Yeni yılı sağlık ve mutluluk yılı yapın

"Dünya her sabah yeniden kurulur. Her sabah, yeni ve taze bir başlangıçtır.

" Bugün yeni bir yılın ilk günü, ilk sabahı ve bu cümleler bu sabaha çok yakışıyor! Eğer yeni yıla yeni, farklı ve güzel bir başlangıç yapmaya kararlıysanız bu yazıyı dikkatle okumalısınız. Hálá akşamdan kalmaysanız okumayı öğleden sonraya da bırakabilirsiniz.

BUGÜNÜ yaşamınızı değiştirmek için en uygun zaman yapabilirsiniz. Yeni yılı, bir sağlık, huzur ve mutluluk yolculuğuna çevirebilirsiniz. İşe yapmak istediğiniz değişiklikleri iyi düşünerek ve önceliklerinizi bir bir gözden geçirerek başlamalısınız. Kişilik özelliklerinizi yeniden sorgulamalı, güçlü ve zayıf yanlarınızı iyi hesaplamalısınız. Önce yeni yılda en çok ihtiyaç duyduğunuz şeyleri, en sık yaptığınız yanlışları bir káğıda tek tek yazmalısınız:

Sevecen, hoşgörülü, nazik ve affedici olma eksikliği mi yaşıyorsunuz?.. Sıkıcı bir yaşamınız var ve siz bunu değiştirmeyi, yeni maceralara yelken açmayı mı istiyorsunuz?.. Kayıp kendinizi yeniden bulmayı, kabuğunuzu kırıp dışarı çıkmayı, düşlerinizi bir bir gerçekleştirip, dengeleri yeniden oluşturmayı mı arzuluyorsunuz?.. Sizi üzen, zamanınızı boşa geçirdiğinizi düşündüren, kısacası sizi tüketen şeyleri yolunuzun üzerinden bir bir kaldırmak mı istiyorsunuz?.. Daha zarif ve etkileyici biri haline gelmek düşüncesinde misiniz?.. Akıl, ruh-beden ilişkiniz ne durumda?.. Kendinize iyi bakıyor musunuz? Sağlığınız nasıl?.. Bu soruları daha da çoğaltabilirsiniz.

Eğer hayatınızın sizi daha çok sarıp sarmalamasını, daha çok siz olmasını, sizi daha iyi anlatmasını istiyorsanız, yeni yılı yeni bir başlangıç yapmakta ve bunu, buna bu sabah hemen başlamakta tereddüt etmeyin!

Düşmanca duyguları eski yılda bırakın

Kalp uzmanları düşmanca duygular besleyenlerin kalp krizlerine daha kolay yakalandıklarını söylüyor. Düşmanca duygular bağışıklık sistemini, belleği, sindirim sistemini de olumsuz etkiliyor.

Egzoz zehirlerini ciddiye alın

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için egzoz dumanı kirliliği, en önemli çevresel sorunlardan biri haline gelmiştir. Yürüyüş yaparken, gezip dolaşırken, bir yerden bir yere giderken, anayollardan, trafik yoğunluğu yüksek bulvarlardan uzaklaşın. Fırsat buldukça parklarda, bahçelerde dolaşın. Özellikle egzersiz yaparken, yürüyüş halindeyken -yani sık soluk alıp verirken- egzoz dumanından uzak kalmaya özen gösterin.

Bu yıl daha az şeker kullanın

Aşırı şeker tüketimi modern yaşamın en önemli sorunu haline gelmiştir. Yiyeceklerimiz, içeceklerimiz şeker yüklüdür. Aşırı şeker tüketimi, kilo fazlalığı ve obeziteye yakalanma olasılığını arttırmakta, şeker hastalığı ve kanser riskini, kalp-damar hastalığı ihtimalini yükseltmektedir. Mümkün olduğu kadar doğal şekerli besinler tüketin.

Daha iyimser bir insan olmalısınız

İyimser insanların, kötümserlerden daha az hastalandığını, hastalanınca daha çabuk iyileştiğini ve uzun yaşadığını unutmayın. "Psikonöroimünoloji" yeni bir bilim dalıdır. Beyin, bağışıklık sistemi ve ruhsal yaşam arasındaki ilişkileri inceler. Bu alanda araştırma yapan uzmanların, zihin ve bedenin ayrılmaz bir biçimde birbirine bağlı olduğunu gösteren yüzlerce çalışması var. Bu çalışmalar iyimser insanların ve iyi beklentilere odaklananların, daha kolay mutlu olduklarını, daha üretken ve verimli kaldıklarını gösteriyor.

Yoğurtsuz olmaz

Yoğurt en yararlı besinlerden biridir. Yüksek protein ve kalsiyum içeriği yanında bol miktarda yararlı bakteri de içerir. Özellikle probiyotik gücü yüksek yoğurtlar, en etkili antiaging besinlerdir. Yoğurt tüketirken yarım yağlı ve yağsız olanları tercih edin. Bu yılın favori besinleri arasına, tam tahıllardan yapılmış besinleri (köy ekmeği, bulgur, kuskus), ceviz, susam, çörekotu ve narı, üzümü de eklemeyi de ihmal etmeyin.

Sigarayla hiç olmaz

Sigara içen biriyseniz sigara içmeyen komşunuzdan, arkadaşınızdan 7-8 yıl daha az yaşayacağınızdan kuşkunuz olmasın. İçinde bulunan dört binin üzerindeki kimyasal ile kanserden damar sertliğine, bellek kaybından cinsel yetersizliğe kadar yüzlerce sağlık sorununu hazırlayıcısı olan sigarayı bırakmak için yeni yıl en uygun zamandır.
Yazarın Tüm Yazıları