Yeni saat diliminin arkasındaki gerçek

SÖZDE bir memurenin “Psikolojimiz bozuluyor” diyerek TBMM Dilekçe Komisyonu’na dilekçe göndermesiyle başlayan süreç Bakanlar Kurulu’nda sona erdi.Ama dikkat edilmesi gereken şu: O memure (sözde) ileri saat sistemine karşı idi.

Haberin Devamı

Ama Bakan’ın istediği sistem tam tersine kış saatine karşı. Çünkü ileri saat sisteminde kaldığımız takdirde, yani 45 derece doğu meridyenine geçtiğimiz takdirde, sabahları ortalık 1 saat daha geç aydınlanacak. Yani normal kış saatinde aralık ayında sabah ortalık 07.30’da aydınlanıyorsa, 45 derece doğu meridyenine geçtiğimizde ortalık 08.30’da aydınlanacak. Türkiye’de 1970’ten bu yana bu sistemi takip eden tek uzman olarak, ileri saat sisteminde kalmanın ülkeye 5 kuruşluk faydası yok. Bakan’ın açıklaması “Bir baraj üretimi kadar kazancımız olacak” diyor.
Külliyen doğru değil. Tam tersine zararı var. Öğrenciler (20 milyon) ve memurlar (10 milyon) perişan olacaklar ekim-mart arası aylarda. Geçen yıl Rusya ileri saat sistemine geçmiş, daha sonra saatleri geri almamıştı. Ama Rusya çok büyük bir ülke.
Ülke boyunca tam 8 saat dilimi var. Bizde 2. Yapılmak istenen tamamen dinsel bir uygulama. Türkiye saat sistemini Mekke saatine bağlamak... Aynı anda namaz kılmak... AKP bu uygulamayı başlatırsa gelen bir yeni iktidar döneminde yeniden bugünkü uygulamaya dönülmesini sağlamak için çalışacağım.
Semih KALKANOĞLU
Elektrik Mühendisi

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

Ümmet-biat maraba

EĞİTİM Birliği Yasası’nın (Tevhidi Tedrisat) ötelendiği, laiklik ilkesinin yok sayıldığı günümüzde eğitimimiz hızla dinselleşiyor. Cumhuriyet, demokrasi ve laiklik gölgeleniyorken, cemaat ve tarikatlar ümmetçi bir toplum için yarışıyor. Eğitimdeki 89 yıllık Cumhuriyet kazanımları yerine Osmanlı’nın medrese sistemi olan “4 yıl kısmı evvel, 4 yıl kısmı sani, 4 yıl kısmı ali” bugünkü sistemle aynen uygulanacaktır.
Kısmı evvel = okulöncesi - ilkokul; kısmi sani = ilkokul sonrası – ortaokul; kısmi ali = ortaokul sonrası-lise” eğitimi şeklindedir. Bu uygulamayla çocuklarımızın/gençlerimizin geleceği karartılacak, toplum ümmetleştirilecek ve Cumhuriyet’in eğitimdeki tüm kazanımları yok sayılacaktır. Fen-teknoloji-felsefenin ahlaksızlığı körüklediği düşünülerek kurulan vakıflar eğitim sistemimizin yol haritasının bugünkü mimarlarıdır. Amaçları ümmet-biat-maraba kültürünü yaygınlaştırmaktır. Ezberci eğitime karşı durulurken, hafızlık eğitimi gündeme taşınmaktadır.
(İ. Gürşen KAFKAS Eğitimci-Yazar)

Haberin Devamı

Einstein’a ihanet

SAYIN Prof. Dr. Vecdet Öz, Einstein’ın Ocak 1954’te felsefeci Eric Gutkind’e yazdığı bir mektuptan tek bir cümleyi alarak bunu hem yanlış çeviriyor hem de amacının tersine kullanıyor. Cümle şöyledir:
“Wissenschaft ohne Religion ist lahm, Religion ohne Wissenschaft ist blind”, yani, dinsiz bilim topaldır, bilimsiz din kördür. Einstein sonra kendisini ‘religiöser ungläubiger’, yani dindar inançsız diye tanımlıyor. Buradaki dindarlık, bizim anladığımız din değildir. Einstein bunu tüm yazılarında açık açık söylemiş ve kendisini Musevi veya Hıristiyan diye gösterenlere hep çatmıştır.
Einstein’in dini, tabiata ve onun yasalarına duyulan bir hayranlıktan ibarettir. Einstein bu yasaların determinist olduğuna inandığı için kuantum fiziğinin eksikliğine inanmıştır. Kendisi şimdilik bu konuda haklı çıkmadı. Einstein’ı kullanıp, kâinatta semâvi denilen dinlerin bildirdiği yaratıcıyı aramak, Einstein’a ihanettir. Onu kullanmadan, onun yazdıklarının adam gibi okunması gerekir.
Ben faal bir doğa bilimci olarak bugüne kadar tabiat olaylarında tesadüf dışında bir nedensellik göremedim.
A. M. Celal ŞENGÖR

Haberin Devamı

İSKİ neler yapıyor

SİLİVRİ’den bir telefon: “Büyükşehir Belediyesi, İSKİ eliyle Silivri sahillerinindeki kirliliği önlemek için bir çalışma yürütüyor. Kınalı Uyumkent’ten Semizkumlar mevkiine kadar olan sahile kanalizasyon döşeniyor. Güzel de, tam yaz ortasında denize girilirken, böyle bir işleme nasıl kalkışılır? Kumsal yok oldu, deniz de çamur... Bu işi sözleşmeye göre, 13.5 milyon TL’ye alan Atilla İnşaat bu inşaata eylülde başlayamaz mıydı? İstanbul Büyükşehir’in önemli bir projesi bu... Güzelce’den Selimpaşa’ya kadar sahillerin pis suları Selimpaşa arıtma tesisini, Silivri Sanayi Sitesi’nden Kınalıkpörü’ye kadar olanlar da Çanta’daki arıtma tesislerine ulaştırılacak. Tünelleri de var, bunların, sayısız müteahhit iş yapıyor.
Bunlar güzel de, İSKİ Terkos Gölü’nde neden ciddi korumacılık yapmıyor. Durusu’nun Kaleiçi bölgesini hiç görmüyor mu, kesilen ağaçları... Kıyıya yaklaşık 100 metre mesafede kesilen alana sanatoryum yapılacağı söyleniyor. Nerede kaldı, koruma alanları, nerede kaldı ağaçlar... Orman İdaresi nasıl ‘izin veriyor’, İSKİ Terkos Gölü’nün çevresine su hattı ve elektrik hattı çekilmesine izin veriliyorsa, bunun adı ranttır, yağmacılıktır.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- ORC Araştırma Şirketi tarafından, 20-28 Haziran tarihleri arasında 81 il, 455 ilçe ve bunlara bağlı 1385 yerleşim biriminde 17.955 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen araştırmada en başarılı milletvekilleri arasında ilk 10 sırada Gürsel Tekin (CHP İstanbul), Şamil Tayyar (AKP Gaziantep), Ömer Çelik (AKP Adana), Lütfü Türkan (MHP Kocaeli), İsa Gök (CHP Mersin), Nihat Zeybekçi (AKP Denizli), Leyla Zana (Bağımsız, Diyarbakır), Nurettin Canikli (AKP Giresun), Muharrem İnce (CHP Yalova) ve Ahmet Edip Uğur’un (AKP Balıkesir) yer aldığını...

- HAVACILIK işlerine getirilen grev yasağı ve demokratik haklarını kullanan THY’den haksız işten çıkarılmalar ile ilgili yurtdışı tepkileri genişlerken, Sol Parti’nin Almanya Federal Parlamento ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi olan Andrej Hunko’nun bugün Atatürk Havalimanı Dışhatlar’da işe dönüş mücadelesi veren Hava-İş üyeleri ve sendika yöneticileri ile görüşeceğini...

Yazarın Tüm Yazıları