Piyasalar İran-İsrail geriliminde sakin kaldı

Hafta sonu İran’ın İsrail’e yönelik düzenlediği saldırılar piyasaları germişti ancak Ortadoğu’daki gerilimin son bulduğuna yönelik beklentilerin güçlenmesiyle piyasalar da haftaya pozitif seyirle başladı. Yaşanan gerilimin piyasalara etkisi sınırlı kaldı. Bu kapsamda borsadaki kâr satışları olağan. Ancak İsrail karşılık verir ve yeni bir saldırı başlarsa daha farklı yansımaları olacaktır.

Haberin Devamı

Piyasalar tatil dönüşü ilk işlem gününe jeopolitik gelişmelerin etkisinde başladı. İran’ın misilleme olarak İsrail’e hava saldırısı düzenlemesi piyasaları gerdi. Ancak İran’ın İsrail karşılık vermez ise saldırının devamının gelmeyeceğini açıklaması, İsrail’in karşılık için uygun zamanı bekleyeceği ve ABD Başkanı Biden’ın İsrail’e karşılık vermemesi konusunda telkinde bulunması gerginliği azalttı. Bu durum, olayın piyasalara yansımalarını sınırladı. Ancak İsrail karşılık verir yeni bir saldırı başlarsa daha farklı yansımaları olacaktır. Pazartesi borsada bir miktar kâr satışları görülmesi olağan karşılanabilir. Zira Borsa İstanbul bu olayı zirve seviyelerinde karşıladı. Yaşanan gelişme bu aşamada kâr satışı ve teknik düzeltme bahanesi olarak görülüyor. Döviz kurları ve gösterge tahvil faizindeki etki çok daha zayıf kaldı. Saldırıların devamı gelmez ise piyasalar olağan gündemine geri dönecektir.

Haberin Devamı

YABANCI İLGİSİ SÜRÜYOR

Yerel seçimlerin ardından yabancı yatırımcıların Türkiye mali piyasalarına ilgisi devam ediyor. Hisse senetleri ve tahvil bonoda son birkaç haftadır yabancı yatırımcılardan gelen alımların yanı sıra Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 300 seviyelerinde yatay seyrediyor. Son hareketlere bakıldığında BIST100 Endeksi’ndeki yükselişe yerli yatırımcıların da kayıtsız kalmadığı anlaşılıyor. Faizlerdeki yükseliş ciddi bir alternatif gibi görülse de enflasyona karşı tam bir koruma sağladığını söylemek zor. Ancak ekonomi yönetiminin yıl sonu hedeflediği seviyeler yakalanırsa pozitif bir getiri imkanı sağlanabilir. Bunun için enflasyon hedefinin tutturulması önemli olacak. Mayıs ayına kadar enflasyonun zirve yapması, haziran sonrası ise düşüşe geçmesini öngörülmüştü. Bu aşamada piyasalar bu takvime inanmış görünmekle birlikte son aylarda enflasyon verileri beklentiler civarında geliyor. İleriye yönelik netlik henüz yok.

ALTIN CAZİBESİNİ KORUYABİLİR

Mevcut faiz oranları enflasyonun altında seyrediyor. Yani negatif faiz söz konusu. Bu durum doğal olarak Borsa İstanbul’a alternatif olarak ciddiyet kazandırıyor. Borsa dışında altın ve gayrimenkul gibi geleneksel yatırım araçlarına bakılacak olursa; gayrimenkulde yüksek faiz nedeniyle bir süre daha durgunluğun devam etmesi beklenebilir. Yüksek faiz talebi zayıflatmaya devam edebilir. Konutta yabancı alımları ve ipotekli satışlar düşmeye devam ediyor. Altının dış piyasalardaki yükselişi ise korunuyor. İç piyasalarda dolar/TL kurundaki yükselişin kısa bir durgunluk sonrası tekrar devam ediyor olması gram/TL altını yukarı çekmiş durumda. Kısa vade bir ivme kaybı yaşansa da orta ve uzun vadede altının bir süre daha cazibesini koruması beklenebilir.

Haberin Devamı

DIŞ PİYASALAR TEMKİNLİ

Dış piyasalarda ise temkinli bir görünüm var. ABD ve Avrupa merkez bankalarının (Fed, ECB) faiz indirim beklentileri iyimser bir hava sağlamıştı. ABD’de enflasyondaki düşüşün durması, ekonomik verilerin beklenenden daha canlı bir görünüm vermesi Fed’in faiz indirim beklentilerini zayıflatan bir gelişme olarak algılandı. Euro Bölgesi’nde ise bunun aksi bir durum söz konusu. Enflasyon düşmeye devam ediyor ve resesyon riskinden söz ediliyor. Buna bağlı olarak ECB’nin Fed’den daha önce faiz indirimine gideceği beklentisi güçlenmiş durumda. Fed için faiz indirim öngörüleri ise ağırlıklı olarak eylül ayına sarktı. Haziran için beklentiler yüzde 20 civarında.

Haberin Devamı

‘FAİZ İNDİRİMİ İÇİN ERKEN’

Fed Başkanı Powell “bu yıl için faiz indirimi uygun” derken, diğer Fed bölge başkanlarının söylemleri “faiz indirimi için erken” şeklinde. Bu durum dolara değer kazandırırken piyasalar için önemli bir referans olarak görülen ABD 10 yıllık bono faizinde yüzde 4.40 seviyesindeki kritik nokta geçildi. Dış borsalar ise satıcılı. Bu görünüme şimdi İran ve İsrail olayı da eklendi. Olay daha da genişlemez ise olası etkileri zayıf kalabilir. Ortadoğu’daki gerginliğin ilk yansımaları petrol ve altın üzerinden okunur. Her ikisi de haftaya sakin başladı. Altının onsu geçen hafta 2 bin 431 dolar seviyesini test etmişti, 2 bin 350 dolar seviyesine geri çekildi.

Haberin Devamı

PETROLDEKİ ARTIŞI TÖRPÜLEDİ

Uluslararası gerginliğin artması altını yukarı çekerken ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve doların değer kazanımı yükseliş hareketini zayıflattı. Geçen haftanın kapanışında iç piyasalarda gram/TL altın fiyatı ise 2.571 seviyesini görüp 2.450 seviyesine geriledi. Fed’in faiz indirimine ilişkin takvimin ertelenmesi ve artan jeopolitik risklerle doların güvenli liman olarak görülmesi dolara değer kazandırmaya devam ediyor. Dolar endeksi 105.70, Euro/dolar paritesi 1.0650 seviylerinde işlem görüyor. Petrol ise zayıfladı. Brent petrol 90 doların altına salınım gösterdi. OPEC+ toplantısında arz kesitilerinin kabul görmesi, Ortadoğu’da artan gerilim, ABD ve Çin’de ekonomideki aktivitenin canlı görülmesi petrol fiyatlarını yukarı çekti. ABD’de artan tahvil faizi ve dolardaki artış petroldeki yükselişi biraz törpüledi.

Yazarın Tüm Yazıları