Borsa İstanbul dışarıya uydu

Borsa İstanbul haftayı kar satışlarıyla kapattı.  Bu gelişmede borsada oluşan yüksek primler ve dış borsalardaki düşüşler etkili oldu. Diğer yandan yılın ilk yarısına ait bilanço yayımlanma süreci yarın bitecek. Bilanço performanslarına genel olarak çok iyi demek zor. Bu açıdan hisselerde “seçicilik’’ artacak.

Haberin Devamı

Kendi iç dinamiklerine göre hareket eden Borsa İstanbul, dış piyasalara uyum sağlayarak haftayı kâr satışlarıyla kapattı. Yatırımcıların yüksek enflasyona karşı getiri arayışı ve alternatif piyasaların durumu BIST100 Endeksi’ne mayıs sonunda itibaren yüzde 70’e yakın prim yaptırdı. Bu açıdan kâr satışları olağan karşılanabilir. Borsanın en ciddi rakibi faiz. Enflasyondaki yükselişe karşılık gerek mevduat gerekse tahvil faiz oranları nominal ve reel olarak ekside. Bankalardaki toplam mevduatın %67’sinin dövize dayalı olması TL’den kaçışın en bariz göstergesi. Diğer yandan 06/2023 dönemi bilanço yayımı pazartesi tamamlanıyor. Bu yöndeki beklentiler bitmiş olmakla birlikte bilanço performansları için genel olarak çok iyi demek zor. İyi bilançolar var, zayıf olanlar geçen yıla göre fazla. 2022 şirketler açısından parlak bir yıldı. Bu açıdan hisselerde seçicilik artacak. Borsaya her gelenin para kazanacağı dönemin devamı biraz zor görülüyor. Bu nedenle daha araştırıcı, analize dayalı hisse seçimleri öne çıkacak. 

Haberin Devamı

Borsa İstanbul dışarıya uydu

MERKEZ’DEN FAİZDE DEVAM BEKLENİYOR

Önümüzdeki haftanın önemli gündem konularından biri TCMB’nin 24 Ağustos’taki toplantısı olacak. Faiz artırımının devamı bekleniyor. Piyasa beklentileri daha çok 2-3 puan seviyelerinde yoğunlaşıyor. Strateji “kademeli faiz artışı” olarak konulduğu için beklentiler de böyle şekilleniyor.

Geçen hafta Türkiye’nin de yer aldığı gelişen ülkelerden Arjantin ve Rusya’dan faiz artırımı geldi. Arjantin 21, Rusya 3.5 puanlık artışa gitti. Arjantin’de ekim ayında düzenlenecek genel seçimler öncesi yapılan ön seçimlerde en çok oyu aşırı sağcı popülist aday Javier Milei’nin alması gerekçe gösterildi. Savaş giderlerinin bütçeyi zorlamasına bağlı olarak Rusya’daki faiz artışını ise rublenin değer kaybını önlemek amaçlı bir hamle olarak görmek gerekir. Biraz etkili de oldu. Ruble dolar karşısında değer kazandı ve dolar/ruble paritesi 100 seviyesinden 93 seviyelerine geriledi. Arjantin Pesosu’nda kan kaybı şimdilik bir parça durdu gibi. Her iki ülkenin gerekçeleri farklı. Türkiye’de ise ekonominin çarklarını çok yavaşlatmadan enflasyonu kontrol altına almak amaçlı kademeli faiz artırımı söz konusu. Bu açıdan parasal sıkılaşmaya ağırlık verilmiş durumda. Enflasyon ile mücadelede sonuç alınmasının biraz zamana yayılması olağan bir sonuç olacak. Döviz kurlarının baskılanması enflasyon açısından önemini koruyor.

Haberin Devamı

BORSA’DA KÂR SATIŞLARI DERİNLİK KAZANIYOR

Borsada kâr satışlarına rağmen çıkış trendi korunuyor. İlk destekler 7.450-7.400 seviyelerinde. Sonraki ve daha önemli destekler 7.200 ve 7.000 olarak görülüyor. İlk dirençler ise 7.700 ve 7.870 seviyelerinde. Kısa dönem önem kazanan bu seviyelerin üzerinde ise 8.000-8.100 sonraki hedefler olacaktır. Endekste destek noktalarında tepki alım denemeleri görülse de kâr satışlarının etkisinde kalınabilir.  

Borsa İstanbul dışarıya uydu

YABANCI SERİYİ BOZDU

Yabancı yatırımcılar dokuz haftadır Borsa İstanbul’da hisse alımı yaparak rekor bir seriye imza atmışlardı. Ancak 11 Ağustos ile biten haftada 101 milyon dolarlık hisse satışı yaparak seriyi bozdular. Hisse senetlerindeki payları tekrar yüzde 31 seviyesinin altına geriledi. Borsa İstanbul’a yabancı girişinin sürüp sürmeyeceği sadece borsa için değil döviz dengeleri için de önemli bir gösterge olabilir. Diğer yandan aynı hafta TCMB brüt rezervleri, bankalardaki döviz mevduatı ve kur korumalı mevduattaki artış eğiliminin devam ettiği görüldü. Kur korumalı mevduat (KKM) 3.35 trilyon TL’ye yükselirken 124.3 milyar dolara ulaştı. KKM, güvenli liman olarak görülmeye devam ediliyor.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul dışarıya uydu

DIŞ PİYASALARDA RİSK İŞTAHI ZAYIFLIYOR

Dış piyasalarda temkinli görünüm sürüyor. Özellikle Çin kaynaklı gelişmeler yakından izleniyor. Çin’de zayıflayan ekonomik veriler ile temmuz ayındaki eksi enflasyon sonrası artan deflasyon riskleri, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’deki yavaşlamanın ABD’yi de etkileyebileceğinin bizzat ABD Hazine Bakanı Yellen tarafından dillendirilmesi, Fed üyelerinin “şahin” tavırları, Fed tutanaklarında üyelerin faiz artırımı ve parasal sıkılaşmanın devamından yana tavır göstermesi, ABD’de ekonomik verilerin beklentilerden olumlu gelmesinin ekonominin faiz artırımlarının devamını kaldırabileceği yönündeki değerlendirmeler, 10 küçük ve orta ölçekli bankanın kredi notunu düşüren Fitch’in ABD bankalarında yeni kredi not indirim olasılıklarının dillendirilmesi, dış piyasaları temkinli bir görünüme bürüdü. Bu açıdan borsalarda azalan risk iştahıyla satıcılı bir seyir hakim. Çin öncelikli gündem olmaya bir süre daha devam edecek gibi. Özellikle ülkenin önemli gayrimenkul şirketlerinden China Evergrande’nin ABD’de yeniden yapılandırma ve iflas başvurusunda bulunması Çin’de yaşanan gelişmelerin boyutunu gösteriyor. Geçen hafta yine bir Çinli gayrimenkul şirketi Country Garden tahvil borçlarını ödeyemeyeceğini açıkladı. Buna karşılık hükümetten beklenen “teşvikler” henüz açıklanmış değil. Bu yöndeki beklentiler de zayıflamaya başladı. Buna gerekçe olarak Çin’de özel sektör borçlarının (finans+finans dışı) gelirlerinin yüzde 330’una yükselmesi, tekrar likidite bolluğunun bunu daha yukarıya taşıma endişesi gösteriliyor. Diğer yandan yuandaki değer kaybı sürüyor. Çinli yetkililer, yuan kurunun 7.35’e yükselmesi sonrasında oynaklığı azaltmak için devlet bankalarından döviz piyasasına müdahalelerini hızlandırmalarını istedi. Borsalardaki güç kaybına karşılık diğer piyasa parametrelerine de son gelişmeler yansımaya başladı.

Haberin Devamı

ABD TAHVİL FAİZLERİ YÜKSELİŞTE

ABD 10 yıllık bono faiz oranında çıkış hakim,  yüzde 4.37’yi test edip yüzde 4.20 seviyelerine geriledi. ABD ve Avrupa’da tahvil faizlerinde 2008 krizi sonraki 15 yıllık süreçte en yüksek seviyeler test ediliyor. Doların değerli, euronun zayıf görünümü ise devam ediyor. Euro/dolar paritesi 1.08, dolar endeksi 103’ün üzerinde işlem görüyor. Bahsi uzattıkça iç karartan gelişmeleri iyi bir olasılıkla sonlandırmak gerekirse; Çin ekonomisindeki yavaşlamanın küresel ekonomiye yansımaları hissedildikçe Fed ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararlarını yavaşlatması durumu ayrıca izlenecek bir konu olacak. “Her şerde bir hayır vardır” gibi bir sonuca bağlamak bu aşamada fazla iyimserlik olacak ama bir olasılık olarak dillendirmiş olalım. Dış piyasalarda hava biraz karamsar görülse de yönü belirleyecek olan ABD ve Avrupa Merkez Bankası kararları olacak. Bu açıdan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole’da merkez bankacıları konferansında 25 Ağustos’taki konuşması daha da önemli hale geliyor. Dışarıda bu gelişmeler olurken Borsa İstanbul, uzun süre sayılan gelişmelere duyarsız kalmıştı. Ancak cuma günü gelen satışlarla bu görünümü koruyamadı ve direnci kırıldı. 

Haberin Devamı

ALTINDA SATIŞ BASKISI SÜRÜYOR

ABD başta olmak üzere tahvil faiz oranlarındaki yükseliş ve dolardaki değerlenme altının ons fiyatına düşüş olarak yansıyor. 1.900 doların altında düşüş biraz hız kazanmıştı. ABD 10 yıllık bono faiz oranındaki sert yükseliş sonrası tekrar yüzde 4.20 seviyelerine çekilmesi düşüşe biraz ivme kaybettirse de düşüş trendi korunuyor. Altın fiyatını etkileyen diğer parametrelerin fiyatlama üzerindeki etkileri bu dönem için oldukça zayıf, ABD doları ve faiz daha ağırlıklı. Siyah altın petrolde ise son günlerdeki çıkış yerini düşüşe bıraktı. Merkez bankaları faiz artırım olasılığının artması, dolardaki değerlenme ve Çin ekonomisindeki yavaşlama petrol fiyatlarını aşağıya çekiyor. 87 doların üzerini test eden “Brent petrol” 83 dolara geriledi. Küresel ekonomideki yavaşlama emareleriyle birlikte doğal olarak sanayi, tarım ve enerji emtialarında genel bir gerileme söz konusu.

Yukarıda yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir, yatırımcı profilinize uymayabilir. 

Yazarın Tüm Yazıları