Merkezler moral vermedi

Fed ve ECB toplantı sonuçlarına göre merkez bankaları para politikalarına ilişkin algının tekrar değiştiğini söylemek mümkün. İki merkez bankası başkanının birbirine yakın ifadeleri risk iştahını zayıflattı. Borsalarda görünüm zayıflarken diğer piyasa göstergelerine de yansıdı. Önümüzdeki haftadış gündem enflasyon ağırlıklı olacak.

Haberin Devamı

Dış ekonomik gündem merkez bankaları ağırlıklı. Ancak piyasalar gerek ABD Merkez Bankası (Fed), gerekse Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) aradığı morali bulamadı. Fed ve ECB toplantılarından beklendiği üzere 25 baz puan artırım kararı çıktı. Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimleri için net sinyal vermemesi, yüzde 2’lik enflasyon hedefine bağlılık ve kararların verilere göre bağlı olacağı yönündeki açıklamaları olumsuz algılandı. Ayrıca devam eden resesyon tartışmaları ve ABD bankacılık sektörüne ilişkin kaygıların devam ediyor olması borsalara satış getirmişti.

‘HÂLÂ RİSK VAR’

Benzer durum Avrupa Merkez Bankası toplantısı için de geçerli. ECB Başkanı Lagarde, “hâlâ enflasyona yönelik ciddi yukarı yönlü riskler var” derken faiz artırımlarına devam sinyali verdi. Fed ve ECB toplantı sonuçlarına göre değerlendirme yapmak gerekirse merkez bankaları para politikalarına ilişkin algının tekrar değiştiğini söylemek mümkün. Son aylarda o kadar yön değiştirdi ki, oluşan son tablonun ne kadar korunacağı konusunda kimsenin pek bir fikri yok. Enflasyonun düşmeye başlaması, ekonomideki resesyon tartışmaları, bankacılık krizleriyle birlikte faiz artırımlarında yavaşlama, daha ileriki aşamada durdurma beklentileri öne çıkmıştı. Şimdi tekrar “enflasyon hâlâ risk olmaya devam ediyor” söylemleri dillendirilmeye başlandı. Bu durum piyasalar üzerinde farklı fiyatlamaları da beraberinde getiriyor. İki merkez bankası başkanının birbirine yakın ifadeleri risk iştahını zayıflattı. Borsalarda görünüm zayıflarken diğer piyasa göstergelerine de yansıdı. Önümüzdeki hafta dış gündem enflasyon ağırlıklı olacak. ABD,  (TÜFE beklentisi %5.2, geçen ay %5.0), Almanya (TÜFE için beklenti %7.2, önceki 7.4) ve Çin nisan ayı enflasyon verileri açıklanacak. Ayrıca İngiltere merkez bankası faiz kararı var (25 baz puan artırımıyla %4.50 olması bekleniyor).

Haberin Devamı

ABD’DE İSTİHDAM BEKLENTİLERİ AŞTI

Piyasaların yakından izlediği nisan ABD tarım dışı istihdamı 253 bin olarak açıklanırken beklentilerin üzerinde geldi (beklenti 181 bin, geçen ay 165 bin). Verinin beklentileri aşmasına Fed’in faiz artırımlarının devamı veya yüksek kalabileceğine dair olası etkileri açısından piyasalar tepki verdi. Ancak mevcut trendleri bozmadı. Bilindiği üzere istihdam ve enflasyon verileri Fed faiz kararları için önemlidir. Dış borsalarda tepki yükselişi görülürken diğer parametrelere de biraz yansıdı. ABD 10 yıllık bono faiz oranında hafif yükselişle yüzde 3.45 seviyesi test edildi.

Haberin Devamı

Merkezler moral vermedi

ZAYIF DOLAR GÜÇLÜ EURO

Dolar ve Euro’da ise yatay görünüm hâkim. Zayıf dolar, güçlü Euro konumu sürerken Euro/dolar paritesi 1.10, Dolar Endeksi 101 seviyelerinde işlem görüyor. Tahvil faizlerindeki düşüş eğilimi, zayıf dolar, bankacılıkla ilgili endişelerin güvenli liman ihtiyacını artırması altının ons fiyatındaki yükselişin devamını sağlamış ve yılın zirvesi görülmüştü. ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası tahvil faizlerindeki artışla kâr satışlarına maruz kaldı ve 2 bin 10 dolar seviyelerine geriledi. Ekonomideki resesyonla birlikte talepteki soğuma beklentileri petrol fiyatını baskılamaya devam ediyor. Brent petrol 70 dolara kadar geriledi. Fakat bu seviyenin üzerinde hafif yükselerek 75 dolar oldu.

Haberin Devamı

BANKACILIK SEKTÖRÜ TAKİP EDİLİYOR

ABD’de bankacılık sektörüyle ilgili haber akışları yakından takip ediliyor. SVB ile başlayan süreç yeni bölgesel banka haberleriyle devam ediyor (First Republic Bank, Western Alliance, PacWest Bank). Bulaşıcılık etkisi yapar mı sorularının yanı sıra bu gelişmeler dış borsalara baskı yapan gerekçeler arasında yer aldı. Ancak bu aşamada çok derin bir etki veya tedirginlik kaynağı olmuş görülmüyor. Mali açıdan zorda olan sorunlu bankların büyük bankalar tarafından satın alınması veya diğer önemli bankaların destek vermesiyle sorun sektör içinde şimdilik çözülüyor.

KKM’DE ARTIŞ SÜRÜYOR

Kur korumalı mevduat (KKM) artışı devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)  verilerine göre 28 Nisan ile biten haftada, bir önceki haftaya göre 137.8 milyar TL artışla 2.1 trilyon TL’ye çıktı. Toplam mevduatın yüzde 21’ine ulaşarak 109.1 milyar dolar oldu ve rekor tazeledi. Ciddi bir oran. Bu durum yerli tasarruf sahiplerinin kararsızlığını ve güvenli limanlarda kalmayı tercih ettiğini gösteriyor. Yatırımcılar seçim sonuçları netleşsin sonra karar veririz eğiliminde. Diğer yandan aynı hafta bankalardaki döviz mevduatında önceki haftaya göre yaklaşık 2 milyar dolara yakın gerileme var. 186.7 milyar dolara çekilmiş durumda. TCMB brüt rezervlerinde de benzer durum söz konusu. Brüt rezervler bir önceki haftaya göre 1.2 milyar dolar azalışla 114.8 milyar dolar oldu. Türkiye’nin 5 yıllık CDS pirimi hafif yükselişle ile 550 seviyelerinde seyrediyor. Son dönemde genelde 500 seviyesinin üzerinde kaldı.

Haberin Devamı

BORSADA SATIŞ BASKISI KORUNUYOR

Borsada düşüş trendi ve destek arayışı devam ediyor. İlk destekler 4.300-4.250 bandında. Bu seviyeler kısa dönem ve trendin korunması açısından önemli. Bu seviyenin altında verilecek destekler 4.000 ve 3.850 sonraki destek noktaları. Olası tepki alımlarından ilk dirençler ise 4.500 ve 4.580-4.650 seviyelerinde bulunuyor. Tepki çıkışının devamı için 4.650 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 4.750-4.800 seviyelerinde. Endekste destek noktalarında tepki alımları görülse de satış baskısı korunuyor.

BORSA İSTANBUL SEÇİM ÖNCESİ TEMKİNLİ

Önümüzdeki hafta seçim öncesi son işlem günleri. Bu açıdan dalgalı bir seyir görülebilir. Seçim öncesi belirsizlik nedeniyle yatırımcılardaki bekleyiş eğilimi öne çıkmış durumda. Borsaya girmeyi düşünen yerli veya yabancı yatırımcı sonuçları görmek istiyor. Bu açıdan seçim sonuçlarına ilişkin pozisyon alımlarına yönelik henüz belirgin bir tavır görülmüyor. Seçime nasıl girileceği (nakit veya hisse ağırlıklı) konusunda şu ana kadarki görünüm, Borsa İstanbul’daki satıcılı seyre bakılacak olunursa nakitte girme tarafı ağır basıyor. Gelecek hafta bir tavır değişikliği olur mu, onu bekleyip göreceğiz. Fiyat kazanç ortalamalarına bakıldığında, gerek BIST100 Endeksi, gerekse öncü hisselerde oldukça düşük. Yani şirket değerlemelerinde fiyat kazanç oranlarının tek gösterge olmadığını, başka değerleme yöntemlerinin de var olduğunu belirterek söylemek gerekirse, iskontolu bir görünüm var.

Haberin Devamı

Merkezler moral vermedi

GEÇEN YILIN ALTINDALAR

Bu arada bu yılın ilk çeyrek bilançolarının bankalar hariç sanayi şirketleri açısından geçen yılı arattığı söylenebilir. Birçok şirketin ilk çeyrek bilançoları genel olarak geçen yılki performansının altında. Bu durumda geçmiş yazılarımızda sıkça vurguladığımız üzere, daha seçici olmak ve bilanço analizlerine daha fazla önem vermek gerekecek. Piyasanın yönü konusunda seçim sonrası özellikle uzun zamandır pek ortalıkta görülmeyen yabancı yatırımcıların tavrı merak ediliyor. Cuma günü itibarıyla Borsa İstanbul’da yabancı payında hafif bir yükseliş görülüyor. Yüzde 28 seviyesinden 29.40’a yükseldi. Bu durum yabancı girişinden mi, yoksa yerli yatırımcının son günlerde yaşanan düşüşle birlikte kısmen nakde geçmesinden mi kaynaklanıyor sorusunun cevabı TCMB’nin açıkladığı verilerde var. Yerli yatırımcının satışları daha etkili. 28 nisan ile biten haftada; Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcılar 178 milyon dolarlık satış yaptılar. Ondan önceki iki haftalık alımları 217 milyon dolardı. Son aylarda sürekli satışta tarafından görülmüşlerdi. Özetle yabancı yatırımcıların tavrında kayda değer bir değişim yok. Onlar da beklemede.

Yukarıda yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir, yatırımcı profilinize uymayabilir. 

Yazarın Tüm Yazıları