Yeni bir edebiyat ödülü daha

YAZAR ve çevirmen arkadaşım Lizi Behmoaras’tan, yeni bir edebiyat ödülüne dair e-posta aldım:

"Mezun olduğum okul, yani Özel Notre Dame De Sion Fransız Lisesi, her yıl, adını taşıyacak olan bir edebiyat ödülü vermeye ve bunu kurumsal bir gelenek haline getirmeye karar verdi.

Türk - Fransız dostluğu bağlamında büyük bir önem taşıyan bu ödülün ilki, 2009 yılında başlatılacak, ’Fransa’da Türk (Türkiye) Mevsimi’, ikincisi ise 2010 yılındaki ’İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’ dönemi münasebetiyle verilecek."

Fransa’da Türkiye Mevsimi
Türkiye Başkanı Necati Utkan, bu etkinliğin Fransa’daki tanıtım adının Turquie et Merveilles / Türkiye Harikaları olduğunu belirtmişti. Mevsim, 1 Temmuz 2009’da başlayacak ve 31 Mart 2010’da son bulacak.

O zaman diliminde Fransa’da sanatın çeşitli türlerinde etkinlikler yapılacak.

ÖDÜL HAKKINDA BİLGİ

HER yıl bu ödül Türk vatandaşı ya da Türkiye’de oturan bir yazara veya eseri Türkçeye çevrilmiş frankofon bir yazara verilecek.

Notre Dame de Sion’dan mezun olmuş yazar, gazeteci ve öğretim üyelerinden oluşan dokuz kişilik bir seçici kurulun yapacağı değerlendirme sonucunda belirlenen ödül sahibi nisan ayında açıklanacak.

Ödül miktarları da şöyle:

Türkçe eserin yazarına 16.000 YTL, eser çeviri ise eserin yazarına 12.000 YTL, çevirmenine 4.000 YTL ödenecek.

Sanırım bu ödülün vurgulanması gereken özelliği, Fransa’da Türkiye Mevsimi’nde başlamış olması.

Günümüzde ülkeler arasındaki dostlukları, ilişkileri güçlendiren en önemli unsur sanat alanındaki çalışmalar, ödüller.

Üstelik 2010’da Fransa’daki kitap fuarında (Salon du Livre) Türkiye büyük bir ihtimalle Onur Konuğu Ülke olacaktır.

Herkes, belirtilen amaç doğrultusunda, son iki yılda yayınlanan eserleri 15 Temmuz 2008 tarihine kadar faziletd@superonline.com adresindeki ödül sekreterliğine önerebilecek.



Nuri İyem’in Anısına başlıklı yazımda, sergilenmeye değer görülen ressamlardan birinin adı, Zehra Başaran olacaktır. Oysa metinde Zeliha Başaran olarak geçmişti.

Sanatçıdan özür dilerim.
Yazarın Tüm Yazıları