Ressamların yüzde 90’ı Karadenizli

Trabzon Araştırmalar Merkezi Vakfı’nın (TAMEV) ‘Yolu Trabzon’dan Geçen Sanatçılar III’ sergisi Beşiktaş Akatlar’da bulunan Mustafa Kemal Kültür Merkezi içerisinde yer alan Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde açıldı.

Haberin Devamı

Serginin açılış davetiyesinde TAMEV Başkanı Dr. Erdal Atalay ile Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Süleyman Saim Tekcan’ın adları yer alıyor.

Trabzon’da üç kuşaktır süregelen resim geleneğinin örneklerinde 160 sanatçının 272 eseri yer alıyor. Bazı sanatçıların isimleri şöyle: Bedri Rami Eyüboğlu, Orhan Peker, Mustafa Ayaz, Burhan Uygur, Süleyman Saim Tekcan, Salih Turan, Kayıhan Keskinoğlu, Yusuf Katipoğlu, Muzaffer Akyol, Alaettin Aksoy, Nedret Sekman, Gönül Nuhoğlu, Aydın Ayan, Ursula Selderman Katipoğlu.

Türkiye’de ilk kez bir sergide bu kadar sanatçının adı ve resimleri yer alıyor. Bunun nedenini sorduğumuzda, Trabzonlu gazeteci İdris Akyüz, “Türkiye’deki ressamların yüzde 80’inin Karadenizli, bunun da yüzde 90’ının Trabzonlu olduğunu” söyledi.

Haberin Devamı

Trabzonlu sanatçıları kutluyoruz.

GÜNÜN SÖZÜ

NÜFUSUMUZ 85 milyon. Diyanet’in 138 bin personeline karşılık, mesleği bırakanlar ve yurtdışına gidenlerden sonra sadece 107 bin hekimimiz kalmış durumda. Yorumu sizlere bırakıyorum.” Prof. Dr. Bengi BAŞER

TİP 3. İTTİFAK YOLUNDA MI?

SİYASETÇİ bir dostumuz “TİP’in toplantısını izledin mi?” diye sordu; “Haberimiz bile yoktu” dedim. “Solda bir şeyler oluyor” dedi. Haliç Kongre Merkezi’deki kongreyi (toplantıyı) o da izlememiş ama gidenlerden dinlemiş. Barış Akademisyenleri’nden KHK’lılar, EYT’liler ve Boğaziçi Üniversitesi kadrosuna kadar çok büyük kalabalık varmış. Selahattin Demirtaş mesaj göndermiş. CHP çiçek göndermiş. Arkadaşım dedi ki, “TİP bir dalga yakalamış olabilir, Türkiye 6’lı fotoğrafa sığmaz” demiş bir gazetecinin yazısına dayanarak. Kılıçdaroğlu’nun farklı görüşteki kesimleri bir araya toplama gayretini görmemek haksızlık olur. Ancak HDP’siz, TİP’siz, EMEP’siz yani solsuz bir birliktelik TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın dediği gibi “Türkiye fotoğrafı olmaz”.

Salonda ve dışında her yerde şarkı, halay, slogan, dans varmış. “Son dönemde gördüğüm enerjisi en yüksek parti buluşması idi” dedi. Sokaklarda hak arayanlardan tutun da kuryelere kadar direnen herkes salondaymış. Önce milletvekilleri anons edilmiş; Sera Kadıgil, Ahmet Şık, Barış Atay ve Genel Başkan Erkan Baş salona geldiklerinde yoğun şekilde alkışlanmışlar. 13 Şubat 1961 yılında kurulan TİP’in ‘takipçilerinin’ partinin ilk kuruluş yıldönümünün kutlaması ile yaptıkları kongrenin sonuç bildirgesi okunmuş. TİP’in önemli isimleri Mehmet Ali Aybar ve Behice Boran tabii ki anılmış. Muhtemel bir ‘3’üncü ittifakı’ izlemek gerekiyor galiba.

Haberin Devamı

6’LARIN FOTOĞRAFI NASIL OKUNUR?

BU grubun (6’ların) siyasi programı nedir? Ekonomik sıkıntıları hangi modelle aşacaklar? AKP’nin Kemal Derviş’ten beri uyguladığı, özelleştirmeci, sıcak paracı, bankalara yarayan neoliberal sisteme karşı hangi alternatifi sunuyorlar? Bunlara cevap arayın, cevabı olmayana oy vermeyin. H. Bartu SORAL

BU fotoğrafta neden HDP eş başkanlarından biri, mesela Mithat Sancar yok? Yok, çünkü onu da aralarına alacak kadar güçlü hissetmiyorlar. O kadar özgüvenleri yok. Sorsan hiçbiri HDP’ye gayrimeşru demez ama birlikte foto da çekmez. Hoş Sancar’ın da derdi değil. Dilerim, büyürsünüz! Mustafa SANCAK

BAZEN lafı eğip bükmeden söylemek lazım. Bu fotoğraftan ne yazık ki hiçbir şey çıkmaz. Haluk HEPKON

Haberin Devamı

SANAYİCİLER DE PAKOP’A KARŞI

ÇORLU Ticaret ve Sanayi Odası, Çorlu başta olmak üzere bölgesel ve güncel konuların istişare edildiği basın toplantısında Karamehmet Mahallesi’ne yapılması planlanan Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne (PAKOP) karşı dava açmayı planladıklarını açıkladı.

Bu durum, Trakya’da önemli bir gelişme olarak nitelendirildi. STK’ların ve CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in gündeme getirdiği bu karara karşı yargıya gitme kararının Ticaret ve Sanayi Odası tarafından oybirliği ile alındığı öğrenildi. 2954 firma ile önemli bir ‘üretim’ bölgesi; bunun ötesindeki yatırım projeleri ‘tarla yağması’nı gerektiriyor. Sadece İstanbul’un ikinci nesil sanayisi gözünü gene bölgeye dikmiş durumda. Bu gerçek bir ihanettir. Sadece Çorlu ilçesinin tarım ve ticaret faaliyetleri sonucu ödediği vergilerle Tekirdağ’ı Büyükşehir olarak 7. sıraya yükselttiği unutulmamalı. Maalesef Tekirdağ il olarak ödediği vergilerin karşılığını alamıyor.

Haberin Devamı

Türkiye coğrafi ölçeğinin yüzde 3’ünü oluşturan Trakya’nın birinci sınıf arazilerinin tahrip edilmesi, yeraltı sularının İstanbul’a çekilmesi gelecek facianın boyutlarını gösteriyor.

BİLİYOR MUSUNUZ?
Tohumda KDV düşürülsün

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un, gıda fiyatlarındaki fahiş artışta sebze ve tahıl tohumlarına uygulanan yüksek KDV’nin etkili olduğunu belirterek, bunların düşürülmesi gerektiğini bildirdiğini ve “TBMM’ye bu konuda yasa teklifi verdim, AKP desteklesin” dediğini...

MESAJ PANOSU

8/9 Şubat itibarıyla son gelen zamlardan sonra Ankara’da kişi başına toplu taşıma maliyeti 9.17 lira. ABB/EGO tarafından uygulanan ise 4.5 lira. Haberiniz olsun istedim.     Metin ALTAY

Haberin Devamı

BİR Alman aylık gelirinin ne kadarını elektrik parası olarak ödüyor? Ya da bir Yunan asgari ücret ile kaç litre benzin alabiliyor? Karşılaştırma işte böyle yapılır. Kelime oyunları ile değil. Sade bir vatandaş olarak gözlemimi paylaşayım. Seçime yaklaşırken elektrik ve doğalgaz faturaları hükümeti sandıkta çok zorlayacak. Mert YILMAZ

Yazarın Tüm Yazıları