir’i kazanamazsak bunu kime nasıl anlatacağız” sözlerine daha bir açıklık getirmiş oldu.
Aslında Günay’ın konuşmasından alıntı yaptığım zaman benim de dikkatimi çekmişti, “Milliyetçi hareketler İzmir’de başlar” sözü. Ama bunun haberin yazılışında bir deşifre hatası olduğuna ihtimal vermemiş, Kurtuluş Savaşı’nda ‘İlk kurşun ve Hasan Tahsin’le bağlantılı olabileceğini düşünerek üzerinde fazla durmamıştım. O konuşmada benim en çok ilgimi çeken, okuma yazma oranı düşük olan yerlerden oy olmayı yeterli görmedikleri sözüydü. Bununla ilgili değerlendirmemde, AK Parti’nin ekonomik nedenlerle hızla yön değiştirebilen yüzer gezer oylara güvenmediği için Türkiye’de sağın kalıcı partisi olabilmek için İzmir’in oylarını önemsediğini belirtmiştim. Zaten Bakan Günay da tek bir cümle dışında yazıma katıldığını söylüyordu.
Demokrat Parti’nin, Adalet Partisi’nin ortada kalmış seçmenlerini kucaklayarak gerçek bir sağ parti olmayı hedefleyen AK Parti için İzmir’in oyları sayı olarak değil ama manevi olarak İzmirli seçmenlerin tahminlerinden çok daha önemli.

Yazarın Tüm Yazıları