Patron da seçici de İmamoğlu

CHP İstanbul adayları Ankara Genel Merkez’de belirlendi, İstanbul’da açıklandı.

Haberin Devamı

Dün Haliç Kongre Merkezi’ndeki toplantıda, adayların tek seçicisinin de ‘patronu’nun da Ekrem İmamoğlu’nun olması dikkati çekti.

CHP’nin ‘Büyük İstanbul Buluşması’ başlıklı aday tanıtım toplantısında İmamoğlu sert ifadeler kullandı.

İktidara karşı mücadele edeceğini, kentin geleceğini koruyan bir yolculuğa çıktıklarını anlatırken, balkondan Şükrü Genç’in (Sarıyer) aday gösterilmemesine ve Aykut Erdoğdu’nun (Ümraniye) aday olmasına karşı protesto sesleri yükseldi. CHP’de demokrasi kültürü olduğunu, herkesin görüşünü ifade edebildiğini söyleyen İmamoğlu, Beylikdüzü’nde de ilk adaylık geçmişinden söz ederken şöyle konuştu:

Ben de ilk başta seçilmedim, büyüklerimin telkini ile ilçe başkanı olduktan sonra Beylikdüzü’ne belediye başkanı seçildim. Ondan sonra Büyükşehir’e aday olabildim. Aday seçimi ile ilgili beni daha fazla konuşturmayın, burada büyüklerimiz var” dedi. Ancak protestoların sürmesi üzerine de “Bu kürsüye saygı duyulması gerekir” diye uyarıda bulundu. Ayrıca “Şükrü Başkan’a ayıp ediyorsunuz” demesi de dikkat çekti.

Haberin Devamı

BÜYÜK İŞLER YAPACAĞIZ

İmamoğlu’nun konuşmalarındaki bazı vurgulamalar şöyle özetlenebilir:

* Çok çalışacağız, kol kola gireceğiz. Büyük işler başaracağız. Yerel yönetim devrimini gerçekleştireceğiz.

* Geçen dönemde AK Parti’liler yanımıza gelebiliyordu. Bizi davet edemiyorlardı. Ama ben şimdiden davet ediyorum. Onlar kendilerini vatandaşlara değil bir kişiye karşı sorumlu hissediyorlar. Bunu yıkacağız.

* Kendilerine karşı engellemelerini şikâyet etmedik, bütün engelleri aştık, yolculuğumuzda daha güçlü şekilde güçlenerek çıktık, bütün engellemelere karşın yılmadık, İstanbul’a hizmeti 16 milyona hizmet etmeyi sürdürdük.

GENÇ KADROLAR

* İmamoğlu’nun, “Seçilmek için genç kadroları ben belirledim” demesi dikkat çekti. Ne yazık ki salona girişteki erkek kalabalığına karşı güçlü bir kadın kadrosu yoktu. İstanbul’da 4 kadın belediye başkan adayı konulmasının, milletvekili oranlarına göre düşük olduğu dikkat çekti. Bu görüşe karşı İBB Başkan Yardımcısı Tarık BalyalıAma belediye meclis üyesi kadın adaylarımız çoğunlukta” iddiasında bulundu. Ancak bunun seçilebilecek yerde olma konusu ileride yine de tartışılacak gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

* Bizde CHP terbiyesi var. İl Başkanı Özgür ÇelikAdayların seçimi sırasında genç adayların seçiminde hakkını verdiğini” söyledi ve kendisine teşekkür etti.

* 39 adayın çoğunluğu eşleri ve çocuklarıyla gelmişti. Sunuşu yapan Tuğrul Tuna, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanlarını da sahneye çağırdı. Hatta çocuklar bile vardı. 

* Belediye başkan adaylarının genç, örgütlerden gelen ve gençlik kollarında görev aldıkları ve ilçe başkanlığından sonra aday olduklarının altını çizdi İmamoğlu. Adayların, bir-iki kişi hariç hepsinin doğum yılları (1970, 80 ve 90-91) arasını kapsıyordu.

* Slayt gösterisinde adayların ikisinin doğum tarihleri yoktu; mezuniyet durumları belirsizdi.

Haberin Devamı

YARALAR SARILIR

* İmamoğlu tepkiler karşısında atılan sloganlar için “Kızanlar, üzülenler olabilir. Haksızlık yapılmış olabilir. Tepki gösterme anlayışı vardır. Ben de bu süreçleri yaşadım. Yaralar sarılır, gönüller tamir edilir. Seçim süreçlerinin sonsuz bir mücadeleyi gerektirdiğini unutmayın” dedi. İmamoğlu, aday kadrosunun genç ve tecrübeli olduğunun altını çizerken salondaki gençlerden büyük alkış aldı. 

* İmamoğlu projelerinden ‘Anne Kartı’nı anlatırken, 0-4 yaş arası çocukları olan annelere verilen ücretsiz kart sayısının bugün itibarıyla 650 bin olduğunu vurguladı; İBB’nin kaynaklarını boşuna harcamadıklarını, paranın dolambaçlı yoluna son verdiklerini, İstanbul’un parasının yolunun artık belli, dümdüz olduğunu “Milletten geliyor, doğrudan millete gidiyor” sözleriyle ifade etti. 

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Özgür Özel, yaşına göre önemli sayılabilecek bir zamanda ‘acemi kaptan’ görüntüleri veriyor. Aday belirleme süreci, Manas Destanı (dünyanın en uzun Kırgız destanı) gibi uzatıldıkça uzatıldı, en harbi CHP’liler bile, “Ne oluyor kazanmadıkları seçim sonuçlarını peşin olarak eşe dosta peşkeş çekme kavgası mı yapılıyor?” endişesi içine düştü, bir de uyanık bekçiliklerine emanet edilmiş Cumhuriyetçilere... Sühan ÖZKAN

BAŞKANLIKTAN SONRA MECLİS ÜYELİĞİ MÜCADELESİ BAŞLADI

PARTİLER ‘AİDAT’LA PARAYA DOYDU

CHP’de belediye başkanlığından sonra belediye meclis üyeliği mücadelesi başladı. İstanbul’da 39 ilçeye bağlı 14 yerde eğilim yoklaması yapıldı. Sıralamaya rağmen 4’er kişi Genel Merkez, diğer 4’er kişi de Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçe belediye başkanı tarafından olmak üzere toplam 16 kişi ‘fermuar’ yöntemiyle sıralamaya konuyor. Yüzde 20 kadın ve gençlik kotası olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bir örnek verirken Av. Deniz İnan Kılıç’a sorduk, “Bizim ilçemizde 201 meclis aday adayı var. Ben meclis üyelerinin etkin olduklarını düşünüyorum. Ben ‘Temiz Şişli, güvenli Şişli’ derken, meclis görüşmelerinde yanlış bir konuya itiraz edebilir ya da ciddi bir öneri konusunda ağırlık sağlayabilirim” dedi. Şişli’den başka Sarıyer ve Kadıköy’de yaklaşık 200’er aday adayı var; CHP’nin 39 ilçenin ağırlığına göre dilekçe veren meclis aday adaylarının sayısının 4 bini bulduğu belirtiliyor. Başvurunun 15 bin TL olduğu hesap edilirse partilerin kasalarına nasıl bir kaynak yaratıldığını siz hesap edin! Seçilmeyen adayların paralarının iade edilmediği de bilinmelidir. 

 

Yazarın Tüm Yazıları