Trakya’da AKP, CHP’yi zorluyor

Özellikle aday gösterilmeyen CHP’lilerin sığındığı DSP başarılı olamadı. Binde 5 oy ile tarihinin en düşük oyunu aldı.

Haberin Devamı

DSPde Mustafa Sarıgül (Şişli) yüzde 25, Celal Doğan (Gaziantep) yüzde 25, Ali Fatinoğlu yüzde 7, Handan Toprak (Avcılar) yüzde 1 oy alabildi. Fatinoğlu, Binali Yıldırım’ın seçime üç gün kala Bakırköy’de kentsel dönüşüm için iki kat vereceklerini söylemesinin CHP’lileri korkutup kenetlendirdiğini, bu yüzden beklediği oyu sağlayamadığını iddia etti. Tekirdağ büyükşehirde başkan Kadir Albayrak (yüzde 51.17) yerini korurken, AKP’den rakibi, ‘Özcan Köftecisi’ sahibi Mestan Özcan yüzde 43.83 oranında oy sağlayabildi.

Marmara Ereğlisi’nde üç dönem belediye başkanlığı yapan İbrahim Uyan (yüzde 35.93), DSP adayı Hikmet Ata’ya (yüzde 37.32) karşı seçimi kaybetti. Uyan, sonuçlar açıklanınca adeta şok geçirdi.

EŞKİNAT NEDEN KAYBETTİ

Tekirdağ’ın merkez Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’in (yüzde 47.68), eski AKP İl Başkanı Cüneyt Yüksel’e (yüzde 48.54) karşı kaybetmesi şaşırtıcı oldu. Eşkinat’ın yaşamında ‘sosyalliği’ öne çıkarken, halktan ve iş dünyasından kopuk tavrının bu yenilgiyi hazırladığı belirtildi. Kapaklı ilçesinde İrfan Mandalı’nın 15 yıllık dönemi sona erdi. CHP’li İrfanMandalı ve AKP’li Mustafa Çetin 3. kez karşı karşıya geldiler. Çetin, seçimi yüzde 12.69 farkla kazandı. Beğendik beldesi AKP’den CHP’ye geçti.

Haberin Devamı

SARIKURT 17 BİN OY FARK ATTI

Trakyanın en büyük kenti Çorlu’da Ünal Baysal’dan sonra belediye meclisi kararıyla belediye başkanlığına getirilen ve 31 Mart için aday gösterilen CHP’li Ahmet Sarıkurt, 17 bin oy farkla seçimi kazandı. Sarıkurt 77 bin 117 (yüzde 50.7), AKP adayı sanayici Serkan Erçili de 60 bin 739 oy (yüzde 39.98) aldı. İYİ Parti, 7 bin 29 oyda kaldı.

KEŞAN GİTTİ

EDİRNE’nin en büyük ilçesi Keşan’da, başkan Dr. Mehmet Özcan’ın yerine aday gösterilen inşaat mühendisi Şenol Yalı ile AKP’den aday olan eski Ticaret Odası Başkanı Mustafa Helvacıoğlu arasında büyük çekişme yaşandı. Yüksek Seçim Kurulu, başkanlığı önce Yalın’a verirken itirazlar üzerine başkanlık 11 oyla Mustafa Helvacıoğlu’na geçti. Ancak buna CHP de itiraz etti. AKP’li Helvacıoığlu, 2014’te Dr. Mehmet Özcan karşısında, yaklaşık 1500 oyla seçimi kaybetmişti. Bu kez aradaki fark 11 oldu.

Haberin Devamı

KIRKLARELİ KESİMOĞLU’NU HARCATMADI

Kırklareli’de CHP’den aday gösterilmeyen mevcut belediye başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu zorlu bir mücadele sonucunda yüzde 37.5 ile ipi göğüslerken, MHP’nin oyu yüzde 36.9’da, CHP’nin oyu da yüzde 21.08’de kaldı. Kırklareli’nin Kofçaz ve Pınarhisar belediye başkanlıkları CHP’den AKP’ye geçti. Vize’de CHP’li Ercan Özalp MHP’den başkanlığı alırken, Lüleburgaz’da (Murat Gerenli) ve Babaeski’de (Abdullah Hacı) CHP’li adaylar yerlerini korudular.

IŞIKLAR’A İKİ DARBE!

SİLİVRİ Belediye Başkanlığı’nı iki dönemdir sürdüren CHP’li Özcan Işıklar 2410 oyla seçimi kaybetti. Başkanlığı Celaliyeli işadamı MHP’li Volkan Yılmaz yüzde 46’yla kazandı; Işıklar ise yüzde 43’te kaldı. Işıklar’ın ‘ebedi’ rakibi Selami Değirmenci, DSP’li olarak yüzde 6 oy alabildi. Silivri Belediyesi’ni üç dönem yöneten Değirmenci, 2004-2009 dönemini AKP’ye kaptırmıştı. 2009’dan beri başkan olan Işıklar, 3. döneminde Değirmenci’nin oyları bölmesi ve YSK’nın cezaevlerine ‘tutuklu oy sınırlaması’ kararıyla seçimi kaybetti. Cezaevlerindeki oyların sadece büyükşehire aktarılması kararı Işıklar’a ikinci darbe oldu.

Haberin Devamı

DP OYUNU 5 MİSLİ ARTTIRDI

DEMOKRAT Parti 2 ilçede ve 6 beldede belediye kazandı. Ayvalık’ta Mesut Ergin 17 bin (yüzde 40.09) oyla başarı gösterirken, ‘millet ittifakı’ (CHP) adayı Rahmi Gençer yüzde37.77’de kaldı. DP Genel Başkanı ve milletvekili Gültekin Uysal’ın mermer bölgesi olan kasabası Afyon İşcehisar’da Ahmet Şahin 2707 (yüzde 34.6) oyla başkanlığı kazanırken, 2. sıradaki AKP adayı Mustafa Çibik 2615 (yüzde 33.4) oy sağlayabildi. Çibik, üç dönem belediye başkanlığı yaptı.

DP İstanbul örgütünün başındaki ‘Selanikli Başkan’ sloganını kullanan Necmettin Dönmez, son milletvekili seçiminde 68.344 bin olan oylarının yerel seçimlerde 338.341’e çıktığını, bunun bir başarı olduğunu söyledi.

 

Yazarın Tüm Yazıları