Seçimin bilinmeyenleri (2)

Belediye başkanlarının maaşları 54.9 -176.7 bin TL arasında, muhtarlar 17 bin TL alacak

Haberin Devamı

Avukat Ahmet Erdem Akyüz’ün yerel seçimlerle ilgili ‘Siyasetçi ve Seçmenin Rehberi’ başlıklı dünkü yazımıza devam ediyoruz. ‘Sandık sayısı’ ara başlığı ile son bölüme yer veriyoruz.

YSK verilerine göre bir sandıkta 350 seçmen oy kullanacak. Seçmen sayısına göre hesap edildiği zaman Türkiye genelinde yapılacak olan seçim için 200 bin sandık kullanılması zorunlu. Belediye başkanları için ayrı bir sandık kullanılması ve başkaca ek sandık kullanılmaması halinde ‘en az 400 bin sandık’ gerekli.

Her seçim, sandık kurulunda bir adet seçim mührü ve asgari 2 adetten toplam 400 bin ‘Evet’ mührünün yani toplamda 600 bin adet mührün, aynı sayıda mühür mürekkebi ve ıstampanın yanında kalem, imza cetveli, imza listesi kâğıdı ve oy pusulalarının içine konulacağı milyonlarca zarf, taşıma çuvalı ve akıl almaz giderleri zorunlu olarak yer alacaktır. 

GÖREVLİLER

Haberin Devamı

Sandık kurullarında görev alacak kişilere ödenecek gündelik ve harcamalar, sandık kurulu başkan ve üyeleri, diğer görevlilere verdikleri ağır mesai nedeniyle ödenecek ücretler ayrı bir ödeme kaynağı.

Oy pusulalarının, malzemelerinin ve tutanakların seçim bölgelerine, sandıklara nakli, seçim sonucunda yurtiçinden ve yurtdışından tekrar nakliyesi ve güvenli olarak korunması ayrı bir sorun ve gider konusunu oluşturacak.

ÜCRET, MAAŞ VE ÖDENTİLER

Geçen dönemde nüfusu 2 milyondan fazla olan belediyelerde ‘belediye başkanlarına’ verilecek maaş 176 bin 735 lira olarak belirlenirken, en düşük belediye başkan maaşı 54 bin 996 lira oldu.

‘Belediye başkanı yanında, il ve ilçe belediye meclisi ve encümeni üyelerine’ ödenecek maaşlar, her gün için hakkı huzur ödemeleri ve meclis ile komisyon toplantı saatlerine göre hesap edilerek ödenecek, memur maaş zamlarına bağlı olarak 6 ayda bir artırılacak.

‘Muhtarlara’ verilecek maaş ise 17 bin TL olacak.

Emekli olan muhtarların, emekli maaşları kesilmeyecek, emekli olmayanlar için de İçişleri Bakanlığı’nca sosyal güvenlik primleri yatırılacak ve muhtarlık süreleri emekliliklerine sayılacak. Ayrıca muhtarlık çalışma yeri ve giderleri kamu tarafından karşılanmakta. 

SEÇİM SİSTEMİ

Haberin Devamı

Seçimler konusunda bir diğer bilinmesi gereken şey de oy ve seçim sonuçlarının yansıdığı ve kaydedildiği teknik sistemdir. Bu teknolojinin kısa adı ‘SEÇSİS’ yani bizim bildiğimiz şekli ile ‘Bilgisayar Destekli Seçim Sistemi’ olup; ancak bu sözcüğün asıl açılımının ‘Sun Election Control Sistem’ olduğu ve yabancı bir gurup tarafından yapıldığıdır. Av. Ahmet Erdem AKYÜZ

DÜN GAZİANTEP, BUGÜN HATAY’DA SOSYAL ZİNCİR HAREKETİ

‘DEPREMZEDE DOSTU’ SATIN ALMA

Dün Gaziantep’teydik, bugün de Hatay’a geçiyoruz. ‘Güvenilir Ürün Platformu; Üreten Yöre Üreten Türkiye’ ve ‘Innovation for Development (I4D) Sosyal Zincir Projesi’nin birlikte çıktıkları yolculuk için buradayız. Bu yolculuk yerel üreticilerle, yerel kooperatiflerle, yerel girişimcilerle, küresel ve ulusal ölçekli satın alma gruplarını buluşturuyor veya bir araya getiriyor. Bunun yeni dünyada adı ‘Sosyal Satın Alma’ olarak geçiyor. Diyeceksiniz ki nedir bu Sosyal Satın Alma? Kamu, özel sektör ve sivil toplumda yapılan satın almaların toplumsal cinsiyete duyarlı, genç dostu, afetzede üretici dostu yapılması. Yani kamuya, özel sektöre ve sivil toplum sektörüne bölgedeki girişimcinin, yaratıcı genç insanın üretimine ‘saygı duy, ürettiğini al ve sat’ diyor!

Haberin Devamı

Bu oluşum ilk etapta deprem bölgesine gitmeyi hedeflemiş. Çünkü hem morali düzeltecekler hem de bölgesel ve yerel kalkınmaya destek olacaklar.

O yüzden önce Kahramanmaraş’a, sonra Adıyaman’da gitmişler...

Bölgenin kadınları, kooperatifleri ve girişimcileri, karşılaştığımızda yaptıkları ürünleri sunarken, inanılmaz heyecanlanıyorlar. Üretim yapabilmek, ölçeği yakalamak, standartları tutturmak ve sürdürülebilir olmak için kırk takla atıyorlar sanki.

Kadınlara güveniyoruz...

Onların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!

GÜNÜN SÖZÜ

“Ahlaki değerlerin bu denli ayaklar altına alındığı bir süreç Cumhuriyet döneminde hiç yaşanmadı. İlk kez yaşanıyor.” Kemal KILIÇDAROĞLU

Haberin Devamı

BAKAN, HAZİNE’YE KİMLERİ DAVET ETTİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeniden aday, morali yüksek, 3’üncü kez kazanacağı konusunda iddialı. Aday çok, şu anda adaylara bakmıyor, işini yapıyor.

Büyükşehir’in işlettiği Mutfak Sanatları Merkezi’nde yemek yerken, Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte içeriye girdi. Bakan Şimşek yemek yiyeceği masaya doğru yürürken, hemen önüne geçti ve bizim yemek yediğimiz yerde hepimizi Bakan’a takdim etti. Masada siyaset yoktu, belediyenin ürettiği ürünler değerlendiriliyordu. Bakan’ın yüzü gülüyordu, biz selam verince sıcak bir sohbet oldu aramızda. Biz soru sorunca, “Bu sorularınızı bakanlıkta konuşalım, ben size anlatayım” dedi. Bu fırsat kaçar mı, beni ve Meliha Okur’u Ankara’ya davet etti.

Haberin Devamı

Hazine’ye gidip brifing alacağız. Enflasyon düşecek mi, faiz inecek mi, çıkacak mı, kredi kartları ile ilgili sert frene basılacak mı, anlayacağız.

Bakan Şimşek, Meliha Okur’a “Ekip olarak gelin hep birlikte konuşalım” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları