Yağmur suyunda seferberlik

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yeni belediye başkanlarına kuraklığa karşı ‘yağmur hasadı’ önerdi

Haberin Devamı

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Ordu için ‘yeşil şehir eylem’ planını açıklarken Haliç Kongre Merkezi’nde bugün 09.30’da CHP adayları tanıtım gününde, bu önemli mesajın okunmasını dileriz.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ‘Ordu Olay’ gazetesine şu önemli açıklamayı yapmış: “Kuraklık doğal afetin en tehlikeli olanıdır. Ne yapmak lazım, yağmur hasadı yapmak lazım. Yağmur hasadı deyince çatıdan akan suyun depolanması anlaşılıyor. Sadece bu değil. Ordu’da fındık bahçeleri eğimlidir. Burada eğime bakan yönde Türklerin hilal taktiğinde olduğu gibi ocağın etrafında yukarıya bakacak şekilde setler yapmak lazım.

Toprağı kabartmak lazım. Yağmur sularını yavaşlatıp, yaydırıp yedirmek lazım. Madem yağmur yağmıyor, o zaman yağan yağmuru daha çok nasıl tutarız, toplarız, buna bakmak lazım. Bu, iki kazma kürekle kolayla yapılacak şeyler. Ordu’da böyle bir seferberlik başlatmak gerekiyor. Çünkü kuraklık büyük sıkıntı yaratacak. Sulama suyu da olmayacak. Her gün yağmur duasına çıkacak Ordu.

Haberin Devamı

 KARADENİZ’DE SU KITLIĞI

2040 yılında Karadeniz’de yaz aylarında su kıtlığı gözüküyor. Buharlaşma yağmurdan daha fazla olacak. Bu da ilk kez olacak. Şu anda 12 ayda yağmur buharlaşmadan daha fazla. Dolayısıyla yaz aylarında sulamaya ihtiyaç doğacak. O yüzden şu anda kırsalda belediye başkan adaylarının yağmur suyu hasadına değinmesi lazım. Buna değinmeyene oy vermeyin. Yağmur suyu hasadı yapmayana oy yok.

 BİR DAMLA YAĞMURU BİLE

Bir damla yağmuru bile boşa harcamamak gerekiyor. Bir de malç uygulaması yapmak gerekir. Ağaç kabuklarını çıplak ağaçların, toprakların üzerine örtmek. Bu buharlaşmadan toprak kaybını önler, yabani otları önler. Buna malç deniyor. Bir de don çukurları vardır. Bunlara fındık dikmemek gerekir. Buralara fındık dikerseniz don alttan yukarı gelir fındığı dondurur.

İklim değişikliği ile beraber bizim de değişmemiz gerekiyor. Fındığın dışında alternatif ürünler bulunmalı. Bu konuda çalışmalar şimdiden başlamalı. Bizim bu değişime uyum sağlamamız lazım. Kuvvetli olan değil uyum sağlayan hayatta kalır.”

MAHŞERİN ATLILARI

(Erdoğan Toprak Ödülleri’ni kazananlar)

Haberin Devamı

Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu

Ve ekibi:

1) Veli Ağbaba, 2) Ali Mahir Başarır, 3) Gökhan Zeybek, 4) Seyit Torun ve 5) Burhanettin Bulut...

Mağdurlar: O kadar çok ki, bekleyiniz...

GÜNÜN UYARISI

“Alexiad kitabını unutmayın. Anadolu tarihini öğrenmek isteyen her bireyin sahip olup okuması gereken bir kitaptır ve Anadolu tarihi açısından son derece önemli bir eserdir. Bilmeyenlere; uyarımdır. Yazar, Bizans, Arap, Türk, Fars, Gürcü, Ermenilerden bahseder hatta Peçenekler, Uzlar, Kumanlardan da Galatlı Keltlerden de bahseder. Ama Kürtlerden bahsetmez. Tartışmayı bırakın.” Volkan GİRİTLİ 

SİYASET KULİSLERİ

* SANATÇI Haluk Levent, CHP’nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlık teklifini kabul edemem diyerek reddetti. CHP Sözcüsü ise dün “Levent’in adaylığı gündemimize gelmedi” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

* “TİP, Gökhan Zan’ı Hatay Belediye Başkanlığı için aday gösterdi. Herkesin CHP ile anlaşarak ortak aday olmasını isterdim. Kendisine başarılar dilerdim.”                          Prof. Dr. Bengi BAŞER

* CEM Toker “Herkes için CHP, Çankaya’ya Sadullah Ergin’i aday göstersin. Meclis’e taşıdı, ilçe belediye başkanlığını mı esirgeyecek?” dedi.

BALIKESİR-ORDU İTTİFAKI

* CHP ile İYİ Parti’nin Balıkesir ve Ordu’da belediye başkanlığı konusunda Özgür Özel ve Seyit Torun aracılığıyla çalışma yaptıklarının kulislere yayılması tepki yarattı. Bu ilişkilere göre CHP’nin Ordu’da İYİ Parti adayı Enver Yılmaz’ı, İYİ Parti’nin de Balıkesir’de CHP’li Ahmet Akın’ı destekleyeceği konuşuldu.

Haberin Devamı

ÇANKAYA’DA SÜRPRİZ

* ÇANKAYA Belediye Başkanlığı için o kadar ‘nitelikli’ insanlar varken, adaylık için Özgür Özel’in avukatı 31 yaşındaki Hüseyin Can Güner’in isminin, 25 aday adayı arasında PM ve MYK’den onay alması ilginç bulundu, büyük itirazlar çıktı.

* SON bilgiler: MYK’da Mesut Kösedağ (Kadıköy), Ayşegül Ovalıoğlu (Bakırköy) kesinleşmiş durumda deniyor. Avcılar ve Esenyurt’taki oylama geç saatlere kaldı.

ESPİYE’DE 2 KARDEŞ YARIŞACAK

YEREL
seçimler öncesinde en ilginç yarış Espiye’de yaşanıyor. AK Partili eski belediye başkanı Erol Karadere, ağabeyi AK Partili mevcut Belediye Başkanı Mustafa Karadere’nin karşısında yarışmak için CHP’den aday adayı oldu. Kardeş Karadere CHP’nin teklifini kabul ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yarışı CHP adayı Erol Karadere kazanırsa CHP 35 yıl sonra Espiye’yi CHP ile yüzleştirecek. Kardeşler fındık ve petrol ticareti ile uğraşıyor.

AK Partili mevcut Belediye Başkanı Mustafa Karadere ise kardeşinin CHP’den aday olmasını “Bu onun bileceği iştir, ben yoluma bakarım” diye yorumladı.

AK PARTİ’DEN 3 DEĞİŞİKLİK

AK
Parti Genel Merkezi aday belirleme kurulunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğu Antalya ilçe belediye başkan adayları listesinde üç isim değişti. Muratpaşa’da Cemal Öner’in yerine Özdemir Manavoğlu, Kemer’de İsmail Minta’nın yerine Rahman Şeker ve Manavgat’ta Hasan Öz’ün yerine Süleyman Okudan aday oldular.

KARŞIYAKA’DA MAAŞ YOK

* CHP İzmir Belediye Başkan adaylığına getirilen Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın, çalışanlarına aylardır maaş veremediği için eylem yapmaları üzerine “Size idari işlem yapacağım. AK Parti’nin ekmeğine sağ sürüyorsunuz” dediği öğrenildi. 

Yazarın Tüm Yazıları