Yazmak negatif duyguları nasıl iyileştirir

Yazmak fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak bizi olumlu etkiliyor...

Haberin Devamı

∆ Stresi azaltır: Yazı yazmak stresin etkilerini azaltmada bir terapi görevi görür. Çünkü yazmak, içsel dünyamızdaki gizli duyguları ve düşünceleri keşfetmemizi sağlar. Zihnimizin derinliklerinde saklanan stres kaynaklarını ortaya çıkarırken bunları ele almayı kolaylaştırır.
∆ Daha iyi kararlar alabilmenizi sağlar: Yazarken düşüncelerimiz temizlenir, daha net düşünürüz. Daha net düşünmek daha iyi seçimler yapmanızı sağlar.
∆ Zor anların üstesinden daha kolay gelirsiniz: Yaşanılan travma veya olumsuz anıların yazıyla ifade edilmesi psikolojik sağlığımızı da olumlu etkiler. Olumsuz duygular ortaya çıkaran bu anılar hakkında yazmak, bu duyguların yazıya aktarılırken tekrar yapılandırılmasını sağlar.
∆ Daha üretken olursunuz: Yazmak beyninizdeki nöronları harekete geçirir ve onu diğer görevlerin üstesinden gelmeye hazır hale getirir. Ayrıca görevlerinizi uygun kelimelerle yazmak sizi onları doğru şekilde yapmaya hazırlar. Beden ve zihin arasında yeni bağlantılar kurarken iç dünyamıza ve öz benliğimize bir kapı açar.
∆ Minnettar olmanızı sağlar: Zihninizde duran düşünceler karmakarışık olunca bazen sahip olduklarımızın farkında olmadan isyan ederiz. Ancak sorunlarınızı kaleme alınca kağıdın üzerinde size çok daha küçük ve basit görünecektir.
∆ Motive eder: Motive olabilmek için yazmak çok etkili bir yöntemdir. Yazmak bilinçle bilinçaltının bütünleşmesine yardımcı olan bir nevi ruhsal ve sinirsel kas etkinliğidir. Yapmanız gerekenleri hem zihninize hem de yüreğinize yazmanıza etkili olur.
∆ Hedefinizden şaşmazsınız: Yazarken aynı zamanda hedeflerinizi tekrar gözden geçirip zihninizde canlandırarak, neleri yarım bıraktığınızı veya neleri ne kadar yapıp yapmadığınızı kontrol ederken odağınızı korur, böylelikle hedefinizden şaşmamış olursunuz.

Haberin Devamı

***Yazı yazmak terapidir ve ruhu iyileştirir.

*** Yazmak bir nevi sadakat tekniğidir.

***Söz uçar yazı kalır.

Yazı terapisi nasıl yapılır?

∆ Yazmak için edebi bir üslubunuzun olması gerekmiyor, eğer nereden yazmaya başlayacağınızı bilemiyorsanız gün içinde neler yaşadığınızı bir gözden geçirerek neden böyle hissettiğinizi düşünün.
∆ Hissettiğiniz duygular sinir, hazmedememe, kıskançlık, kaygı gibi olumsuz duygular, içinizden savurup atamayacağınız bir yüke dönüşmeye başlamış olabilir. İşte tüm bu duyguları elinize kağıdı kalemi alarak yazmaya başlayın.
∆ Yazdıklarınız kopuk da olsa, basit cümleler de olsa, içinizden geldiği gibi yazın.
∆ Sansür uygulamayın, hiç durmaksızın sorunla ilgili bütün hisleri, çağrışımları yazın.
∆ Duygularınız bir olaya bağlı ise olayı anlatın, sıkıntıyı nasıl hissediyorsanız onları mutlaka yazın.
∆ Her gün en az 15 dakika boyunca yazın. Ancak bu kadar sürmüyorsa da yazmayı bırakmayın. Yazabildiğiniz kadar yazın. Unutmayın, bu yöntem tekrarlı bir şekilde uygulandığında işe yarar.
∆ Gün içinde içinizde yükselen duyguları da olabildiğince eşzamanlı yazabilirsiniz, vaktiniz yoksa, içinizden geçenleri kafanızda dönüp duran düşünceleri, hissettiklerinizi ilk fırsatta yazıya dökün.
∆ Yazdıklarınızı 4-5 gün sonra ilk yazdıklarınızla o anki durumunuzu kıyasladığınızda daha iyi bir duygusal durumda olduğunuzu gözlemleyeceksiniz.

Haberin Devamı

Yazmak negatif duyguları  nasıl iyileştirir

Yazmanın faydaları saymakla bitmiyor!

∆ Öğrenme becerilerimizi geliştirir
∆ Düşünme hızını artırır
∆ Kelime hazinesini genişletir
∆ Belleği güçlendirir
∆ Odaklanmayı kolaylaştırır
∆ Daha iyi bir benlik oluşturulmasını sağlar
∆ Karar almayı kolaylaştırır
∆ Rahat iletişim kurmayı sağlar
∆ Liderlik becerilerinizin artmasını sağlar
∆ Bağışıklığı güçlendirir
∆ Kalp sağlığına iyi gelir

Yazı terapisi zihni düzenler

Evde, ofiste, okulda işler yolunda gitmediğinde, genellikle hissettiğiniz olumsuz duygu ve düşünceleri yüksek sesle söylemek isteriz. Söyleyemediğimiz zaman da baş ve mide ağrıları çekeriz...
Yazmak, kendimizi yatıştırmaya yol açan bir özgürleşme anı... Bir tür arınma ve hafifleme yöntemi... Yazdıklarımızı okuyunca yaşadıklarımıza daha farklı bir gözle bakabilme şansımız olur. Kaos ve fevri duygular içinde kaybolmamızı engelleyip düşüncelerimize, hislerimize ve iç dünyamıza yeni bir düzen getirir.

Haberin Devamı

Duygularınızı yazarak dışavurun stresten kurtulun

Yazayım yazayım da nereden başlayayım? Hem yazınca ne düzelecek ki? diye kendinize soruyor olabilirsiniz. Bunun için bir kağıt bir kalem, biraz düşünce yeterli.
Kendinizi dinleyin ve bırakın aklınızdan geçen kelimeler beyaz kağıdın üzerinde aksın gitsin. Yazma eyleminin kendisi zaten bir süre sonra göreceksiniz siz anlamadan sizi dinginleştirmiş olacak. Önemli olan düşüncelerinizi yazmak ve zihninizin içini tanımak.

Kendini dinle, kabul et ve mutlu ol! Ve bunun için hemen şimdi yazmaya başla...

Siz de duygu ve düşüncelerini düzenli olarak kelimelere dökerek yazmanın gücünü kullanabilirsiniz! Bunun için bir kağıt kalem yeter.

Yazarın Tüm Yazıları