Sınıfları havalandırmak çare değil

TOBB İklimlendirme Meclisi 240 sayfalık sınıflardaki hava kirliliği kitabı yayınladı

Haberin Devamı

OKULLARIN çeşitli sorunlarla yeni eğitim ve öğretim yılına başladığı şu günlerde pek de üstünde durulmayan iç mekan hava kirliliği ve bunun sağlık üzerine etkilerini araştıran bir kitap Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yayınlandı. ‘Okullarda İç Hava Kirliliği, Sağlık Etkileri ve Sınır Değerler’ adıyla yayınlanan kitap, TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi İç Hava Kalitesi Komitesi ile Okullarda İç Hava Kalitesi Limit Değerler Çalışma Grubu öncülüğünde hazırlandı. Kitapta, hava kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde ve sanayi bölgelerinde başta okullar olmak üzere iç mekanların havalandırılmasının çözüm olmadığı belirtilerek bu konuda en etkili çözümün mekanik havalandırma tesisatı olduğu belirtildi.

Kitabın karbondioksit, karbonmonoksit, azot dioksit, ozon ve radon ile ilgili bölümleri Prof. Dr. Macit Toksoy ve Prof. Dr. Sait Cemil Sofuoğlu tarafından yazıldı. Kitapta Doç. Dr. Akif Arı, Dr. Yetkin Dumanoğlu, Doç. Dr. Mihriban Civan, Prof. Dr. Borcu Onat, Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin ve Prof. Dr. Gülen Güllü’nün çeşitli konularda yazıları yer alıyor.

Haberin Devamı

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu bu kitabı yayınlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek “İç hava kirliliği ve sağlık açısından etkilerinin değerlendirilmesi ve ülkemizde uygulanmak üzere sınır değer önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Salih Zeki Poyraz ise ön sözde “Antik çağlardan günümüze kadar; hava kalitesi konusu, şehirlerin kurulmasında, yapıların planlanmasında ve konumlandırılmasında önemli bir başlık olarak mimarların ve mühendislerin gündeminde olmuş ve hatta milattan önce yaşamış olan Romalı mimar Vitrivius ‘Mimarlar Üzerine 10 Kitap’ adlı eserinde bir kentin sakinlerinin yıllarca süren hastalıktan sonra kentin yöneticilerine dilekçe vererek kentlerinin daha sağlıklı bir yere taşınmasını istediklerini ve kentin taşındığını yazmıştır” diye yazdı. Poyraz yazısının devamında “Endüstri döneminin başlamasıyla çok hızlı artan dış hava kirliliği ve özellikle dış hava kirliliğinden birkaç kat daha fazla artan iç hava kirliliği, günümüzün küresel sorunlarından biri olmuştur” diye belirtti.

Haberin Devamı

Kitabın son bölümünde ise “Okullarda iç hava kirletici konsantrasyonlarının belirlenen sınır değerler dahilinde tutulabilmesi için ilk akla gelmesi gereken ve en etkili çözümün mekanik havalandırma tesisatı tasarlanarak kurulması olduğu tüm dünyada bilinmekte ve uygulanmaktadır” denilerek şu anlatıma yer verildi:

KANSERE YOL!..

“Ne var ki, halkın çoğunluğu büyük şehir merkezlerinde yaşamaktadır. Buralarda hava kirliliği sanayi bölgelerindekiler ile yarışan düzeylerde olup kaynak şiddeti şehirlerde daha güçlü bazı kirleticiler için daha da yüksek olabilmektedir. Hatta, kentsel hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir kanserojen olarak nitelendirilmektedir. Dolayısıyla havalandırma, kentsel alan ve sanayi bölgeleri gibi dış havanın kirli olduğu yerlerdeki okullarda tüm kirleticiler için topyekün bir çare olmayacağından ek tedbirler gerektirecektir. Yani havalandırma tesisatının dış havayı içeriye vermeden önce arıtacağı süreçleri içermesi gerekecektir”...

Haberin Devamı

EMEKLİNİN KAFASI KARIŞIK

EMEKLİYE ekimde ara zam yapılacak mı yapılmayacak mı, Cumhuriyet’in 100. yıl ikramiyesi ödenecek mi ödenmeyecek mi, belirsiz. Bu nedenle bakanların ve AKP’li yöneticilerin çelişkili açıklamaları kafaları karıştırıyor. Bakan Vedat Işıkhan’ın, ekim ayında Meclis açılır açılmaz tüm emekli aylıklarının iyileştirilmesine yönelik düzenleme yapılacağını söylemesi beklentileri ‘heyecan boyutu’na getiriyor. Ama Maliye Bakanı Mehmet Şimşek emekliden anlayış ve sabır istiyor. Şimşek’in başka mesajlarına göre, ekimde en düşük aylığa ara zam yapılacak, üzerindeki aylıklar kapsam dışı bırakılacak.

Emeklilere yazık; insan eline geçecek parayı şimdiden bilmek istiyor, bütçe yapmak istiyor. Şükrü KARAMAN

Haberin Devamı

91. DİL BAYRAMI KUTLANIYOR

DİL Bayramı’nın 91. yıldönümü kutlamaları 26 Eylül Salı 14.00’te Anıtkabir’de Mustafa Kemal Atatürk’e saygı sunumuyla başlayacak. 17.00’de Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak etkinliklere Ali Nihat Yavşan, Sevgi Özel, Alper Taşdelen, (Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödüllerinin İmren Erşen, Hacer Foggo, İoanna Kuçuradi ve Zafer Temoçin’e sunumu), İlhan Taşçı, Ünsal Ünlü, Korkmaz Alemdar ve Sunay Akın da katılacak.

GÜNÜN SÖZÜ

“Yararlı olanı yapmak, cesur olanı söylemek, güzel olanı düşünmek, bu insanın hayatına yeter.”  TS Eliot

 TEMİZLİĞİN FELSEFESİ NEDİR

MARMARAEREĞLİSİ’nden çevre aktivisti Özgür Aksun’dan şu notu aldık:“LET’S Do It Türkiye, Tekirdağ İl Temsilcisi Cansu Küp’ün anlatımıyla, 2008 yılında küçük bir Baltık ülkesi olan Estonya’da gerçekleştirilen ‘Let’s Do It’ adlı halk hareketinden gelişti. Let’s Do İt Türkiye olarak Dünya Temizlik Günü ile birlikte ülkemizde 81 ilde farkındalık oluşturmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya Temizlik Günü her yıl Eylül ayının 3. cumartesi günü kutlanmaktadır. O günde de Sultanköy Plajı’nda 16 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile düzenlenen etkinlikte  gönüllülerle bir araya gelerek topladığımız atıkları, geri dönüşüme kazandırıyoruz. Toplumda farkındalık yaratmak için de büyük bir fırsat elimizde oluyor. Çevre sorunlarının ciddiyeti hakkında bilinçlendirme yapmak, başkalarını da çevre konusunda duyarlı hale getirmek için önemli bir atım atıyoruz. Hedefimiz bir gün değil, her gün temizlik felsefesini insanlara aşılamak.”

Haberin Devamı

CHP KULİSLERİNDE KONUŞULANLAR

HURŞİT GÜNEŞ DE NİYETLİ

- PROF. Dr. Hurşit Güneş’in geçmiş bir dönemde olduğu gibi CHP’den Genel Başkanlığa aday olmasının beklendiği konuşuluyor. Güneş, Prof. Dr. Örsan Öymen’den sonra ikinci akademisyen aday adayı olacak.

- GENEL başkan adaylarından eski milletvekili İlhan Cihaner, Konya’da, ‘değişim’ çağrısında bulunanları eleştirerek, “Bu arkadaşlar bir dönem parti politikalarını belirlediler” diye tepki gösterdi.

- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tohum dağıtma töreninde “Ben ne olacağım diyen değil, milletimiz ne olacak diyen anlayış kazansın istiyorum” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU’NU ‘ÖNSEÇİM’ KARARI KURTARIR

KILIÇDAROĞLU zaman zaman tüzükten şikâyet etti “Üyelik meselesini değiştireceğiz” dedi. Bu biraz da ‘cambaza bak’ demek gibi... Ne diyor; “Seçimli kurultay yapacağız, iki-üç hafta sonra da tüzük kurultayı yapacağız.”

Tüzük yönetim aracıdır, şeklidir; esas olan programdır. Programın tüzükle bir ilgisi yoktur. Konuştuğumuz partililer, kurultay yapmalıdır ve ön seçim kararı çıkmalıdır, görüşünü savunuyorlar. Bu bakımdan K.K. yüreklice korkmadan-çekinmeden “Buyurun araziye” demeli, her delege özgür iradesini kullanmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları