Kaliteli bir hayat için ipuçları

Yaşam kalitenizin yaşam standardına eşdeğer olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! “Hayattaki en güzel şeyler bedavadır” sözünün elbette ki bir nedeni bulunuyor. Evet standartlarımız, yaşam kalitemiz üzerinde bir etkiye sahip olsa da resmin tamamını kaplamıyor. İşte bu haftaki yazımızda mevcut yaşam kalitenizi değerlendirerek, hayatınızdaki boşlukları doldurup iyileştirmeye odaklanabilir ve yazılan tüm maddeleri hayatınızın bir parçası haline getirdiğinizde daha kaliteli bir yaşam yolculuğuna çıkmak için kendinize bir şans tanıyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kaliteli yaşam nedir?

Yaşam kalitesinden bahsedildiğinde genellikle maddiyata dayandırılır. Oysaki kaliteli bir yaşam sürdürmek sadece pahalı şeylerden var olmaz.
Kaliteli yaşam; zamanı ve hayatı dolu dolu geçirebilmek, yaptığınız işten, sağlıklı beslenmeden, kitap okumaktan, mutluluğunuzun, sağlığınızın, boş geçirdiğiniz zamanların, düşüncelerinizin, gelirinizin toplamından oluşur. Kısacası kaliteli yaşam fiziksel, sosyal, psikolojik boyutları kapsayan kendinden memnun olma halidir.

Kaliteli bir yaşam nasıl oluşturulur?

Kendimizi görmeye ve kabul etmeye cesaret edebildiğimizde; hepimizin yaşam kalitesi artar. Sabah uyandığınızda gülümsüyorsanız, akşam yattığınızda yarına umutla bakabiliyorsanız; kendinize özel kaliteli yaşamınız zaten var demektir.

Haberin Devamı

Kaliteli bir hayat için ipuçları

Daha sağlıklı bir beden için

∆ Sabah erken kalk.
∆ Geceleri erken yat.
∆ Bol su iç.
∆ Şekeri hayatından çıkar.
∆ Tuzu kullanırken aşırıya kaçma.
∆ Yağlı yiyeceklerden uzak dur.
∆ Hayatına hareket kat.

Ruhsal olarak daha iyi hissetmek için

∆ Dört temel erdeme değer verin: Adalet, iffet, hikmet ve cesaret.
∆ Çekim yasasını değil, eylem yasasını uygulayın.
∆ Düştüğünüzde / başarısız olduğunuzda kalkın.
∆ Kısayol aramayı bırakın. İşiniz her ne ise onu iyi yapın.
∆ Daha sonrasını beklemeyin, şimdi yapın.
∆ Daima öğrenci kalın.
∆ Öfkenizi evcilleştirin.
∆ Yaşlılarla vakit geçirin.
∆ Sizi geliştirmesi muhtemel insanlarla ilişki kurun.
∆ Yavaşça acele edin.
∆ Her günü hayatınızın sonuymuş gibi yaşayın.

Yararlı ve iyi bir hayat bileşenleri
∆ Amaç
∆ Hedef
∆ İstek
∆ Kararlılık
∆ Planlama
∆ Mücadeleci ruh
∆ Merak, açık zihin
∆ Deneyimleme arzusu
∆ Günlük rutin gözden geçirme
∆ Ruh ve beden saygısı
∆ Başlama cesareti
∆ Motivasyon

Hayata dair daha fazla yapman gerekenler

∆ Daha fazla hayal kur.
∆ Daha fazla hayır de.
∆ Daha fazla hareket et.
∆ Daha fazla gülümse.
∆ Daha fazla oku.
∆ Daha fazla gez.
∆ Daha fazla eğlen.
∆ Daha fazla dinle.
∆ Daha fazla uyu.

Haberin Devamı

ADIM ADIM KALİTELİ BİR HAYAT...

∆ Düşüncelerinize dikkat edin

Düşüncelerinizin şekli, yaşam tarzınızı belirler. Aklınıza olumsuz bir düşünce geldiğinde, ona karşılık olumlu bir düşünce bulun ve ona odaklanın.

∆ Stresliyken bile gülümseyin

Hiçbir sorun gözyaşı ve gerilimle çözülmez. Gülümsemek, zihne güçlü bir dürtü göndermeye yardımcı olur ve depresyonda olsanız bile ruh halinizi yükseltir. O yüzden siz siz olun stresliyken bile yüzünüzde bir gülümseme ekleyin.

∆ Sağlığınızın her şeyden değerli olduğunu unutmayın

Sağlığınızda sorun olması yaşam kalitenizi önemli ölçüde düşürür. O yüzden her şeyden önce sağlığınızın kıymetini bilin. İyiyse üstüne titreyin, bozuksa düzeltin. Siz kendi kendiniz düzeltemiyorsanız, yardım isteyin.

Haberin Devamı

∆ Yaptığınız işinizde bir anlam bulun

Her zaman sevdiğimiz işi yapamıyor olabiliriz. Sevmediğiniz bir işi yapmak bizi strese sokar. Ama yaptığımız işi sevmek de bizim elimizde. Bu yüzden yaptığınız işinizde hayatınıza dair bir anlam bulun. Çalışmaktan sıkılıyorsanız onu zevkli hale getirin.

∆ Hayatı çok fazla ciddiye almayın

Hayat katı kuralları olan bir iş değil onu eğlence ile karıştırabilirsiniz. Örneğin; ufak şeylere gülüp geçmeyi bilin, hatalarınızdan ders alma fırsatı bulduğunuz için şükredin ki bir daha aynı hataya düşmeyin.

∆ Negatif kişilerden uzak durun
Arkadaşlık kurduğunuz kişiler şikâyet eden veya dedikodu yapanlar olmasın. Size değer katan kişiler olsun. Unutmayın insan, birlikte en çok zaman geçirdiği beş kişinin
ortalamasıdır.

Haberin Devamı

Şikâyet etmekten vazgeçin
Ne kadar çok şikâyet ederseniz, şikâyet edecek şeyler olduğunu o kadar çok fark edeceksiniz. Bunun yerine her zaman olumlu, pozitif düşünmeyi deneyin. Hayatınızda olumsuz konuşmayı ortadan kaldırmanız size avantaj sağlayacaktır.

Kendinizi her zaman geliştirin
Her insanın içinde keşfedilmemiş bir yetenekler hazinesi vardır. Saklı yeteneklerinizi bulup onları geliştirmek için hiçbir zaman geç değil.

Zorlamayın anda kalın
Yaşam üzerinize fazla geldiği zaman zorlamayın biraz duraksayın ve sadece bekleyin. Elbet güneş doğacak çiçekler açacaktır.

Siz sadece izlemeye devam edin, bazen şahitlik de güzeldir.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları