Yedi canlı zeytin! (3)

Yağ, vücudumuz için ihmal edilmemesi gereken bir besin türü. Özellikle zeytinyağı içlerinde en yararlı olanlarından.

En çok mide ve bağırsaklara yararı var. Kanı hem incelterek akışkanlığını artırıyor, hem de kandaki iyi huylu kolesterol seviyesini yükseltiyor. Anti-romatizmal etkisi var ve osteoporozu önlemeye yardımcı. Kas ve kemik yapısını güçlendirici ve kasların zayıflamasını engelleyici özelliği var. Kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde önemli rolü var zeytinyağının; yani zeytinyağı tam olarak mucize bir ilaç. Kozmetik yararları da var ayrıca: Saçları parlatma, güçlendirme ve dökülmesini önleme özelliği ve tırnaklara güçlendirme etkisi olması gibi. Cilt iltihaplarının iyileştirilmesinde de faydalı olduğu biliniyor zeytinyağının. Ayrıca diş etlerini güçlendiriyor. Bilgilerle dolu bu minik diziyi size Antik Çağ mitlerinden bir hikaye aktararak tamamlamak istiyorum: İnsanlığa en değerli hediyeyi veren tanrının adı yeni kurulacak kente verilecektir. Poseidon üç dişli çatalını bir kayaya saplar ve atı yaratır. Buna karşı Athena, mızrağını yere saplayarak onu zeytin ağacına dönüştürür ve halk Athena’yı seçer. Yunanistan’ın başkenti Atina’nın adını, akıl ve sanat tanrıçası olan Athena’dan alışının hikáyesi böyledir.

Acılı Adana kebabı

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1 kg orta yağlı kıyma

á 1 yemek kaşığı biber salçası

á 2 çay kaşığı kırmızı pul biber

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Soğan salatası için

á 6 adet orta boy kuru soğan

á 2 çay kaşığı tuz

á 1 demet maydanoz

á 3 çay kaşığı sumak

á 3 çay kaşığı kırmızı pul biber

á 2 adet limonun suyu

n Orta yağlı kıymayı derin bir kaba aktarıp üzerine biber salçası, pul biber, tuz ve karabiberi ekleyin. 5-6 dakika kadar yoğurduğunuz malzemeleri top haline getirin. Top halindeki kıymayı tezgaha 15-20 kez vurun. Elinizi arada sırada suya batırarak, köfte harcından mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Bir elinizle kebap şişini yassı duracak şekilde tutup, diğer elinizle kıymayı yassılaştırarak şişe geçirin. Şişteki köfteleri kömür ateşinde çevirerek kızartın. Kuru soğanları soyup ortadan ikiye böldükten sonra yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Üzerine tuz, sumak ve kırmızı pul biberi serpip 1-2 dakika ovalayın. Üzerine ince kıyılmış maydanozu ilave edip limon suyunu gezdirdikten sonra karıştırın. Domatesi, yeşil ve kırmızı biberleri de ızgarada pişirin. Acılı kebabı soğan salatası ve közlenmiş sebzelerle birlikte servise sunun.

Bademli ıslak kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 1.5 su bardağı tozşeker

á 250 gr bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)

á 1 su bardağı yoğurt

á 1 su bardağı çekilmiş badem içi

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 3.5 su bardağı un

Üzeri için

á 1 çay bardağı pudra şekeri

á 1 adet limonun suyu

n Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve tozşekeri derin bir kaba aktarın. Mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpıp yumuşamış margarin ve yoğurdu ekleyerek 2-3 dakika daha çırpın. Üzerine çekilmiş badem içi ve vanilyayı ilave edip karıştırın. Kabartma tozu ve unu başka bir kapta karıştırıp, tel süzgeçle eleyerek yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Plastik spatula ya da tahta kaşık yardımıyla, malzemeler birbiriyle iyice özleşene kadar karıştırın. 25-30 santim çapındaki kek kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayıp boza kıvamındaki kek hamurunu kalıba aktarın. Keki, 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 45 dakika pişirip çıkarın. Soğumasını beklerken, pudra şekeri ve limon suyunu bir kasede çatal yardımıyla çırpın. Son olarak, hazırladığınız limonlu sosu (glazür) kekin üzerine gezdirip üzerini soyulmuş bademlerle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları