Hangi çikolata daha masum?

Kendinizi biraz gergin, biraz stresli, biraz mutsuz, hissettiğinizde eliniz sebepsizce çikolataya mı gidiyor? Peki yedikten sonra duygu durumunuzu hiç gözlemlediniz mi? Mutlu mu oluyorsunuz yoksa ölçüyü kaçırdığınızı hissedip ‘kilo alacağım’ diyerek suçluluk duygusuna kapılıp mutsuz mu? Acaba çikolata yerine sizi mutlu edebilecek besinler neler? Hangi çikolata diğerlerine göre daha masum? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...

Haberin Devamı

Çikolata yiyince neden mutlu olunur?

Çikolata yedikten sonra çikolatanın içerisinde bulunan mutluluk hormonu serotoninin vücutta salgılanması kişiye kendini iyi hissettirir.

Serotonin nedir?

Serotonin, ruh halini dengeleyen, iyi olma duygularını artıran, kaygıyı azaltan, depresyonla mücadeleye ve iyi uyku düzenine yardımcı olan önemli bir hormondur. Peki çikolata yerine serotonin seviyemizi nasıl yükseltebiliriz? Güneş ışığına ve günlük egzersize ek olarak, serotonin üretimini tetikleyen amino asit olan triptofan açısından zengin birçok farklı besin kaynağı arasından seçim yapabilirsiniz.

Serotonin artıran besinler hangileridir?

· Meyveler: Muz, erik, çilek, kuru incir, ananas, avokado...
· Kuruyemiş: Ceviz, fındık, kaju, yerfıstığı, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, susam...
· Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri içeren ceviz, keten tohumu, soya ürünleri...
· Et grubu: Hindi eti, kırmızı et, balık...
· Süt grubu: Süt, yoğurt, yumurta, peynir...
· Sebzeler: Bezelye, soya fasulyesi, pirinç, mısır, ıspanak, tahıl salataları...

Haberin Devamı

Hangi çikolata  daha masum

Aşırı şeker içeren sütlü ve beyaz çikolatanın vücudumuza olumsuz etkileri

∆ Migreni tetikler.
∆ Hafızayı zayıflatır.
∆ Kanser hücreleri şekeri çok sever. Bu nedenle şeker kanserin ilerlemesine neden olur.
∆ Bağışıklık sistemini zayıflatır.
∆ Hızlı acıkmaya, yalancı açlığa dolayısıyla kilo almaya neden olur.
∆ Kan basıncını yani tansiyonu etkiler.
∆ Cilt sorunlarına neden olur.
Dikkat: Tercihinizi yüzde 70 ve üzeri kakao içeren bitter çikolatadan yana kullanın.

Çikolata yerine kakao tozu

Çikolatanın ham maddesi olan kakaonun tozundan çikolatalı içecek veya tatlı yapabilirsiniz. Günde bir yemek kaşığı kadar kakao tüketebilirsiniz. Yalnız içine şeker ya da tatlandırıcı eklemeyin.

En sağlıklı çikolata hangisi

Bitter çikolata: Ne kadar siyahsa o kadar iyi!

Bitter çikolata, yoğun kakao ve az şeker içerir. Bu da sağlık dengesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Nasıl tüketilmeli?
Siyah çikolatanın acımsı kıvamını sevmiyorsanız kıvamı yumuşatmak için biraz süt ile tüketin.
Ne kadar tüketmeli?
∆ Kilo almamak için kalori miktarına dikkat edin.
∆ Standart orta boy çikolatalar yaklaşık 100 gramdır. O nedenle bir defada bir paketin 3’te 1’inden fazlasını yemeyin.
∆ İki kare büyüklüğünde küçük bir parça yeter.

Haberin Devamı

Sütlü çikolata: Sınırlı miktarda tüketin

∆ Sütlü çikolata katı çikolata, süt tozu ve yoğun şeker karışımından yapılır.
∆ Şeker içeriği çok yüksektir.
∆ Bunun yanında süt tozu vb. maddeler de içerdikleri için bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir.

Ne kadar tüketmeli

∆ 100 gram sütlü çikolata 57 gram şeker, 30 gram yağ ve 600 kalori vardır.
∆ İki kare büyüklüğünde ve sınırlı miktarda tüketin.

Beyaz çikolata: Hiç yemeyin ya da çok az yiyin!

Diğer çikolatalardan farklı olarak yapımında direkt kakao kullanılmaz. Kakao yağının içine şeker ve kakao yağı süt kreması ve tereyağı eklenir. O yüzden ya hiç yemeyin ya da çok az tüketin.
Ne kadar tüketmeli?
Mutlaka yemek istiyorsanız 2 parmak büyüklüğünü geçmeyin.
DİKKAT!
Şeker bakımından da zengin olan beyaz çikolatadan zayıflamak isteyenlerin, kilosuna dikkat edenlerin, özellikle de şeker hastalarının uzak durması gerekir.

Haberin Devamı

Çikolata kriziyle baş etmenin 5 yolu

1.ÖĞÜN ATLAMAYIN: Sürekli olarak öğün atlayan kişiler gün içinde kan şekerini düzenleyemez ve daha fazla tatlı tüketirler. Sonuç olarak da kan şekerindeki ani iniş ve çıkışlar bir kısır döngü halini alır. Onun için ana öğünlerinizin arasına 1 veya 2 ara öğün ekleyin.
2. BASİT KARBONHİDRATTAN KOMPLEKS KARBONHİDRATA GEÇİŞ YAPIN: Basit karbonhidrat tüketip kan şekerinde ani yükselmeler olmaması için pirinç yerine bulgur, karabuğday; beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek karpuz, muz incir yerine elma, armut, şeftali; tercih edebilirsiniz.
3. MEYVEYİ KONTROLLÜ TÜKETİN: Tatlı isteğini azaltmak için tek başına meyve yemeyin. Yanına mutlaka protein veya sağlıklı yağlar ekleyin. Örneğin meyveyle birlikte peynir, yoğurt, ayran, süt veya sağlıklı yağ asitleri içeren çiğ badem, ceviz, fındık, fıstık da tercih edebilirsiniz.
4. MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNE DİKKAT!: Çikolata aşkınızın sebebi magnezyum eksikliği olabilir. Eksikliğinde sinirlilik, anksiyete, depresyon kaygı yüksek tansiyon ve uykusuzluğa neden olur. Vücudunuzun magnezyum ihtiyacını gidermek için çikolata yemek yerine çiğ kuruyemişler koyu yeşil yapraklı sebzeler tam tahıllar balık avokado, taze fasulye, muz, süt, ıspanak, kuru baklagiller tüketebilirsiniz.
5. SPOR YAPIN!: Ve tabii ki spor yapın. Aradığınız serotonin buzdolabında değil, spor salonunda olabilir! Sizi en çok gaza getiren müzik eşliğinde yarım saatlik bir koşunun en lezzetli çikolatadan daha çok mutluluk verdiğini hissedebilirsiniz!
Sonuç olarak canınız sıkılıp mutsuz hissettiğinizde çikolata yiyip kısa süreli ve yalancı bir mutluluk yaşayıp sonrasında pişman olmaktansa ruhunuza da iyi gelecek bir aktivite (kitap okumak, müzik dinlemek, sevdiğiniz bir diziyi izlemek yürüyüşe çıkmak vb.) tercih ederek olduğunuzdan daha iyi hissedin. Haftaya görüşmek üzere.…

Yazarın Tüm Yazıları