‘Sağlık için zeytinyağı’

Çanakkale’de, Türkiye’nin önemli zeytinyağı uzmanlarından sayılan A. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Uluslararası Zeytin Konseyi, Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ile tanıştık. Eşi de, merkezi İzmir’de olan Zeytinyağı Konseyi Başkanı Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, kaliteyi ön plana alıp, doğru zeytinyağının nasıl üretildiği konusunda çalışmalar yapıyor.

Haberin Devamı

Zeytinyağını iki biliminsanından dinledik; Doç. Özkaya, bize çorba kaşığı ile ‘en mükemmel’ zeytinyağından ikram etti. “Genzimizi fena yaktı” deyince, “İşte esas zeytinyağı budur” karşılığını verdi.

En başta, zeytinyağında üretimden ihracata kadar yeni bir yaklaşım modeli ortaya çıkmış. Sorumuz buydu:

Dünyada yaklaşık 200 milyon ton bitkisel yağ üretilirken bunun yaklaşık 3 milyon tonu zeytinyağıdır. Dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 95’ini, tüketiminin ise yaklaşık yüzde 75’ini İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus, Türkiye, Suriye, Fas, Cezayir ve Portekiz üretiyor. Bu ülkelerin toplam nüfusu yaklaşık 500 milyondur. Dünyada dış ticarete konu olan zeytinyağı miktarı üretimin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor.

Peki Türkiye’deki rakamlar nedir?

Haberin Devamı

Türkiye’nin bitkisel yağ ihtiyacı yaklaşık 2,5 ton; zeytinyağı üretim miktarı ise yaklaşık 200 bin tondur. Ancak bunun yaklaşık 160 bin tonunu tüketiyor, geri kalanını ihraç ediyoruz.

Üretim ve ihracat dersek?

Zeytin meyvesi içindeki, sağlık bileşenleri olarak da adlandırılan, minör bileşenlerinin önemi ve bu kadar değerli olduğu bundan 15-20 yıl öncesine kadar dünyada tam olarak bilinmiyordu.

Zeytin meyvesinin içindeki sağlık bileşenlerin zeytinyağı içine aktarılması durumunda buna ‘Polifenolü Yüksek Naturel Sızma Zeytinyağı (= High Polyphenol-Extra Virgin Olive Oil)’ deniyor.

TAKVİYE EDİCİ GIDA!

Peki sağlık açısından öğreneceğimiz şeyler neler?

Bahçeden şişeye kadar tedarik zincirinin tüm aşamalarında özenle üretilen ve ülkemizin yerel çeşitlerinden elde edilen zeytinyağındaki sağlık bileşenleri, birçok hastalığa takviye edici gıda olarak hizmet edebilecektir. Ayrıca koruyucu tıp ilkeleri göz önüne alındığında, sağlıklı insanlarda yaşam kalitesini yükselten etkiler ortaya çıkacaktır. Bu yüzden ihracat pazarlarının seçiminde sağlıklı yaşam ilkesini ön plana alan ülkelerin seçilmesi önem taşıyor artık.

Doç. Dr. Özkaya’ya “Akıllı ihracat yapabilmekle ne kazanırız?” diye sorduk, “Bizce sonuç şudur” diyerek verileri aktardı:

2 MİLYARLIK İHRACAT

Haberin Devamı

“Sağlık amaçlı üretilen zeytinyağları ülkemizde en az 100 TL’ye, yurtdışında ise 100 Euro’ya alıcı buluyor.

Türkiye, üretmiş olduğu yaklaşık 200 bin ton zeytinyağının sadece yüzde 10’unu bu şekilde üretip 250 mililitrelik cam şişelerden oluşan özel bir ambalajda tanesi 25 Euro’ya ihraç etmiş olsa, elde edeceği gelir yaklaşık 2 milyar Euro etmektedir.

Hem yüzde 100 yerli, hem de yöresel zeytin çeşitlerin ekonomiye kazandırılmasıyla elde edilmiş olması 2 milyar Euro ihracat gelirini çok değerli kılmaktadır.

Bu amaçla devletin desteğiyle zeytinyağında Türkiye imajı olarak ‘Sağlık İçin Zeytinyağı’ sloganını kullanarak yurtdışında tanıtım ve satışlar yapmalıyız.”

Haberin Devamı

‘ŞARAP VE ZEYTİNYAĞI EL ELE’

ÇANAKKALE 18 Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz, Troya Festivali’nde özetle şu konuşmayı yaptı:

“Üretiminden tadımına kadar hızla gelişen zeytinyağı turizmi alanında bir düzenlemeye gidilmesi bekleniyor. İtalya’da asırlık zeytin ağaçları, mutfağı, tarihi dokusu ve peyzajıyla zeytin ve şarap turistinin doğal rotası ortaya çıkarılıyor. Bu nedenle zeytinyağı kültürü hakkında daha iyi bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Zeytinyağı turizmi tüm dünyada çok hızlı gelişiyor!”

Zeytinyağı rotası kullanılmaya başlarken, şarap rotasının adını ‘lezzet’ turuna çevirmek gerekir mi?

TBB’NİN AKP’YE KIZGINLIĞI

TEKİRDAĞ Büyükşehir BB Kadir Albayrak, “Kumbağ-Barbaros ile Malkara bağlantı yolunun tamamlanması (2014’de Karayolları’na 15 milyon ödeme yapmıştık) için iktidar partisinin milletvekilleri Prof. Dr. Mustafa Şentop, Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül ve AKP örgütüne projenin bitirilmesi için çağrıda bulunmuştuk. Aradan beş ay geçmesine karşın, Yel’in yolun ağustos 2021’de bitirileceği sözüne karşın Karayolları hiçbir çalışma yapmadığından çağrımızı niteliyoruz” dediğini belirterek “Ya 2014 yılında TBB olarak verdiğimiz desteği yasal faizi ile birlikte iade edin, ya da yolu tamamlayın” dedi.

Haberin Devamı

YALNIZLAŞTIRILAN ANKARA

CUMHURİYET kenti Ankara, başkent oluşunun 98. yıldönümünü buruk kutluyor. Atatürk’ün Milli Mücadele’yi yönettiği, birçok önemli kararlar aldığı Ankara, Millet Meclisi’nin 13 Ekim 1923 tarihindeki oturumunda Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olarak ilan edildi.

Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı, bir zamanlar kültürün de başkenti olan ‘Güzel Ankara’ son yıllardaki karar ve uygulamalarla, kamu kurumlarının taşınması ile gittikçe yalnızlığa itiliyor, adeta kendi kabuğuna çekiliyor. Resmi kurumlar taşınsa, yalnızlaştırılsa bile dara düşenin yanındaki Ankara’yı Ulu Önder Atatürk’ün emaneti olarak her zaman sevip korumak, ekonomisine katkı yapmak tüm yurttaşların, Ankaralının görevi olacaktır. Yıllar önce yurdun dört bir yanından gelerek Ankara’ya yerleşen, Ankaralı kimliğine kavuşan yüz binlerce yurttaş, sorumluluğunun bilinci ile başkentine sahip çıkıyor, onu gözbebeği gibi koruyor. Şükrü KARAMAN

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’in, “Tarım Kredi Marketleri’ndeki bazı ürünlerin zincir marketlerde daha ucuz olduğunun ortaya çıkması üzerine konuyla ilgili Tarım Bakanlığı’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdiğini ve “Devletin işi manavcılık değil. Bu marketlerin fiyatları iktidar değişince düşecek” dediğini...

ADD Genel Merkezi’nin, “Ankara’nın başkent ilan edilmesinin 98. yılında, Ankara’nın ilelebet Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başkenti olarak kalacağını ilan ediyoruz” açıklamasını yaptığını...

MESAJ PANOSU

TRT 1’de Letonya marşı çalındıktan sonra İstiklal Marşı’mıza gelmişti sıra. Fakat tam da o sırada, değeri yoktu milli marşın! TRT’ye, yurttaşların elektrik faturalarından kesilen paralar da mı yetmiyor yoksa!

Stefan Kuntz yönetiminde umutları yeniden yeşerten Milli Takımımızın gelecek maçlarında milli marşın reklam parasına feda edilmeyeceğini umalım. Yaşar ALTINTARTI

Yazarın Tüm Yazıları