Taliban meşrulaştırılmamalı

Taliban’ın Kabil Havalimanı’nın işletilmesi için Türkiye’den istediği teknik destek konusunda muhalefet, hak ve özgürlükler alanında adım atılmasını önkoşul olarak açıkladı.

Haberin Devamı

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Taliban dünyaya Afganistan’da yaşayanların hak ve özgürlükleri konusunda, terörle, uyuşturucu ile ve göç ile mücadele konusunda güvenceler vermeden Türkiye’nin Taliban yönetimini tanıması ya da meşrulaştıracak teknik, siyasi ya da askeri bir işbirliğine girmesi doğru olmaz. Taliban dünyaya ülkeyi nasıl yöneteceği konusunda güvence vermelidir. Afgan yurttaşlarının hak ve özgürlükleri konusunda, kadınların hayata katılımı, çocukların eğitime erişimi, göç, uyuşturucu ve terörle mücadelede atılacak adımlar konusunda Taliban’ın atacağı somut adımlar her türlü işbirliğinin ön koşulu olmalıdır” dedi.

ÖZGÜRLÜKLER İÇİN GÜVENCE

Kabil Havalimanı’nın işletmesi ve güvenliğinin Türkiye tarafından sağlanmasına ilişkin Ankara ile Washington arasında yürütülen müzakereler, Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesi sonrasında anlaşmaya varılamadan kesilmişti. Türk askerlerinin tahliyesinin ardından Taliban’dan gelen ‘Kabil Havalimanı’nın işletilmesi için Türkiye’den teknik destek’ talebine AKP iktidarı sıcak yaklaşırken, muhalefet ‘her türlü işbirliği’ için Taliban’ın önüne uluslararası toplum tarafından koşullar konması gerektiğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Çakırözer, Afgan halkının hak ve özgürlükleri konusunda dünyaya güvence vermeden Taliban’ı meşrulaştıracak her tür ilişkiye karşı olduklarını açıkladı ve “Hak ve özgürlükler için güvence istenmeli” dedi.

Burada esas konu; terör ve göç ile mücadele şartını hiç unutmamak gerekiyor.

Bu arada iktidar, muhalefet ile görüşmeyi hiç düşünmez mi?

GÜNÜN SÖZÜ

“GENÇLERE tek tavsiyem var; ihtiyarların tavsiyelerini dinlemesinler... Tek bir hayatları var, istedikleri gibi yaşasınlar!”          Ferhan ŞENSOY

‘ÇAY’A YENİ KANUN GELİYOR
ÇAYKUR, VARLIK FONU’NDAN ÇIKARILMALI

CHP’nin Karadeniz kökenli milletvekilleri Mehmet Bekaroğlu (İstanbul), Ahmet Kaya (Trabzon), Necati Tığlı (Giresun), Uğur Bayraktutan’ın (Artvin) birlikte hazırladığı “Çay Kanun Teklifi” TBMM’ye sunuldu.

CHP Rize ildeki sunuşta, bazı il ve ilçe başkanları da bulundu. Çay Kanun Teklifi’ni, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 1 milyon insanın doğrudan geçim kaynağı durumunda olan çay tarımı, sanayisi ve ticaretinin sağlıklı bir yapıya kavuşturularak sürdürülebilir duruma gelmesi, bölgeden batıya doğru göçün azaltılması ve insanların doğduğu topraklarda barınabilmelerinin sağlanması amacıyla hazırladıklarını söyleyen Bekaroğlu, “Bölgesel kalkınma programı olarak Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kaderini değiştirip yoksulluktan kurtaran çay tarımında neo-liberal politikaların uygulanmaya başlamasıyla sorunlar ortaya çıkmıştır. 1984 yılında yürürlüğe giren ve yaş çayı üreticiden doğrudan alıp işlemeyi gerçek ve tüzel kişilere serbest bırakan mevcut Çay Kanunu; çay tarımı, sanayisi ve ticareti konularında hiçbir düzenleme içermemektedir. Çay sektörü yürürlükteki çeşitli kanunlara göre yürümekte; kontrolsüz, denetimsiz ‘serbest piyasa’ koşullarında sektörün tüm kesimleri olan yaş ve kuru çay üreticileri, tüketiciler ve devlet açısından mutsuzluk üretmektedir. Mevcut Çay Kanunu, sorunları çözmediği gibi, bizatihi sorunların kaynağı durumundadır” dedi. Teklifte birçok yeni madde yer alırken, Çaykur’un Varlık Fonu’ndan çıkarılması da istendi.

Haberin Devamı

YAĞLI HAMSİ BOL MU OLACAK?

BİR dostumuz bugün balık sezonu başlarken “Bu sezon hamsi bayramı yaşanacak” dedi. Bir de haydi hayırlısı derken şöyle konuştu:

‘Vira bismillah’ nidaları ile ağlarını salacak deniz emekçileri bu sezon hamsiden umutlu, palamuttan karamsar. Sezon öncesi çingene palamutu erkenden kendini gösterse de deneyimli reisler, bu sezon iri ve yağlı hamsinin bol olacağını öngörüyor. Eğer gerçekleşirse, geçen sezon kıt avlanan hamsi sofraları şenlendirecek. Fiyatı da ucuz olursa garibanlar bayram yapar.”

Geçen sezon başında bolca avlanan palamuttan bu yıl çok umutlu değil balıkçılar.

MESAJ PANOSU
NEW YORK’TA TÜRKÇE OKUL

50 yıldır hizmet veren New York’taki “Atatürk Okulu”nun tüm öğretmenleri ve Oğuzhan Ulutaş (Mezun-Bilgi Teknolojileri Sorumlusu) adına kurucu müdür Tülay Taşkent yaptığı açıklamada bağlı oldukları Türk Kadınlar Birliği’nden (ATKB) etik nedenlerle ayrılarak ‘Atatürk’ün Mirası Cumhuriyet Okulu’ adında yeni Türkçe eğitim veren bir okul kurduklarını (5-14 yaş) ve 2 Ekim’den sonra derslere başlayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

GİTME, HALUK LEVENT!

GÜZEL adam bu milyonları bırakıp, ‘Ahbap’ı bırakıp nereye? Bazıları tarafından kıskanıldığının, kâbusları haline geldiğinin farkındayız. Aileni yüzüstü bırakıp gidemezsin. Sen bu halkın yıldızısın gitme! Millet seni yüreğinde taşıyor Haluk Levent!M. Necati DOĞRU

BİLİYOR MUSUNUZ?
YERLİ ÇİFTÇİ UMURSANMIYOR

CHP’li KİT Komisyonu üyesi Orhan Sümer’in, TMO’nun, 300 bin ton ekmeklik buğday ithalatı için 2 Eylül’de ihale yapacağını açıkladığını, 30 Haziran’dan bu yana 4. kez ihaleye çıkıldığını, ortalama fiyatın 299 dolar olduğunu belirterek “Kendi çiftçisinin ürünü ambarlarda alınmayı beklerken, ithalatın değil ihracatın teşvik edilmesi gerekirken iktidarın bu politikaları artık tarıma geri döndürülemez zararlar vermeye başlamıştır” dediğini...

Haberin Devamı

TÜRK Eğitim Sen’in, yüz yüze eğitimin başlanacağı bugün Ankara Yunus Emre İlkokulu’nda öğretmenlerle yaptığı dev anketin sonuçlarını açıklayacağını duyurduğunu...

İBB Başkanı Tunç Soyer’in “3 Eylülde açılacak İEF geleneğinin İzmir’de doğmuş ve 90 yıldır yaşıyor olması asla bir tesadüf değil. İzmir’in misyonu İzmir’in yüzölçümünden büyüktür” dediğini...

HALK TV’de önceki gün programa çıkan MHP’li avukat Mehmet Saran ile AKP kurucusu, 20 dönem milletvekili Kemal Albayrak’ın, eski Bakan Erdoğan Bayraktar’ın kendisiyle ilgili yankı uyandıran açıklamaları üzerine “Göreceksiniz, AKP’nin yüzde 20’si itirafçı olacak” diye konuştuklarını...

 

Yazarın Tüm Yazıları