Zekâ ve kabiliyetin cinsiyeti tabii ki olamaz

Eğitim-İş Kültür Yayınları arasında çıkan Maarif Teşkilatı Hakkında bir Lahiya (1926) başlıklı bir kitapta Sadrettin Celal’in (Antel) bir raporu elimize geçti.

Haberin Devamı

1925-26’da kaleme alınan raporda “Kızların ve erkeklerin müşterek tahsil ve terbiyeleri meselesini Bakanlığın dikkate alması ve öğretmenlere bilgi olarak sunması gerekir” deniliyor.

Bakın Sadrettin Celal Bey ne yazıyor:

Müşterek tahsil ve terbiyeden anlaşılması lazım olan mana şudur: Kız ve erkek çocukları aynı mektepte, aynı sınıfta birleştirmek ve onlara aynı terbiyeyi ve tahsili vermek. Bir halk cumhuriyeti devleti için bu bir içtimai zarurettir. Filhakika (gerçekten de) biri erkeklere, diğeri kadınlara mahsus iki adalet, iki hakikat, iki ilim olmadığı gibi, tabiatıyla iki terbiye sistemi de olamaz. Mektep madem ki ailenin devamı ve hayata hazırlıktır, binaenaleyh (dolayısıyla) çocuk, ne ailenin ne de cemiyetin timsali (simgesi) olmayan suni bir muhitte yaşatılamaz.

Onlara erkek çocuklarla beraber aynı tahsili vermek mecburiyetindeyiz. Ancak ev kadınlığı ve annelik mesleklerini öğrenecek münhasıran (sadece) kızlara mahsus ev kadın mekteplerine muarızız (karşıyız). Çünkü halk cumhuriyeti, sadece ev kadını olmak üzere mukadderatını evvelden taayyün etmiş (belirlemiş) bir kadın zümresini kabul edemez
.”

Haberin Devamı

İMAMOĞLU SERTLEŞİYOR

CHP’
de değişim tartışmaları devam ediyor. Seçimlerin hemen ardından değişiklik talebini dillendiren Ekrem İmamoğlu’nun, İBB Meclisi öncesi gerçekleşen CHP grup toplantısında çok sert açıklamalarda bulunduğu öğrenildi. Toplantıda konuşan İmamoğlu, zaman zaman katılımcılar ile gergin anlar yaşadı. Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik fazla eleştiride bulunmayan İmamoğlu, İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun kendisi için ‘yok hükmünde’ olduğunu söyledi.

Damga Gazetesi’nde Mehmet Mert, bazı il yöneticileri tarafından alınan kararların, il yöneticilerinin tamamı ile paylaşılmadığını dile getirdi. “Ayrıca parti üyesi bir kişinin ‘Kaftancıoğlu’nun aldığı kararlar yasal değildir’ diye şikâyette bulunması durumunda, CHP İstanbul İl Başkanlığı’na kayyum atanabileceği belirtildi” diye yazdı.

BİR OSMANLI EĞİTİMCİSİ

YAZAR
Dr. Niyazi Altunya, Sadrettin Celal Antel’i anlatıyor: “2. Meşrutiyet döneminden Cumhuriyet’e geçen Antel, (1890 - 12 Şubat 1954) ülkemizin yetiştirdiği ilk kuşak eğitim düşünürlerinden biridir. 1909’da Fransa’ya öğretim için gönderilmiş, orada Orta Öğretmen Okulu ve Sorbon Üniversitesi’nde öğrenim görmüştür. 1913’te Adana Erkek Öğretmen Okulu Müdürlüğü ile başlayan meslek yaşamının çoğu öğretmen yetiştiren kurumlarda geçmiştir. Osmanlı ve Cumhuriyet eğitim sistemlerini yapı ve işleyişi ile iyi bilen Antel, Fransızca ve İngilizce biliyordu...

Haberin Devamı

TRAKYA’NIN EN BÜYÜK OTOBÜS TERMİNALİ

TEKİRDAĞ
Büyükşehir Belediyesi tarafından Çorlu Hıdırağa Mahallesi’nde yapımı süren Çorlu İlçesi Otobüs Terminali inşaatında son aşamaya gelindi. TBB Başkanı Kadir Albayrak, “Çorlu’ya önemli bir katkı ve değer katacak olan, Trakya’nın en büyük ‘Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Aktarma İstasyonu’ inşaatımız büyük bir hızla ilerliyor. Otobüs terminalleri şehirlerin aynasıdır. Çorlu’nun en büyük eksikliklerinden biri olan, Çorlu’ya yakışan otobüs terminalimizi en kısa zamanda hizmete sunmak için çalışıyoruz” dedi. Çerkezköy yolu çıkışında, çevre yoluna yakın bir konumda 51.084 metrekare alan üzerinde 17.363 metrekare kapalı alan olacak şekilde inşa edilen terminalde 20 gişe, 30 peron bulunuyor.

Haberin Devamı

Ayrıca terminal bünyesinde danışma, polis, zabıta noktaları, banka, ATM’ler, araç kiralama, PTT, kargo, emanet eşya büroları, 9 adet dükkân, sağlık birimi, kuaför, pastane, büfeler, otobüs bakım atölyesi, mescit, WC’ler, teknik hizmet birimleri, 110 araçlık misafir araç otoparkı, 26 araçlık servis, 32 araçlık işletme otoparkı ve taksi durağı da olacak.

İLHAM MI, İŞARET Mİ GELDİ

13 yıldır dönüştürülen, varoluş nedenine, kuruluş ilkelerine yabancılaştırılan CHP, 13 yıldır, Atatürk’ün izleri silinirken ‘dönüşüm’e hiç itiraz etmeyen CHP milletvekilleri... Hepiniz birden değişim demeye başladınız. Hayırdır inşallah. İlham mı geldi, işaret mi geldi? 

Av. Hüseyin ÖZBEK

Haberin Devamı

'CHP SOL KANAT SES VERİYOR'

DEĞİŞİM
bekleyen 25 milyonu korumak ve büyütmek. CHP Sol Kanat, yeni bir örgütlenme anlayışı için şunları söylüyor: “Bu sistem artık miadını doldurdu, imkânsız görünen düşüncelerin, fikirlerin zamanı gelmiştir.” Çelişkilerinden arınmış, kapsamlı bir sosyal demokrat program etrafında, doğru kadrolarla; toplumsal muhalefeti, kadın hareketini, gençleri ve emek örgütlerini kucaklayan yeni bir siyaseti örnek almak zorundayız. Bizi iktidara taşıyacak bu ‘dava’nın ilk adımı, örgütümüzle ve yurttaşlarımızla kurulacak sahici bir ilişkiden geçiyor.

Yazarın Tüm Yazıları