Yeni rekorlar gelecek

Haberin Devamı

Geçen hafta Euro’nun Dolar karşısındaki yaptığı rekor yükselişlerin ardından bu hafta ABD’den ve Avrupa’dan gelecek açıklamalar paritenin daha ne kadar yükselebileceği gösterecek.

Bu hafta ABD’de tarım dışı istihdam verileri açıklanacak ve ondan önce açıklanacak olan Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) Endeksi ve onun alt endeksleri tarım dışı istihdamın ne kadar olumlu olup olmayacağı konusunda öngörüde bulunacak. Diğer taraftan Avrupa’dan açıklanacak olan satın alma müdürleri endeksi ve enflasyon verileri piyasanın beklediği önemli veriler.

Bu verilerin beklentilerine bakacak olursak ekonomik büyümenin ve ona bağlı olarak enflasyonun yavaşladığını yeniden görebiliriz. Böyle bir durumda piyasadaki genel konjonktür geçen haftakinden farklı olmayacağı için bu hafta içinde de yeni rekorlara ulaşılabilmesi mümkün. Diğer yandan teknik açıdan gelişmelere bakacak olursak da, gelen haftaki yükselişin ardından oluşan momentum sayesinde bu hafta içinde paritenin yapabileceği daha yüksek seviyelere mümkün. O halde hafta içinde 1.4330’lu seviyelere ulaşmamız olası ancak bundan sonraki hareketin devam edip etmeyeceği Euro’nun yüksekliği nedeniyle Avrupa’dan gelebilecek şikayetlere bağlı.

Haberin Devamı

Avrupa ekonomisi daha çok ihracata dayalı bir ekonomi ve iç ekonomik dinamikler de ekonominin yorulduğunu göstermeye başladı. Örneğin perakende ve sanayi sektöründeki yavaşlama büyümenin yavaşladığını gösterirken bir de güçlü Euro’ya bağlı olarak ihracat talebinin azalmasını sanırım Avrupa pek istemeyecektir. Güçlü Euro Avrupa’nın istemeyeceği bir şey olduğu konusunda bir şüphe yok ama şunu da belirtmek gerekir ki, Avrupa’nın güçlü Euro’dan şikayet etmesi için de belli bir zamanın geçmesi gerekir. Çünkü Euro’nun zaman ağırlıklı ortalama henüz dış ticaret açığında kendisini göstermiş değil. Bu nedenle spekülatif hareketlerin kısa vadeli olduğunu düşünecek olursak 1.4330'un kırılması sonrasında belirgin bir gerileme olmadan önce 1.45’lerin dahi ulaşılması mümkün. Benim bu haftaki beklentim paritenin 1.433 seviyelerine ulaştıktan sonra gerileyip haftayı yatay bitireceği ve sonraki haftalarda da 1.45’li seviyelere ulaşacağımızı sanıyorum.

Haberin Devamı

Altında orta vadeli hedef 818 dolar

Demek ki sadece enflasyonun düşmesi yetmiyor, aynı zamanda enflasyon beklentilerinin de düşmesi gerekiyor. Altın fiyatları gerileyen enflasyona rağmen beklentilerinin yüksek kalmaya devam ediyor olmasına bağlı olarak yükseliyor. Bu yükselişin asıl nedeni Dolardaki gerileme olarak kabul edilse de unutmamak lazım ki altın sadece Dolar’a karşı değil, neredeyse tüm para birimlerine karşı yükselmeye devam ediyor.

Bunun nedeniyse şu: Enflasyon sadece gelişmiş Avrupa’da veya Amerika’da izlenmiyor. Bunun yanında bir de global enflasyon var. Bugün ABD ve Avrupa enflasyonu yavaşlıyor olsa da gelişen ekonomilerde talebin güçlü olmasına bağlı olarak, örneğin Asya’da enflasyon beklentileri beklenti olmaktan uzak gerçeğin ta kendisi. Bu nedenle altının yükselmesi doğal. Mesela Dow Jones endeksi geçen ay çöktüğü günlerde Çin borsasının Shangai Endeksi rekor kırmaya devam ediyordu. Diğer yandan petrol fiyatlarındaki yükseliş de altının gerilemesi etkileyen diğer faktörlerdendi.

Haberin Devamı

Ben altının yükselmesini tamamen Dolara bağlamak istemiyorum çünkü bu sadece aritmetik bir olay. Demek istediğim eğer Dolar tüm dünyada geriliyorsa ve bu ABD ekonomisinin iç yapısından kaynaklanan bir nedenden dolayı oluyorsa o zaman Dolar sadece altına karşı değil, elmaya, patatese karşı da düşer ki bu aynen oluyor.

Bu noktada diğer emtia fiyatlarına bakacak olursak, Chicago ve New York’ta aynen teminatlı, kaldıraçlı parite işlemleri gibi çalışan borsalarda işlem gören pamuk, kakao, kahve, buğday, yulaf gibi emtiaların fiyatları da roket gibi yukarı çıkıyor. Bu da enflasyonun yükseliş beklentilerini doğrular olduğundan son iki hafta içinde altın fiyatlarındaki belirgin yükseliş aslında 818 Dolar’ı işaret eden bir hareketin başlangıcı olabilir.

Haberin Devamı

Petrolün Çıkış İhtimali Azalıyor

Geçen haftaki güçlü yükseliş teknik olarak güçlü ama ardındaki temel nedenlere bakıldığında bana pek bir anlam ifade etmiyor. Petrol stokların geçen seneki aynı dönemin seviyelerinin altına inmiş olması elbette petrolün yükselmesine neden ama iki ay önce petrol stokları daha erimeye başlamadan önce de petrol stokları geçen senekli seviyelerinin çok üzerindeydi. O zaman da yakın bir zamanda gerileyecek diye bir beklenti yoktu. Petrolün yükselişini tetikleyen faktörler gayet güzel çalışırken, düşüşünü etkileyen faktörlerin göz ardı edilmesi piyasadaki spekülatif havanın varlığını göstermeye yeter. Bu nedenle hafta içinde geri çekilmeler oldukça sert yaşanabilir. Ancak yükselişlerin sınırlanmaya başlayacağını bekliyorum. Bu hafta içinde açıklanacak petrol stokları bakalım ne gösterecek. Ama öncesinde gerilemelerin olmasını bekliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları