Siyasetçi ve seçmenin rehberi (1) | Ne seçimi yapılacak

Halkın istek ve iradesini yansıtması bakımından ‘seçim’ büyük ve yaşamsal önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Ancak klasik yöntemlerle yapılan seçimlerde kullanılan malzeme ve araç altyapısına baktığımız zaman karşımıza, insanı şaşkınlık ve hayrete sürükleyecek bir başka tablo çıkmaktadır. Büyük olasılıkla, sandığa giderken, kimi seçeceğimizi bilmediğimiz gibi ne seçimi yapıldığını da bilmiyor olacağız.

31 Mart 2024 tarihinde ‘Büyükşehir, İl ve İlçe Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Encümeni Üyeleri, İl genel Meclisi üyeleri, Muhtar ve İhtiyar Heyeti’ seçimleri yapılacaktır.

SAYISAL BAKIMDAN

Seçimi yapılacak olan yerlerin sayılarına baktığımız zaman görünen tablo şudur. Büyükşehir belediyesi 30, il belediyesi 51, büyükşehir ilçe belediyesi 519, ilçe belediyesi 403, belde belediyesi 390 olmak üzere toplam belediye sayısı 1393’tür. Bu yerlere belediye başkanı, belediye meclis üyeleri seçilecektir. Türkiye’de il sayısı 81, ilçe sayısı 922, mahalle sayısı 32 bin 245, köy sayısı 18 bin 263 ve bağlı olan yer sayısı 23 bin 810’dur. Bu yerlere de il ve ilçe genel meclis üyeleri, muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri seçilecektir.

SEÇİM TABLOSU

Haberin Devamı

Yani görüldüğü kadarı ile seçime katılacak olan yerler, adaylar, makamlar da oldukça kalabalık ve karışık bir görünüm arz etmektedir. Seçimi yapılacak olan yüzlerce büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlığı ile binlerce belediye meclis üyeleri, il ve ilçe genel meclis ve encümen üyeleri, muhtar ve ihtiyar heyetine aday olan kişilerin sayıları on binleri bulmaktadır. Bu kalabalık ve karışıklığın bir sonucu olarak seçim sonuçları tam anlamı ile tatmin edici ve kamuoyunu yansıtıcı olmayabileceği gibi, para ve milli kaynakların sarf mahalleri de yükseklik ve karışıklık göstermektedir.

OY PUSULASI

Yerel seçime katılacak olan siyasi parti sayısı, şimdiye kadar görülmemiş bir sayıya ulaşarak 35 olmuştur. Yani oy pusulasında 35 siyasi partinin adayları yer alacaktır. Genel seçimlerde, seçime katılan aday sayısı bu kadar çok olmamasına rağmen, oy pusulasının boyu 1 metreyi geçmişti. Şimdi çok daha karmaşık ve uzun olması, 2 metreyi bulması bekleniyor. Av. Ahmet Erdem AKYÜZ

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Müzisyen insanın evine götürdüğü ekmek tatlıdır. Çünkü müzisyenler insanların haklarını değil sevdiği şarkıları çalar!”  (Anonim)

BALKAN FACİASINI UNUTMA

Kışlaya ve camiye siyaset girmez. Girerse ne olur? Balkan faciası olur. Selanik, Manastır, Üsküp’ü ordu tek kurşun atmadan teslim eder, İzmir’i de tek kurşun atmadan teslim eder. 622 yıllık Osmanlı devleti çöker ve dağılır. Osmanlı başkenti işgal edilir. Padişah, İngiltere’ye sığınmak zorunda kalır. Türbeler işgalcilerin ayakları altında kalır. O imam camide ezan okuyamaz. Ezan susar, bayrak iner. Anladınız mı ne olduğunu? Ordu ve cami siyasete karışırsa devlet yıkılır, yaşayacağın ne yurt kalır, ne de vatan!

Haberin Devamı

Dr. Naim BABÜROĞLU

KADINLAR İZLEMELİ

Bilimin Işığında Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı panelleri ‘Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılına Girerken Akademide Kadınlar’ konulu panelle seriye devam ediyor. Bilim Akademisi Başkanı Canan Atılgan’ın moderatör olacağı panelin konukları Sabancı Üniversitesi’nden Ayşe Gül Altınay, Özyeğin Üniversitesi’nden Berna Zengin Arslan ve Hacettepe Üniversitesi’nden Zehra Taşkın. Cumhuriyet’in ilk yüzyılından günümüze akademide kadınların durumunun konuşulacağı etkinlik 15 Mart saat 18.30’da Beyoğlu Yapı Kredi Kültür ve Sanat Merkezi Loca katında gerçekleşecektir.

BATMAN’IN 41 YILLIK TARİHİ

Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, 41’inci yayın yılına ‘merhaba’ dedi. 83 yıllık petrol şehri Batman’da bu sürecin yarısına tanıklık yapan Batman Çağdaş’ın ‘Kentin sesi, gözü ve kulağı’ olduğunu söyleyen Batman Çağdaş Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, “Batman Çağdaş, bir yerde ‘kara altın’ın başkentinin 41 yıllık tarihidir. Çağdaş, web sayfası ve YouTube’ kanalında da dünyanın dört bir yanından ilgiyle takip edilen ender gazetelerinden biridir. ‘Batman’ın Belleği’ sergisini de izleyiniz” diyor.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

8600 YILLIK EKMEK

-ÇATALHÖYÜK’te dünyada kentleşmenin ilk örneklerinden olan bölgede bu kez 8600 yıllık ‘ekmek’ bulundu. Kazı Heyeti Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan’a göre ortaya çıkarılan fırın yapısında bulunan ekmek kalıntısı şu an itibariyle ‘dünyanın en eski ekmeği’.

-İSTANBUL Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81 arttı. Buna göre İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 55 bin 321 liraya çıktı. Geçen aya göre 2 bin 263 liralık artış var.

-GÜLEN Hareketi; gayri ahlaki ve gayri hukuki yönden mafyatik, gizlilik yönünden ise; masonik bir yapıda dedik. İnanmadınız. Şimdi gördünüz mü?         Hasan YILMAZ

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

DESTEKLER PEŞİN VE NAKİT OLMALI

- CHP Adana milletvekili Ayhan Barut’un, çiftçilerin banka kartlarına sadece gübre-mazot alımında kullanılması şartıyla yatırılan gübre ve mazot desteği ödemelerine tepki gösterdiğini ve ‘bu desteklerin devede kulak bile olmadığını’ belirterek çözümün desteklemenin peşin olarak ödemek ve nakit olarak vermekten geçtiğini söylediğini...

- İZMİR Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın, seçim çalışmalarına Karadeniz’den başlayıp Sinop, Samsun ve Kastamonu’da “Halkçı belediyeciliğin adını ülkemizin her yanına yazmaya kararlıyız” dediğini...

- BTP lideri Hüseyin Baş’ın, Kahramanmaraş’ta yaptığı konuşmada, “Binalar yapılırken, o binaların o şekilde yapılmasını uygun gören hükümet sorumlu değil miydi?” diye sorduğunu...

- AYDIN milletvekili Süleyman Bülbül’ün, Aydın-Denizli otoyolu inşaatında çalışan 100’den fazla işçinin maaşlarını alamadıkları sebebiyle işi durdurup yolu kapattıklarını bildirdiğini...

Yazarın Tüm Yazıları