Türk tarihine mühür

Milli Mücadele‘nin 100. yılında ‘İstiklal Yolu’ ve ‘Yiğit İnebolu’ anlatımlarına şöyle başlamak istiyoruz.

Haberin Devamı

26 Nisan 2019’daki Cem Gürdeniz, Kemal Anadolu, Mehmet Perinçek, Orhan Çekiç, Aleksander Sotniçenko’nun (Rusya’nın Ankara Müsteşarı) konuşmacı oldukları, Atatürk’ün Lenin’e yazdığı tarihi mektubu, Türkiye’de ilk kez Eyüp Kömeçoğlu’nun girişimiyle, İnebolu Türk Ocağı’nda tarihi panelle anılmıştı. Yine Eyüp Kömeçoğlu’nun girişimleriyle Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde Dolmabahçe Inner Wheel ve Türkiye Yardımseverler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Türk tarihine mühür vurmuş kadınları konferansında TV programcısı Gülgûn Feyman, Türk kadınının Milli Mücadele ve Cumhuriyet dönemindeki yeri ve önemine değindi. Dünyadan örnekler veren Feyman, Atatürk tarafından Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 1934 yılında verildiğine, birçok Avrupa ülkesinde ise bu hakkın sonraki yıllarda kadınlara tanındığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

ECEVİT ÇORBASI

‘Asli İnebolu’lu sayılan Kadıköy’lü mimar dostumuz Ahmet Erkurtoğlu telefonda: “Etkinliklerimiz var, sen artık fahri İnebolu’lu sayılırsın” dedi. Cuma günü Kastamonu üzerinden, İnebolu’ya vardık. İstanbul-İnebolu 600 km. İlçeye girişte tabii ki ‘Emin Abi’nin yerinde ünlü Ecevit çorbası içtik. (suda dinlenmiş pirinç, yumurta, un, yoğurt ve tereyağ.) Bülent Ecevit’in babasının köyü burada, Er’sizler köyü (Küre’ye bağlı). Çanakkale Savaşı’nda tam 38 şehidi var, bu nedenle köyün adı ‘Er’siz’ (askersiz) konulmuş. Şehitlerin adlarını okuyunca hüzünlendik.

Artık bir sürü dostumuz var İnebolu’da; esnafını da, siyasetçisini de, kültür insanını da, gazetecileri de, balıkçıları da ve de İstanbul’da oturanları da, sayabilirsiniz buna. Bizi tanıyanlar gayet sıcak dostluklarını gösteriyorlar, biz de onlara saygı duyuyoruz. Dün yazdığımız E. Amiral Cem Gürdeniz verdiği konferansta “İnebolu olmasa biz bugün burada olamazdık. Kurtuluş ve kuruluşu İnebolu temsil eder” demişti.

Herkes “İnebolu özlenir” diyor, ama ‘göç’ sorun olmaya başlamış. Hiçbir fabrika yok kentte. İneboluluların İstanbul’daki sayısının 150 bini aşkın olduğu belirtiliyor. Kent boşaldıkça yerlerine civar köylüler yerleşiyormuş.

Haberin Devamı

Ahmet Bey, “Gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüz anlayışı bitmez, bizde” diyor. Ailesinin fertlerini anmak için mezarlığa gittiğimizde ‘memleket hassasiyeti’ gözlerin sulanmasıyla ortaya çıkıyor.

Oysa ‘dedelerin’ bir coğrafyası ve hikâyesi var. Yani herkesin kendi öyküsünü arıyor diye özetleyebiliriz bu  hasretliği...

İNEBOLU’NUN PROJELERİ NE ZAMAN BİTECEK

İNEBOLU Yolu üzerindeki Küre’de bakır madeni çıkarılıyor, ham maden karayolu ile Çankırı’ya gönderiliyor, oradan da demiryolu ile ihraç limanına. Eskiden bu ham maden teleferikle İnebolu limanından gönderiliyormuş, şimdi liman yok. Bundan beş yıl önce liman ve balıkçı barınağı yapımı ve Kastamonu-İnebolu karayolunun yenilenmesi ile 5 tünelin inşa edilmesine ilişkin proje ihaleyle verildi. İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar’a sordum, liman inşaatının önümüzdeki yıl başlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

İnebolu’nun iki şeyi meşhurmuş;

“Erkeği ve ekmeği...”

Esas Şerife Bacılar, Halime Çavuşlar... demek gerekiyor aslında.

ABANA’DA TÜP EVLER

İnebolu’nun 20 km doğusunda Rotary Kulüp üyeleri ile Abana’ya gittik. Yatırımcı Aydoğan Süer ile tanıştık; aynı zamanda MNG’nin CEO’su. Orada neler yapmış, neler, şaşırmadık değil. Kiraladığı orman içinde 15 grand glamping (tüp ev) ile tarihi Hacı Veli Konağı. Muhteşem bir konaklama tesisi ile 400 kişilik restoran yaratmış. Mayıs ayında açılmış; adı Quiet Abana.

MEZARLARDA ENLEM VE  BOYLAM KAYDI OLMALI

İNEBOLU mezar ziyaretinde çevremizde birçok insanın mezar bulma sıkıntısı çektiğini görüyoruz. Çorlu’ya gittiğimizde yoğunluktan biz de mezarlarımızı bulmakta aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Bir plan yok, onun için geçenlerde bir yerde okudum, detaylı paralel ve meridyenleri gösteren gerçek bir harita üzerinde enlem ve boylamlarını not etmek gerekiyormuş!.. Evet bu yöntemi belediyeler isimlerle üzerinde işleyebilir, aile yakınlarına bakım ve planlama anlamında yardımcı olmuş olur.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

YENİ NESİL BELEDİYECİLİK

-AKADEMİSYEN Serdar Taşçı yönetiminde; Londra, Boğaziçi ve İstanbul Üniversitesi’ndeki ünlü akademisyenler, yazar, sanatçı ve uzmanlar ile bilim, kültür ve sanatta dünyayı takip edebileceğiniz Şarköy Akademisi’nin açıldığını; interaktif eğitimler için www.sarkoy.bel.tr adresimizden online olarak kayıt yapabileceğini...

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer’in, bakan Fahrettin Koca’ya “Vatandaşlarımız hastanelerde tedavi olamazken, sağlık hizmeti alan turistlerden 214 milyon TL alacak neden tahsil edilmedi?” diye sorduğunu...

-EĞİTİMCİ Umut Özkan’ın 2010-2023 tarihleri arasında çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanan Ankara’ya dair mektuplarından ve yazılarından oluşan ‘Ankara’nın Kayıp Tarihi-Kente Mektuplar’ Halk Kitabevi’nden çıktığını...

Haberin Devamı

-BEYLİKDÜZÜ Belediyesi’nin 12-29 Ekim tarihleri arasında sempozyumlardan film gösterimlerine, söyleşilerden konserlere varıncaya kadar düzenleyeceği çeşitli etkinlikler, 8. Beylikdüzü Heykel Sempozyumu ile başlayacağını...

MESAJ PANOSU

1923 VE CUMHURİYET YOLU

- TÜRKİYE’nin ilk dolma kalem üreticisi Scrikss, Cumhuriyet’in 100. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm kahramanlarımıza ithafen ‘1923’ ve ‘Cumhuriyet Yolu’ adlı kalemler ürettiğini açıkladı. ‘Cumhuriyet’i yazanlara ve yüce Türk milletine saygıyla’ iletilen kalemler, 17 Ekim Salı günü 16.00’da Çırağan Sarayı’nda Sunay Akın’ın hikâyeleri ile tanıtılacak.

Yazarın Tüm Yazıları