Zeus Sunağı’nı geri alabiliriz

Alman TV kanalı Deutsche Welle’nin haberine göre, Almanya’nın 1897’de İngiliz askerlerince yağmalanmış olup sonradan kendi ellerine geçen Benin bronz heykellerini anayurtları Nijerya’ya geri vermeyi kabul etmesi üzerine; eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, 1878’de Bergama’dan Berlin’e taşınan ve orada yeniden kurulan, halen Bergama Müzesi’nde (Pergamonmuseum) özel bir salonda sergilenen Zeus Sunağı’nın Türkiye’ye iadesi konusunda bir öneri yaptı:

Haberin Devamı

Zeus Sunağı, milattan önce 2. yüzyılda Bergama Kralı II. Eumenes’in Galatlar’a karşı kazandığı zafer anısına yaptırılmış; Zeus ve Athena’ya adanmış bir anıttır. Bergama Sunağı ve yörenin eski adıyla Pergamon Sunağı olarak da anılır. 1878’de bölgede yol inşaatında çalışan Alman mühendis Karl Human tarafından keşfedilen ve onun yaptığı kazı sonucunda toprak altındaki parçaları da ortaya çıkarılan Zeus Sunağı, Osmanlı hükümetinin izniyle, kaidesi dışında bütün parçalarıyla sökülerek Berlin’e taşınmış ve orada yeniden kurulmuştur. Helenistik dönem mimarisinin en görkemli anıtlarından biri olan Zeus Sunağı, halen Berlin’de anayurdunun eski adı verilen Pergamonmuseum’da özel bir salonda sergilenmektedir. Türkiye’deki Bergama Müzesi’nde ise sadece bir maketi bulunmaktadır. Zeus Sunağı’nın geri alınarak eski yerine konulması amacıyla Bergamalılar tarafından yapılan bir girişimden sonuç alınamamıştır.

Haberin Devamı

Türkiye bu tür eserlerin geri alınması için çeşitli girişimlerde bulunmaktadır. Aynı girişim, Devlet olarak Zeus Sunağı’nın iadesi konusunda da yapılmalıdır.

Altını ve üstünü bir araya getirecek şekilde Türkiye’ye iade edilmesi kabul edildiği takdirde, yerine günümüz teknolojisiyle üretilmesi sorun olmayacak bir ikizi de konulabilir. Almanya ile dostluk ilişkileri çerçevesinde iadesi isteminde bulunmakta yarar vardır.”

GÜNÜN SÖZÜ

“POLİSİYE roman uygarlığın yüzüne bir lunapark aynası tutar. Aynadan uygarlığa bakan, kendi canavarlaşmış halinin karikatürüdür.” (Siegfried Kracauer)

İKİ BAKANLIKTAN KREŞLERE FARKLI UYGULAMA

TAM kapanma döneminde sadece kısıtlamalardan muaf olan ailelerin çocukları için kreşlerin açık olacağı açıklandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı 2 bin 310 özel kreş ve gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüpleri faaliyetlerine devam edebilecek.

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yaklaşık 7000 özel okulöncesi eğitim kurumunda ise eğitim yapılamıyor.

Bu okullar isimleri farklı olsa da benzer yaş gruplarına (3-6) eğitim ve bakım hizmeti veriyor ve aynı müfredatı kullanıyorlar.

Haberin Devamı

İki bakanlığın farklı uygulamaları nedeniyle mağdur olan aileler adına Özel Anaokulları Derneği (ÖZADER); çalışan aileleri birbirinden ayırmadan, Okulöncesi Eğitim Kurumları’nın ekonomik açıdan yok olmaması için devlet büyüklerinden çözüm beklediklerini açıkladı.

MEMUR VE EMEKLİYE TEMMUZDA ÇİFTE ZAM!

ÇARŞI-pazarın cep yakan fiyatları karşısında oldukça zorlanan milyonlarca dar gelirli memur ile memur emeklisine temmuzda çifte zam yolda.

TÜİK’in nisan ayı enflasyon oranı yüzde 1.68, yıllık yüzde 17.14, ilk dört ay için ise yüzde 5.45 olarak gerçekleşti. Ocak ayında maaşlarında yüzde 3 artış olan 3 milyon 150 bin kamu çalışanı ile 2 milyon 330 bin memur emeklisi dört ayın sonunda yüzde 2.45 oranında alacaklı duruma geldi. İki aylık süreçte dizginlenemeyen enflasyonun netleşmesi sonucu 5.5 milyonluk iktisaden geri kalmış kitleye ödenecek 6 aylık enflasyon farkı saptanacak.

Haberin Devamı

2019 yılında Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca maaşlarına yılın ikinci ayı içinde yüzde 3 zam yapılacak memur ve memur emeklisine yine temmuzda yüzde 4 ile 5 arasında enflasyon farkı verilmesi yüksek olasılık. Yani dar gelirli garibanların maaşına temmuzda yüzde 3 zammın yanı sıra yüzde 5’e yakın enflasyon farkı da yansıtılacak. Mevcut maaşlara önce enflasyon farkı eklenecek ve yüzde 3 zam yapılacak. Ne var ki, temel gıda maddelerinin her gün değişen etiket fiyatları karşısında küçük zamlar dertlerine çare olamıyor.

Şükrü KARAMAN

BİLİYOR MUSUNUZ?

ÇANAKKALE Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın, içki satılmasının yasaklanmasına ilişkin karardan imzasını geri çektiğini duyurduğunu...

Haberin Devamı

AYDIN Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında, İl Hıfzısıhha Kurulu kararında Özlem Çerçioğlu’nun imzasının bulunmadığını açıkladığını...

DİYANET Vakfı’nın kirasını ödemeyen esnafı icraya verdiğini ve avukatlık ücretini talep ettiğini...

İMAMLARA ARAPÇA SINAV!

HER imamın yabancı dili olan Arapçayı çok iyi derecede bilmesi gerek. ÖSYM dil sınavına hepsi girse ve durum görülse. Dil tazminatı alan kaç imam var? Üstelik bu yönden bile Türkçe ibadet konusuna neden karşı konulur?
Ömer Faruk EMİNAĞAOĞLU

ALMANYA’DA 1000’İ AŞKIN TÜRK ÖLDÜ

ALMANYA’da salgının başlamasından bu yana ortalama olarak her 1000 kişiden biri COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle öldü. Robert Koch Enstitüsü’nün yaptığı açıklamaya göre, 83.082 kişi Sars-CoV-2 ile kanıtlanmış bir enfeksiyondan hayatını kaybetti. Almanya’nın nüfusu yaklaşık 83.2 milyon. Ölenlerin arasında bini aşkın Türk vatandaşı da bulunuyor.

Haberin Devamı

Göç ve Mülteciler Dairesi’nin son raporuna göre, Almanya’da Müslümanların sayısı 5.2 milyon. Almanya’nın nüfusunun yüzde 6.7’sini oluşturuyor. Rapora göre, Müslümanlar arasında en büyük grup yüzde 47 ile Türkler.

MESAJ PANOSU
CEM GÜRDENİZ ‘ALMANYA’DA

AVRUPA - ADD’nin, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 102. yıldönümü nedeniyle 19 Mayıs Çarşamba günü Almanya saatiyle 19.00’da (TSİ 20.00’de) Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ile YouTube üzerinden düzenleyeceğimiz ‘Türkiye’nin Deniz Jeopolitiği ve Mavi Vatan’ konulu online konferansa davetlisiniz. Dursun ATILGAN

HUKUKÇUNUN tek bir efendisi vardır, buyruklarını ondan alır, şundan bundan değil. O efendinin adı da ‘Hukuk’tur. Kimse bana efendilik taslamasın. Prof. Dr. Sami SELÇUK E. Yargıtay 1. Başkanı

 

Yazarın Tüm Yazıları