Su kaynaklarının canavarı göç, tarım, yapılaşma ve endüstri

Tekirdağ NKÜ ‘su uzmanı’ Prof. Dr. Halim Orta su kaynaklarını tehdit eden faktörleri anlatıyor:

Haberin Devamı

Hızlı nüfus artışı ve göç: İş ve aş için yoğun göç geliyor, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si Trakya’da yaşıyor.

Amaç dışı arazi kullanımı ve düzensiz yapılaşma: Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı, Çatalca, Silivri, Marmara Ereğlisi, Çorlu-Lüleburgaz hattı, Çerkezköy-Saray hattı, köylünün elinden çıkıp, sanayici, politikacı, sanatçı vb. yatırımcının eline geçmiştir.

Endüstri: Aşırı yeraltı suyu kullanımı ve atıksuların arıtılmadan su kaynaklarına iletilmesi.

Tarım: Düşük sulama randımanı, yoğun gübre ve ilaç kullanımı.

İklimsel değişiklikler: Küresel ısınma, bozulan yağış rejimi, kuraklık ve sel.

Verimli tarım arazileri, su üretim ve su toplama havzaları üzerinde oluşturulan yerleşim, sanayi ve maden ocakları.

GÜNÜN SÖZÜ

“Keşke herkes futbol kadar ülke sorunlarına da kafa yorsa. Yalan, talan, takım sevgimizden fazlasını çalıyor bizlerden. Renk de ayırt etmiyor!” İskender BAYDAR

Haberin Devamı

CHP BELGESELİ RAHATSIZLIK UYANDIRDI

VİDEO belgesellerle tanınan dijital medya platformu 140journos ekibi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun belgeselini yaptı. Belgesel “Türkiye’nin en uzun soluklu iktidarına karşı yıllarca etkisiz kalan ana muhalefet, geçmiş alışkanlıklarını terk ediyor” spotu ile yayınlandı. 47 dakikalık videoda, Deniz Baykal’ın gidişi ile ilgili yorumu Murat Yetkin yaptı, Negehan Alçı da CHP’yi yorumladı. Kılıçdaroğlu, eski CHP için “Halkın gözünde statükocu, değişime kapalı, halk ile ilişkileri kopuk bir algı vardı, algının kırılması gerekti. Yeni şeyler konuşmamız gerekiyor” dedi. Kılıçdaroğlu’na göre mitinglerin bir yararı yok çünkü kendi seçmenimizle toplanıyoruz, slogan atıp gidiyoruz. Artık kanaat önderleri ile konuşmaya karar verdiğini söyledi. Alçı’nın, “CHP Vatikan’dır ve Kemal Kılıçdaroğlu da Vatikan’ın başına gelmiş reformcu bir Papa’dır” demesi dikkat çekti. CHP yönetiminde bazı isimler videoyu “Genel hatları ile eski CHP’yi eleştiren talihsiz bir video” olarak nitelendirdi ve “Parti yönetiminden neden hiç kimse yok. Parti, danışman mı demektir?” sorusu gündeme geldi.

Haberin Devamı

İSTANBUL DOMATESE DOYACAK

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, bu yaz İstanbulluları sebze, kavun-karpuz ile doyuracak. Belediye başta Silivri olmak üzere Çatalca, Şile ve Beykoz’da üretici ve köylülere toplam 9 milyon 400 bin fide desteği yapacak. Şimdiye kadar toplam 4 milyon 200 bin yazlık fide dağıtımı yapıldı. Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde uygulama arazilerine 20 bin adet farklı türden fide dikimi yapıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dün domates üretimi ile ün yapmış olan Değirmenköy’e iki gün içinde 10 TIR kapasiteli fide dağıtımı yapıldığını açıkladı. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, tarımsal projelerinde atalık tohumu kullandıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

150 farklı çeşit tohumdan domates, biber, patlıcan, salatalık acur, kavun, karpuz ve kabak fidesi yetiştirildi. Dün Silivri’de 25 milyon liralık yatırımla yenilenen Müjdat Gürsu Stad ve Spor Kompleksi’ni hizmete sokan İmamoğlu’na Değirmenköy’de büyük ilgi gösterildi ve köy halkı tarafından “Köyümüzde 30 yıldan sonra sulama kanallarımızı yenileyen Başkanımıza teşekkür ediyoruz” denildi.

HALK OYLAMASINA RAĞMEN PROJE DEĞİŞTİ

İSTANBUL Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın Kadıköy Rıhtımı’ndaki tarihi binadan Göztepe’ye taşınması kararına tepkiler sürüyor. Cumhuriyetimizin, imparatorluk döneminden devraldığı Kadıköy’ün simgesi olan ‘Darül-Elhan-Melodiler/Nağmeler Evi’ bugünkü adıyla İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı (İÜDK), 1984 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı’na tahsis edilmiş, alt katı da tiyatroya dönüştürülerek ‘Haldun Taner Sahnesi’ adı altında Şehir Tiyatroları’nın kullanımına verilmişti. 1986 yılında da Belediye Konservatuarı İstanbul Üniversitesi’ne bağlandı. Şimdi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi konservatuarın binayı boşaltmasını istiyor.

Haberin Devamı

PROJEDE İÜDK NEDEN YER ALMIYOR?

İBB tarafından yapılan halk oylaması sonucu seçilen Kadıköy, 26 sıra numaralı projede ‘Konservatuvar üst katlarda korunacaktır’ ifadesi olduğu halde projede bundan bahsedilmiyor. Projenin sosyal medya hesaplarında ‘Uygulanacak proje, kurul onaylı, 2017 tarihli Cengiz Bozkurt Mimarlık (CBA) tasarımıdır’ denilmesi ise bu konuda karışıklığa neden oluyor. Proje ile ilgili ‘Cengiz Bozkurt Mimarlık’ internet sitesinde İÜDK hakkında bilgi verilmezken ‘Haldun Taner Sahnesi’nin seyirci sayısının, fuaye ve sirkülasyon alanlarının, sanatçılar ve idareye ait mekânların artırılacağı bilgisi yer alıyor. İÜDK Öğrenci İnisiyatifi, Kadıköy’ün simgesi olan konservatuvarın taşınmasına karşı olduklarını belirterek restorasyon sonrası aynı tarihi binada eğitime devam etmek istediklerini yineliyor ve “İBB iletişim platformları üzerinden ulaşmaya çalıştık ama yanıt alamıyoruz” diyorlar.  Muammer ELVEREN

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Kocaeli milletvekili Tahsin Tarhan’ın son dönemde uyuşturucu kaçakçılığı ve uyuşturucu kullanımı ile ilgili artan haberlere dikkat çekerek, TBMM’de sorunların kapsamlı bir şekilde belirlenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiğini...

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un akaryakıttaki ÖTV zammıyla vatandaşın yıllık en az 21,6 milyar TL fazladan ÖTV ödeyeceğini açıkladığını...

KİTAPLAR

SAFFET Emre Tonguç ‘Bursa Hakkında Her Şey’ (Alfa), Aşkım Kapışmak ‘Merdümgiriz’ (Nemesis), Can Coşkun ‘Af Talebi’ (Siyah Beyaz), Bekir Fahri İdiz ‘Jönler’ (Kopernik), Ekrem Alican ‘Günlükler’ (Yapı Kredi), Ruken Ataman ‘Shakespeare Bana Ne Dedi?’ (Nemesis), Celil Sadık ‘Batı Resminde Aşk ve Bazı Küçük Felaketler’ (Epsilon), Doç. Dr. Özge Erdoğan ve Prof. Dr. Tolga Erdoğan ‘İyi ki Anneyim İyi ki Babayım’ (Nemesis).

 

Yazarın Tüm Yazıları