Sabri Ergül, Kemal Kılıçdaroğlu’na soruyor: Kendi gerçeğinizi gördünüz mü?

CHP 38. Kurultayı’nda ’Değişim Grubu’ lehine en etkileyici konuşmaları yapan İzmir eski  Milletvekili Av. Sabri Ergül, Kılıçdaroğlu’na diyor ki:

Haberin Devamı

1) Anımsar mısınız bilemem; 22 Mayıs 2010’da Genel Başkan seçildiğinizin haftasında sizden randevu istemiş, siz de beni aynı gün kabul etmiştiniz. Sizden önceki genel başkanın parti içindeki antidemokratik uygulamalarına karşı verdiğim hukuki mücadele nedeniyle beni kutlamıştınız. “Partiyi büyütür iseniz bütün kurullar size uyar ve sizi desteklerim” demiştim. Size bir de tavsiyede bulunmuş; “Efendim, ilkokulda okur iken aldığımız karne veya şahadetname (diploma) elinizde köy kahvesinin önünden geçerken, kahvehanede oturan büyükler size hiç ‘Türkçeniz kaç’, ‘Hayat bilgisi notunuz kaç’ diye sordular mı? Sormazlar. Size de ‘Hep aritmetiğin, hesabın kaç’ diye sormadılar mı? 13 yıldır sizin konuşmalarınızı izleyen kıdemli bir CHP üyesiyim. Türkiye’ye ait ekonomik, mali, finansal bir parametreyi kâğıda bakmadan ezbere söylediğinizi hiç görmedim.

Haberin Devamı

2) Büyük İnönü’den bizzat işittiğim bir sözü şöyleydi: “İnsanları bir de kudret sahibi olduklarında görünüz.” Sayın Kılıçdaroğlu, siz kudret sahibi can olarak ehlibeyt felsefesi izindeki canlar için hiçbir şey yapmadınız, sorunlarıyla hiç ilgilenmediniz. Yüce Atatürk’ün, büyük İnönü’nün, halkçı Ecevit’in CHP Genel Başkanlığı makamını 14 yıla yakın işgal ettiniz. Meydan savaşları kazanan, cephe komutanlığı ve Lozan’dan gelen çok partili yaşamda CHP’yi halkın oyu ile iki kez iktidar yapan liderlerimizin halefi olma onurunu, gururunu yaşadınız. Fakat kudret sahibi olarak kötü bir sınav verdiniz! 22 Mayıs 2010 tarihinde ‘demokratik bir tüzük yapma’ sözü verdiğiniz halde daha da antidemokratik duruma getirdiniz.

Yine söz verdiğiniz halde partide ön seçimi her yerde kaldırdınız.

3) Tüzük, program, kural tanımadan, danışmanlarınızdan yeni kurullar ihdas ederek CHP için, Türkiye için en yaşamsal konulardaki kararları ‘tek adam’ olarak aldınız. MYK üyelerini kapı kulunuz gibi kullandınız. PM üyelerini, belediye başkanlarını, doğruları söyleyen, yazan herkesi, yazar, gazeteci, akademisyenleri suçladınız, ‘karşı partilerden para alan gazeteciler’ diye yaftaladınız, gerçekleri görenlerin ‘sözlerini kesmediniz’ ama ‘partiden biletlerini kestiniz’.

Haberin Devamı

4) Kurultayı açık ara farkla kaybettiniz, artık genel başkan değilsiniz! Kendi gerçeğinizi görünüz! Genel Merkez’de size her gün pembe basın bülteni çıkaran, etkili ve yetkili kıldığınız danışmanlarınızı artık lütfen dinlemeyiniz. CHP’nin yeni yönetimine muhalefet etmek için gölge CHP Genel Merkezi oluşturmuş olmanıza ilişkin görüşlerimi geçmişte benzer olayları yaşamış kıdemli bir partili olarak yarın açıklayacağım.

Seçimlerde yenildiğimizin anlaşıldığı gece “Ben buradayım, mücadeleye devam” videonuzu seyrettiğimiz andan itibaren sizi tanıyan bizler, genel başkanlığı bırakmayacağınızı anlamıştık.

Bırakmadınız, direndiniz ama yüce kurultay bıraktırmayı bildi! Ben de kıdemli bir CHP’li olarak hizmetleriniz için size teşekkür ederim. Seçimlerin üzerinden 6 aya yakın zaman geçti, bir de olağan kurultay yapıldı fakat daha hâlâ (size sorulan sorulara cevap vermediniz, yazmadınız) açıklanması gereken olaylar var. Size 6 aydır soruluyor, “CHP başka partilere benzemez, öyle şeyler CHP’de olmaz, bizim geleneklerimiz köklüdür” yollu hep aynı ve benzer şeyler söylüyorsunuz.

Haberin Devamı

YARIN: Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’in 500 metre batısında gölge genel merkez ofisi açtı. Yeni yönetime muhalefet edecek!

25 BİN YURTTAŞIN EKOKIRIM YASA TEKLİFİ BUGÜN MECLİS’E SUNULUYOR

İŞTE BİZİM ÇEVRE YASAMIZ

2 yıldır süren ‘Yurttaşın Ekokırım Yasa Teklifi’ çalışmalarımızda önemli bir aşamaya geldik. Ekokırımın yani ağır, geniş ölçekte ve telafisi mümkün olmayacak şekilde, gelecek kuşakları da etkileyen yasadışı ve kasıtlı eylemlerle doğa katlinin suç sayılabilmesi amacıyla daha önce demokrasimizde görülmemiş bir yurttaş inisiyatifi başlattık. Bugün aynı amaç yani ekokırımın ulusal ve uluslararası düzeyde suç olarak kabulü için çalışan 45 ülkenin gönüllü ve bağımsız aktivistlerinden oluşan bir ağın da parçasıyız. Toplumun tüm kesimlerinden getirdiğimiz bu ses kamuoyunda bulduğu yer oranında Meclis’te karşılık bulacaktır. Her geçen gün yaşam alanlarını yok eden aymazlık, yasalarda yer alan ekokırım suçu ile karşılaşmalıdır.

Haberin Devamı

Biz kimiz ve yaptığımız çalışmalar özetle neler?

  1. Türkiye’nin dört bir yanında, hemen her partiden katılım gösteren yaşam savunucuları olarak özellikle herhangi bir kurumun adını öne çıkarmadan, yurttaştan yurttaşa bir kampanya oluşturduk ve ihtiyaç duyduğumuz ekokırım yasa teklifini hazırladık. Biz halkız. Hesabımıza bakıldığında sokaktan, tek tek, halktan insanlarla iletişim kurarak imza topladığımızı görebilirsiniz.

https://www.instagram.com/ekokirimyasasi/

  1. Çalışmalarımız Marmara bir Ekokırım Suç Mahallidir diye başladı ve 1. Uluslararası Ekokırım Konferansı’na dönüştü. Bu konferansta milletvekileri, barolardan temsilciler, çevre avukatları, akademisyenler ve alanda mücadele veren aktivistler/yaşam savunucuları bir araya geldi.

25 BİN ISLAK İMZA

‘Ekokırım Yasa Teklifi’ için 72 bileşenle Türkiye’nin dört bir köşesinden 25 bin ıslak imza topladık. Kurduğumuz masalarda ekokırımın ne anlama geldiğini, insanların ve doğanın ödediği ağır bedelleri, doğanın hakları olduğunu ve mevcut yasaların ne bizi ne de doğayı korumaya yetmediğini anlattık.

Tek tek kişilerle sohbet ederek ve bilgi paylaşarak toplanan bu ıslak imzaları, bugün TBMM Başkanlığı’na ve Dilekçe Komisyonu’na sunmak üzere Ankara’ya yola çıkıyoruz.

İŞTE İSİMLER

Ekokırım Çalışma Grubu’nda yer alan isimler şöyle özetlenebilir:

Avukatlar Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal, Belçika parlamentosunun ekokırım yasasını nasıl kabul ettiğini anlatan Patricia Willocq, ekokırım yasa teklifinin nasıl hazırlandığını bize aktaran Rodrigo Lledo ile 70’i aşkın sivil toplum aktivisti. Yine Jojo Mehta, StopEcocide ekibinin neredeyse tamamı, anayasa ve hukuk profesörlerinden İbrahim Kaboğlu ve Kutluhan Bozkurt, barolardan ve milletvekillerinden Ali Şeker. Aktivist Oruç Karaçık’ın ‘Neden biz yurttaşlar olarak olması gereken yasa teklifini Meclis’e sunmayalım’ diye ortaya attığı öneri kabul edilerek çalışmalar başlamıştı. Çalışmalarımıza Prof. Nesrin Algan, Doç. Dr. Barış Erman ve Doç. Dr. Kutluhan Bozkurt’un katkıları doğrudan olmuştur.

Haberin Devamı

Çokça söylendiği gibi; zoru başarırız, imkânsız sadece zaman alır.

Ekokırım Çalışma Grubu

GÜNÜN SÖZÜ

EKOKIRIM NEDİR?

EKOKIRIM, Yunanca’daki ‘oikos’ yani ‘ev’ kelimesinin karşılığı olan yerleştirilen yer ve yaşam alanı anlamını karşılayan ‘eko’ ile ‘kırım’, yani yok etmek öldürmek, varlığını sistematik biçimde ortadan kaldırmak anlamlarının bir araya gelmesi ile oluşmuş bir sözcüktür.

BİLİYOR MUSUNUZ

- SARIYER Belediye Bakanı Şükrü Genç’in dün adaylığını açıkladığını, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in de bugün ilçe merkezinde 17.00’de bir basın toplantısı yapacağını...  

- BEŞİKTAŞ Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın adaylık başvurusunu yazılı vereceğini...

- TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediye Başkanlığı için eski milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve eski Saray Belediye Başkanı, eski milletvekili Erdoğan Kaplan’ın başvurularını yaptıklarını...

AŞIK VEYSEL’İN VEFATININ 50. YILI

Aşık geleneğinin en büyük temsilcilerinden halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu, vefatının 50. yılında Ataşehir Belediyesi’nin düzenleyeceği özel bir programla anılacak. 1 Aralık Cuma günü Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde ‘Yılı Âşık Veysel’i Anarak Bitiriyoruz’ ismiyle düzenlenecek anma programında konferans, resim sergisi ve konser olacak. 

Yazarın Tüm Yazıları