Temmuz hasreti başladı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon martta yüzde 2.29, yıllık yüzde 50.51 oldu. Ocak-mart döneminde üç aylık enflasyon yüzde 12.52 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Buna göre SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetim aylığına temmuzda yapılacak artış, şimdiden yüzde 12’yi aştı. Nisan, mayıs ve haziran ayı enflasyonları ile milyonlarca emekliye verilecek zam oranı belirlenecek. 3 Temmuz Pazartesi günü TÜİK’in duyuracağı haziran enflasyon tutarı ile 6 aylık artış netleşecek.

Beklentiler işçi, esnaf, çiftçi, emekli, dul ve yetim aylığına temmuzda yüzde 20 veya üzeri artış yapılacağı yönünde.

En düşük emekli aylığına yapılan yüzde 36 oranındaki zamdan diğer emeklilerin yoksun bırakılması burukluk yarattı. Ocak ayında maaşlarına yüzde 8 oranında toplu sözleşme zammı yansıtılan memur ile memur emeklisi, şimdiden yüzde 4.5 oranında enflasyon farkına hak kazandı. Nisan, mayıs ve haziran TÜFE oranları ile 6 aylık enflasyon farkı ödemesi saptanacak. Farkın yüzde 15 düzeyinde olması yüksek olasılık. Memur ve memur emekli maaşına temmuzda ayrıca yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yansıtılacak.

Haberin Devamı

700 bin kamu işçisi de 2023-2025 dönemini kapsayan ve görüşmeleri süren toplu iş sözleşmesinin bayram öncesi bağıtlanmasını istiyor. Bayrama zamlı aylıklarla girmeyi umuyor.

Ağustos başında yetkili konfederasyon Memur-Sen ile hükümet yetkilileri, 7 milyon memur ve memur emeklisine 2024-2025 yıllarında 6’şar aylık dilimler halinde verilecek zammı saptamak üzere toplu sözleşmelere başlayacak. Uzlaşma sağlanamazsa son sözü YHK söyleyecek.

Hayat pahalılığından en çok etkilenen milyonlarca dar gelirli memur ve memur emeklisi 3 Temmuz’u iple çekiyor. 10 milyona yakın asgari ücretli de ara zam için temmuzu bekliyor. Şükrü KARAMAN

VERİLER HATALI MI?

SOSYAL güvenlik uzmanı Sertaç Sedat Köksal, emeklilik başvurusunda bulunanların sistem üzerinde yer alan çalışma hayatı eksenindeki verilerinin hatalı olduğunu dile getirdi. Durumun SGK’ya bildirildiğini açıkladı. Eksik işler yıl sonuna kadar bitirilebilir mi? (Karar’dan)

GÜNÜN SÖZÜ

BUGÜN Türkiye sadece bölgesel bir güç değildir, küresel bir aktördür ve dünyanın neresinde, nasıl bir mesele varsa, mutlaka ve mutlaka Türkiye oradadır.”   Mevlüt ÇAVUŞOĞLU

 

Haberin Devamı

CHP’DEN İLGİNÇ İSİMLER

ESKİ Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş Kocaeli’den; Lüleburgaz eski Belediye Başkanı Emin Halebak, eski aday adayı Hakan Dedeoğlu, eski Milletvekili Turgut Dibek ile Kent Konseyi Başkanı, Trakya’nın etkin çevreci ismi Dr. Yasemin Ertaş Trakya’da 200’e yakın STK desteğiyle Kırklareli’nden; DSP’den iki dönem milletvekili olan Dr. Bayram Fırat Tekirdağ’dan... Yalova eski Belediye Başkanı Vefa Salman Yalova’dan, Karadenizli ünlü çevreci, eski CHP adayı Av. Remzi Kazmaz ile Yalıkavak eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıhan Muğla’dan; DSP eski Milletvekili İnşaat Müh. Hasan Gemici Zonguldak’tan aday adayı olarak başvuru listelerinde yer aldı.

Haberin Devamı

ÇYDD BÖLGEYE GİTMEK İÇİN ONAY BEKLİYOR

ÇYDD Genel Başkanı Ayşe Yüksel, deprem çalışmaları ile ilgili bilgi verirken, kendilerine engel çıkarılmamasını istedi ve “Depremin yaralarını ancak eğitim sarar” dedi.

Yüksel, deprem sonrasında bölgede 5000’e yakın bursiyer çocukları olduğunu bildirdi, bu arada 11 öğrenci gençlerini kaybettiklerini, süreçte bölgeye 4 TIR yardım gönderdiklerini, 3 milyon liralık maddi destek sağladıklarını açıkladı. “Barınma ve beslenme ne kadar önemli olsa da günü kurtarır” diyen Yüksel, depremzede çocuklara eğitim hayatları boyunca burs vereceklerini belirtti.

Ayşe Yüksel, saha izni beklediklerini söylüyor: “Herkesin desteği çok değerli, ancak biz başka pencereden çalışıyoruz.” Her bölgede eğitim çadırı kurmak istediklerini, çünkü çocukların rehabilitasyona ihtiyaçları olduğunu anlatan Yüksel’e göre, bu konudaki projeleri İçişleri Bakanlığı tarafından yeni onaylanmış. Samandağ Belediyesi, kaymakamlığın katkısı ile kendilerine 500 metrekare bir alan ayarlanmış, oraya çadır ve konteynerlerden oluşan “Çağdaş Yaşam Mahallesi” kuracaklarmış.

Haberin Devamı

PLANLI TARIM

- ORMAN Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik öngören 422 Sayılı Torba Yasa TBMM’de kabul edildi.

Yasa ile çok önemli düzenlemeler getiriliyor:

- Planlı üretim; çiftçilerin üretim yapmadan önce Tarım Bakanlığı’ndan izin alması; suya göre üretim yapılması; üst üste 2 yıl ekilmeyen tarım arazilerinin tespit edilerek kiraya verilmesi; çiftçi kayıt sistemi ile ilgili düzenleme ve sözleşmeli üretim; ilaç etkin maddesi amaçlı kenevir yetiştiriciliği; orman sahaları ve ırmak köylerine yönelik düzenlemeler, bunlardan bazıları olarak görülüyor. Kemal ERİŞLER-UTGB

GERGİNLİK SÜRÜYOR

31 Mart Cuma günü Ekrem İmamoğlu, İBB Meclis üyelerini Beşiktaş’a davet etti; amacı, Cumhurbaşkanlığı Seçim Koordinasyon Merkezi’ni açarak tanıtımını yapmaktı.

Haberin Devamı

İmamoğlu, “merkezin lojistik sorumlusunun Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel olduğunu” söyledi. Bu arada “Meclis üyelerinden görev almak isteyen var mı?” diye sordu. Meclis üyeleri bir gariplik sezdiler; esasında bu tip görevlendirmeler İl Başkanı tarafından yapılır diye biliyorlardı, zaten salonda Canan Kaftancıoğlu ve il yönetiminden kimse yoktu.

Normal olarak İstanbul’da seçim koordinasyonundan sorumlu kişi il başkanı değil mi?

Açılan yerin adı ‘Cumhurbaşkanlığı Seçim Koordinasyon Merkezi’ olduğuna göre, İmamoğlu kendisini bir ‘tık’ üste çekmiş... Kaftancıoğlu’nun bu duruma tepkili olduğu kulağımıza geldi.

MESAJ PANOSU

SEÇİM GÜVENLİĞİ

- TÜRKİYE Gönüllüleri, Türkiye’deki ve yurtdışındaki sandıklarda seçim güvenliğine, seçmen iradesinin sandığa eksiksiz yansımasına katkıda bulunmak amacıyla çalışıyor. Bu süreçte kamuoyunda farkındalık ve duyarlılık oluşturmak için Türkiye Gönüllüleri @gonullutr adresi üzerinden sosyal medyadan takip edilebilir. Türkiye Gönüllüleri ve sandık güvenliği konusunda hayata geçireceğimiz çalışmalarla ilgili bilgi almak için: turkiyegonulluleri.org

- KEMALİZM: Ulu bir çınar kadar köklü, depreme dayanıklı bir statik ve estetik harikası.

Kemalizm, Türklük temeli üzerinde yükselen, dönemin en son sosyolojik teknolojisi ile üstüne 6 (ok) kat çıkılmış sağlam bir binadır. Tahir ÇALGÜNER

Yazarın Tüm Yazıları